tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Nöroloji Hastalıkları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Nöroloji Hastalıkları Nöroloji hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Omurilik Kanal Daralması - Omurilik Kanal Daralması (Lomber Spinal Stenoz) Nedir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3321

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 09.10.11, 22:48   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Omurilik Kanal Daralması - Omurilik Kanal Daralması (Lomber Spinal Stenoz) Nedir?

Omurilik Kanal Daralması

Omurilik Kanal Daralması (Lomber Spinal Stenoz) Nedir?


Belirtileri Nelerdir?

Omurilik Kanal Darlığının her zaman belirti vermeyebilir. Çalışmalar hiçbir belirtisi olmayan fakat Omurilik Kanal Darlığı olan bir çok insan olduğunu ortaya koymuştur. Eğer varsa belirtiler; sırt ya da bacaklarda ağrı, uyuşukluk ve kramptır.


Bacaklarda kuvvetsizlik meydana gelebilir. Nadiren mesane /veya bağırsak problemlerine neden olabilir. Yakınmalar uzun süre ayakta kalma ve yürümeyle artabilir. Belirtiler devamlı ya da nöbetler biçiminde gelip geçen şekilde olabilir. Sınırlı bir süre yürüdükten sonra bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma nedeniyle durma ve çömelme gereği duyulabilir. Yürüme mesafesi giderek azabilir. Eğilme veya oturmayla ağrı hafifleyebilir veya tamamen geçebilir.

Tanısı Nasıl Konur?

Doktorunuz sizden bir öykü alacak ve sizi muayene edecektir. Direkt grafiler(röntgen) daralmış disklerin veya zayıflamış disklerin varlığını ortaya koyabilir. Manyetik rezonans görüntüleme(MRG) ile omurgadaki darlıkların miktarı detaylı bir şekilde saptanabilir. Bilgisayarlı Tomografi(BT)’de detaylı araştırma için kullanabilir.
Tüm bu çalışmalar spinal kanalının darlığını, sinir kökü basısını, darlığın yerini saptanmasını sağlar.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Doktorunuz sizde ağrıya sebep olan bir darlığı saptayacak olursa, öncelikle cerrahi olamayan yöntemleri deneyecektir. Bu tedavi şeçenekleri ise antiinflamatuar tedavi (oral ya da enjeksiyon) ve ağrının kontrol altına alınması için ağrı kesicilerdir. Somut tedaviye karar verilirken doktorunuz, sizin dayanıklılığınızı ve yakınmazlarınızı yaşam kalitenizi düşürüp düşürmediğini göz önünde bulundurur.
Spinal enjeksiyonlar (kortizonun epidural enjeksiyon gibi) yapılabilir.

İlaç Tedavisi ve Ağrının Kontrolü

Doktorunuz tedavinizi planlarken tek bir ilaç ya da çoklu ilaç tedavisini seçebilir. Ağrının kontrolü için kullanılan ilaçlara analjezik denir.
Çoğu ağrı aspirin, ibufren, diklofenak, napsoksen ya da asetaminofen gibi basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Bazı analjezikler (ağrı kesiciler) NSİİ olarak adlandırılır. Bu tür ilaçlar ağrıyı kesmeleri yanında meydana gelebilecek bir inflamasyonu da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılırlar. Bu ilaç grubu içinde, aspirin, ibufrofen, diklofenak, naproksen ve diğerleri ve kullanıyorsanız, mide problemleri gibi yan etkilerle karşılaşabilirisiniz. Bu tür ağrı kesicilerin uzun süre kullanımında olabilecek problemler bakımından doktor gözetiminde olmalısınız.
Eğer yukarıda bahsedilen türden ağrı kesiciler ile geçmeyen inatçı bir ağrınız varsa; doktorunuz size narkotik ağrı kesici (kodein-morfin gibi) adı verilen ilaçlar önerebilir. Bu tür ağrı kesicileri, doktorunuz önermedikçe kullanmayınız. Bu tür ilaçlarda yüksek doz, daha fazla ve daha hızlı etki demek değildir. Bu ilaçların kusma, kabızlık, baş dönemi, uyuşukluk gibi yan etkileri vardır ve bu ilaçlar bağımlılık yapabilirler. Tüm ilaçlar ancak doktorunuz önerirse alınmalıdır. Doktorunuzun verdiği ilaçları nasıl ve ne kadar alacağınızı doğru anladığınızdan emin olunuz ve ilacınızı işe yaramadığını düşüyorsanız doktorunuza danışınız.

Antiinflmatuar etki gösteren başka ilaçlar da vardır. Kortikosteroidler güçlü antiinflamatuar etkilerinden dolayı ağızdan ya da enjeksiyon biçiminde kullanılabilir. NSAİİ gibi kortikosteroidlerin de yan etkileri vardır. Sizin için risklerini ve yararlarını doktorunuzla görüşünüz.
Spinal enjeksiyonlar veya bloklar ağrının ortadan kaldırılmasında kullanabilir. Bu tür işlemler epidural aralığa (sinirleri saran zarlar arası aralık) ya da eklem aralığına kortikosteroid verilmesi şeklinde yapılır. Bu işlemi uzman hekim yapar. İlk işlemin başarı durumu göz önüne alınarak ileri dönemde işlem tekrarlanabilir. Bu yöntem; tedavi programında sıkça kullanılan bir yöntemdir.

