tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Online Oyunlar (http://www.tualimforum.com/online-oyunlar/)
-   -   Tavla Oyunu - Tavla Nasıl Oynanır? - Tavla Oyununun Tarihçesi (http://www.tualimforum.com/online-oyunlar/122508-tavla-oyunu-tavla-nasil-oynanir-tavla-oyununun-tarihcesi.html)

Kartal 28.02.13 00:25

Tavla Oyunu - Tavla Nasıl Oynanır? - Tavla Oyununun Tarihçesi
 
Tavla Oyunu - Tavla Nasıl Oynanır? - Tavla Oyununun Tarihçesi

Tavla, özel bir platform üzerinde 15 siyah, 15 beyaz taşla oynanan iki kişilik bir oyundur. Dünyadaki en eski oyunlardan biri olduğu, Büzur Mehir'inse oyunu biraz geliştirdiği, yapılan kazılardan anlaşılmıştır. Oyunun ilk ortaya çıktığı devirde de tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...kgammon_lg.jpg

Tavla

Bilindiği kadarı ile, 1.400 yıl önce İran şahı Nevşiyan'ın veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiştir. Tavlada karşılıklı altışar hane 12 ayı, 15 beyaz ve 15 siyah pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü, karşılıklı 12'şer hane de gününhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg24 saatini temsil eder.

Tavlada, 4.500 civarında hamle ihtimali bulunduğundan oyunda ustalaşmak önemlidir. Ancak zarın şansı simgelemesinden dolayı şans faktörü de kendisini hissettirmektedir.

Bazı kaynaklarda "modern" ve "geleneksel" tavla gibi ayırımlar yapılıyorsa da ayırımınhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsebebi pentatlon ve modern pentatlondaki gibi oyunun kendisini ilgilendiren bir farklılık değildir.

Modern tavla ile kast edilen zarların tutmayı engellemek için fincanla atılması ya da tavla takımlarının 21 inç olması gibi federasyon standartlarına uygun oyun oynanmasıdır.

Osmanlı Devleti'nde 1400'lü yıllarda Türklerde tavla oyunu yaygınlaşmıştır. Osmanlı'nın yükseliş döneminde tavla çok büyük bir önem taşımayahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbaşlamıştı. Günümüzde tavla geleneği Türklerde devam etmektedir.

Türkiye'de çok yaygın bir oyun olan tavlada usta oyuncular bir gelenek biçiminde zar kombinasyonlarının Farsçadan Türkçeye geçen isimlerini kullanırlar.

Zarların İsimleri

1-1: Hep Yek
2-2: Dubara;
2-1: yek-i dü;
3-3: Dü Se;
3-2: Seba-i Dü;
3-1: Se Yek;
4-4: Dört Cihar ("Dört Caar" gibi de okunur);
4-3: Cihar-ü Se ("Caar-i Se" gibi de okunur);
4-2: Cihar-i Dü ("Caar-i Dü" gibi de okunur);
4-1: Cihar-ı Yek ("Caar-i Yek" gibi de okunur);
5-5: Dü Beş;
5-4: Beş Dört;
5-3: Penc-ü Se;
5-2: Penc-i Dü;
5-1: Penc-i Yek;
6-6: Dü Şeş;
6-5: Şeş Beş;
6-4: Şeşhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgCihar;
6-3: Şeş-ü Se;
6-2: Şeş-i Dü;
6-1: Şeş-i Yek;

Kaynak: wikipedia


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:10 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2