tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Memeliler (http://www.tualimforum.com/memeliler/)
-   -   Altın Hamster (Mesocricetus auratus)-Altın Hamster Genel Bilgi-Altın Hamster Resimler (http://www.tualimforum.com/memeliler/44990-altin-hamster-mesocricetus-auratus-altin-hamster-genel-bilgi-altin-hamster-resimler.html)

Fenci 07.05.10 20:19

Altın Hamster (Mesocricetus auratus)-Altın Hamster Genel Bilgi-Altın Hamster Resimler
 
Altın Hamster (Mesocricetus auratus)-Altın Hamster Genel Bilgi-Altın Hamster Resimleri

Altın hamster (Mesocricetus auratus), Suriye hamsteri olarak da bilinir, Cricetidae familyasından bir kemirici türü.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...st08082002.JPG

''Altın Hamster (Mesocricetus auratus)''

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Alt takım: Myomorpha
Üst familya: Muroidea
Familya: Cricetidae
Alt familya: Cricetinae
Cins: Mesocricetus
Tür: M. auratus
Binominal adı: Mesocricetus auratus

Hamsterin hikayesi 1930 yılında, Hebrew Üniversitesi Zooloji Dalı öğretim üyelerinden Prof. Jerusalem'in bir dişi hamster ve 12 yavrusunu Suriye yakınlarında bir kasabada bulmasıyla başlamıştır. Aynı üniversitede görevli Dr. Benhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgMenahem bu yavrulardan 2 dişi ve bir erkeği alarak üretmiştir. Böylece insan eli altında üretilen ilk hamster yavruları elde edilmiş oldu. Dr. Menahem'in sahip olduğu bu hamster ailesi, bu gün tümhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgdünyadaki evcil hamsterlarin atası olarak kabul edilmektedir. Bu genç yavrular 1931 yılında bilimsel ve tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere Amerika ve İngiltere'ye gönderildi. Orijinal hamster, yani değişik renk ve tüy varyeteleri elde etmek amacıyla üretilmeye başlanmadan önceki hamster, kısa, yumuşak tüylü ve sarımsı kahve rengiydi.http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgSırtında ve bölgesi gri-beyaz renkteydi. Şu anda pet hayvanı olarak evlerde beslenen, değişik renk ve tüy uzunluğu olan hamsterlar sonradan yapılan selektif üretim çalışmalarıyla elde edilmiştir.

Yaşam Alanı

Avrupa'da ve Asya'nın batısındaki tarım alanlarında ya dabozkırlarda, toprağın altında kazdıkları karmaşık yuvalarda yaşarlar. Yuvada tabanı otlarla kaplı odalar vehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgkışlık yiyeceklerin saklandığı depolar vardır. Genellikle meyve, sebze ve tahılla beslendikleri için bazen tarım alanlarına zarar verebilirler.http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgÖte yandan baykuş, atmaca, kakım ve gelincik gibi hayvanlara yem oldukları gibi insanlar tarafından da avlanırlar.

Özellikleri

Hamsterın derisi vücuduna tam yapışmış değildir, esnek ve gevşek bir yapısı vardır. Adeta derisihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgvücuduna bol gelen bir elbise gibidir. Gözleri parlak ve tam yuvarlaktır, ayakları tutmaya ve kavramaya uygundur bu yüzden hamsterlar iyi birer tırmanıcıdırlar. Ön ayaklarında 4 arka ayaklarında 5http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgparmak vardır. Kuyruk 1 cm den kısa ve küttür. Uzun tüylü varyetelerde kuyruk tamamen tüylerin altında gizlenmiştir. Boyları 10 15 cm ağırlıkları 150 gr civarındadır.

Yaşam Şekli

Yaklaşık 2 yıl yaşarlar. Renk körü oldukları gibi görme duyuları fazla gelişmemiştir; buna karşılık duyma, koku alma duyuları süperdir. Bu nedenle çok yüksek seslerdenhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpghoşlanmazlar. Hamsterleri diğer kemirgenlerden ayıran en ilginç özellikleri yanaklarındaki keseleridir. Hamsterler yiyeceklerini bu keselerde toplar ve yuvasına taşıyarak yuvasında depolar. Bu keseler yanaktan başlar ve omuz üstünde biter. Bir hamster kesesinde kendihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgvücut hacminin yarısı kadar yiyeceği taşıyabilir. Kimi zaman bu keselerde korumak amacıyla yavrularını bile taşırlar. Hamsterların bir diğer ilginç özelliği de kendi dışkılarını yemeleridir. Bunun nedenihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsindirim sistemlerinin ilk seferde yiyecekteki besin maddelerini tam olarak ayrıştırıp onlardan tam yararlanamamasıdır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:08 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2