İlaç Tedavisi Dışındaki Konservatif(Cerrahi Olmayan Tedavi Seçenekleri);

Omurilik Kanal Darlığının belirtileri, hastalarda genellikle hareketten kaçınmaya neden olur. Bu durum eğilebilmeden, dayanıklılıkta azalma yaratır. Fizik tedavi ya da egzersiz programı, kasları güçlendirme ve eğilebilmeyi yeniden sağlama açısından önemlidir. Aerobik, bisiklete binme yürüyüş önerilmektedir. Çünkü bu tür eylemlere sinirlere gelen kan miktarını artırmakta ve böylece daralmanın belirtilerini azalmaktadır.
Ayrıca size sırt karın ve bacak adalelerini kuvvetlendiren egzersizler de önerilebilir. Doktorunuz size en uygun egzersiz programını önerecektir.
Bir çok birey ev içi güvenliğe dikkat edilmesi çok önemlidir. Örneğin çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi daha yüksek bir yere konabilir. Daha uygun bir yatak kullanılabiir. Gerekli ise banyoda da değişiklik yapılabilir. Yürüyüşün en kolay hale getirilebilmesi, gerekirse yürüteç veya baston edinilmesi uygundur.
Önemli ve ilerleyici bir bacak zayıflığı gelişmedikçe ve idrar torbası veya bağırsak sorunları bulunmadıkça Omurilik Kanal Darlığının yetişkinlerde tehlikeli bir durum oluşturmamaktadır. Böyle durumlarda tedavini amacı, hastanın yaşam kalitesini korumak ve ağrı varsa ağrının kontrolünü sağlamaktır.
Cerrahi olmayan yöntemler, tek başına spinal kanaldaki darlığı düzeltmemekte ve ağrıyı uzun süre sonlandırmamaktadır.


Cerrahi Tedavi

Cerrahi yöntemler cerrahi olmayan yöntemlerle ağrısı kontrol altına alınamayan az sayıda hastada uygulanır. Cerrahi girişim ayrıca; ilerleyici bacak güçşüzlüğü, idrar torbası ve bağırsak problemi olanlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Yapılacak cerrahi girişimin amacı, basıyı kaldırıp kanal çapını genişletmektir. Bu işlemin adı lomber dekompresyondur. Laminektomi seçilebilecek cerrahi yöntemlerden biridir. Bu yöntemde arkadaki kemikler alınarak daralan kemik kanalı genişletilir. Son yıllarda gelişen teknoloji ve ameliyat teknikleri sayesinde tek taraftan Mikrocerrahi Teknik ile girilerek Hemilaminektomi bileretal flavektomi tekniğinde, arkadaki kemikler bir taraftan alınarak kanal genişletilir.
Doğru endikasyonla yapılan cerrahi müdahale ile bacak ağrısı ve bacağın fonksiyon kaybı düzelir. Günümüzde hastalar operasyondan birkaç hafta sonrasında normal hayatlarına dönebilmektedir.
Omurilik Kanal Darlığının bazen, zayıf olan omurlar arasında kayma olur ve buna spondiloliztezis denir. Ve böyle bir durumda omurlar arasındaki sabitlik kaybolur. Böyle olgularda spinal füzyon(omur birleştirme) cerrahisi, omurları sabitlemek amacıyla dekompresyon işlemi ile beraber yapılabilir.
Birleştirme işlemi, birleştirilecek iki omur arasında kemik doku ya da bir takım aletler ile yapılır. Birleştirme önden ya da arkadan ya da her iki yönden yapılabilir. Birleştirme önden ya da arkadan ya da her iki yönden yapılabilir. Birleştirme cerrahisinden başarı oranı %85’ten fazladır. Cerrahi sonrası hastanede kalış süresi sadece birkaç gündür. Çoğu hasta 6-9 haftada tüm aktivitelerine geri dönebilmektedir.


Kaynak:Omurilik Kanal Daralması
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Başak Kullanıcısına bu mesajı için 2 üye teşekkür etti:
Cevapla

Tags
daralmasi, kanal, lomber, nedir, omurilik, omurilik kanal daralması, omurilik kanal daralması (lomber spinal stenoz) nedir?, spinal, stenoz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Bu Son Olsun (KANAL D) ASYA Yerli Diziler 0 15.08.14 18:18
Rüyada Kanal Görmek - Kanal Görmek Açıklaması ve Yorumu - Kanal Rüya Tabiri Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 14.11.12 22:18
Omurilik Nedir - Omurilik Hakkında - Omurilik Daralması - Omurilik Hastalıkları SERDEM Biyoloji 0 10.09.11 02:13
Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı-Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi Fenci Göz Hastalıkları 0 08.12.09 14:29
Ekmek Teknesi, Kanal 7'de başlıyor ASYA Yerli Diziler 0 25.05.09 05:38


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:49 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2