tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Mayıs (http://www.tualimforum.com/mayis/)
-   -   28 Mayıs (http://www.tualimforum.com/mayis/4790-28-mayis.html)

Okyanus 08.04.08 15:32

28 Mayıs
 

28 MAYIS


1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri Dolmabahçe'den otomobille Florya'ya gelişi, akşam saat 21 .00'de tekrar Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.
Atatürk'ün, akşam Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönerken bir fenalık geçirmesi.

1937 - Atatürk'ün, murassa madalya alması nedeniyle Sabiha Gökçen'i Çankaya'da kutlaması ve gece Marmara Köşkü'ndeki sofrada söyledikleri: "Türk Hava Kurumumuzun, Gökçen'e murassa madalya vermesi, bir takdirin, bir değerbilirliğin örneğidir. Ama bizim bir tek değil, birlerce Gökçen'e ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır!"

1936 - Atatürk'ün, İstanbul'da Harp Akademisi askerî tatbikatını izlemek üzere Topçu Atış Mektebi'ne gitmesi ve geceyi tatbikat sahasında geçirmesi.

1935 - Atatürk'ün, akşamüzeri motorla Adalar yöresinde bir gezinti yaptıktan sonra Suadiye'de Falih Rıfkı Atay'ın evine uğraması, burada bir süre dinlendikten sonra Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.
Fransa Cumhurbaşkanı Albert Lebrun'un, bir görüşme esnasında Paris Büyükelçimiz Suat Davas'a söyledikleri: "Ben Mussolini'nin siyasetini hiç beğenmiyorum; kararsız bir siyaset izlediğini zannediyorum. Gazi Mustafa Kemal emsalsiz bir asker ve dâhi bir komutan olduğu halde ne kadar barışsever; bunu takdir etmek lâzımdır, insaniyet barışa muhtaçtır; barışı her halde temin etmek zorunluğu karşısında bulunuyoruz."

1928 - Hükümet Millet Mektepleri açılması konusunda karar aldı.

1927 - Yüzellilikler'in vatandaşlıktan çıkarılmasına dair kanun TBMM'de kabul edildi.

1920 - Osmaniye, Fransızlarca işgal edildi.

1920 - Taşnak Ermeni Hükümetinin Türkiye'nin doğu illerini ilhak edeceğine dair bildiri yayınlaması.

1919 - Atatürk'ün, Havza'dan, 3., 15. ve 20. Kolordu Komutanlıklarına yazısı: "...Milletin esaretten kurtuluşu, hâkim ve müstakil olarak topraklarımızda yaşayabilmesi ancak azimkar ve namuslu ellerin milleti kısa ve doğru yoldan hukukunu ve bağımsızlığını savunmaya sevk ile mümkün olacaktır. Mülkiye memurlarının itimat edilir zevat ile el ele vererek bağımsızlığımızın savunulması yolunda gereken örgütü -şüphesiz mahrem- kurmalarını zorunlu sayıyorum. Bu husus, ihtisası dolayısıyla biz askerlerin vatanseverlik görevini gerektiriyor."
Atatürk'ün İzmir, Manisa ve Aydın'ın işgali üzerine Havza'dan valilere, müstakil mutasarrıflıklara ve bazı kolordu komutanlıklarıyla Konya'da Ordu Müfettişliği'ne bildirisi: "Siyasî bütünlüğümüzün muhafazası için, millî gösterilerin daha canlı olarak belirtilmesi ve devamı gereklidir. ...Büyük ve heyecanlı mitingler yapılmasıyla millî gösterilerde bulunulması ve bunun tüm memleketi kapsaması ve bütün Büyük Devletler mümessilleriyle Babıâli'ye etkili telgraflar verilmesi ve ecnebi olan yerlerde ecnebilere de tesir yapılmakla beraber millî gösterilerde âdap ve sükûnetin fevkalâde korunması ve Hristiyan halka karşı bir taarruz ve nümayiş ve düşmanlık gibi tavır alınmaması zorunludur."
Ayvalık sahillerine çıkarma yapan Yunan kuvvetlerine 172. Piyade Alay Komutanı Yarbay Ali Beyin (Çetinkaya) silahla karşı koyması.
Yunanlıların Tire'yi işgal etmesi.
İngilizlerin İstanbul'da Bekirağa Bölüğü'nde tutulan 67 siyasi tutukluyu Malta'ya sürmesi.

1917 - Atatürk'ün, öğleden sonra dağ bataryalarını denetlemesi.

1913 - Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınının Hakkını Savunma Derneği) 28 Mayıs 1913’te kuruldu.

Kaynak:edebiyatogretmeni.net


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:15 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2