tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Ortopedi Hastalıkları (http://www.tualimforum.com/ortopedi-hastaliklari/)
-   -   Kemik Sintigrafisi Nedir - Kemik Sintigrafisi Hakkında Bilgi - Kemik Sintigrafisi Ne (http://www.tualimforum.com/ortopedi-hastaliklari/84012-kemik-sintigrafisi-nedir-kemik-sintigrafisi-hakkinda-bilgi-kemik-sintigrafisi-ne.html)

Fenci 04.10.11 17:55

Kemik Sintigrafisi Nedir - Kemik Sintigrafisi Hakkında Bilgi - Kemik Sintigrafisi Ne
 
Kemik Sintigrafisi Nedir - Kemik Sintigrafisi Hakkında Bilgi - Kemik Sintigrafisi Ne İşe Yarar

Radyoaktif kemik ajanlarının damar yoluyla vücuda verilişinden sonra yapılan görüntülemedir. Kemik metabolizmasının artmış veya azalmış olduğu yerlerde radyoaktif ajan tutuluşunun değiştiği izlenir. Kemiğin enfeksiyon, kırık ve spor yaralanmaları, tümör ve benzeri hastalıklarında kullanılan bir yöntemdir.

Test Nasıl Yapılır?

Kemikte tutulma özelliği gösteren bir radyoaktif ajan damar yoluyla vücuda enjekte edilir. Enjeksiyon öncesinde lokal anestezik bir kremden yararlanılabilir. Verilen radyoaktif madde tüm iskelet sisteminde tutulduğunda (2-3 saat) tüm vücuttan görüntüler alınır. Özel bir çekim (SPECT, tomografik çalışma) uygulanmadığı takdirde çekim süresi 20-40 dk kadardır. Filmlerin kaliteli olması için çekim sırasında mümkün olduğunca kıpırdanmaması önemlidir.

Teste Nasıl Hazırlanabiliriz?

Sintigrafiye giderken hastalığınızla ilgili en son yapılan laboratuar incelemelerini, filmleri, epikriz gibi hasta bilgi kayıtlarını yanınızda götürmeniz değerlendirilme açısından faydalı olur. Test öncesi özel bir hazırlığa gerek yoktur. Ancak, özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocukların, test ile ilgili olarak bilgilendirilmesi korkmamaları için yararlı olur. Çekim esnasında anne-babanın yanlarında bulunması onları zaten rahatlatacaktır. Ayrıca sevdikleri bir oyuncak yada kitabın bulundurulması oyalanmalarını sağlar. Test öncesinde ve sonrasında bol su/sıvı alımı görüntü kalitesi ve radyasyon dozunu azaltması açısından önemlidir. Bu amaçla sık sık tuvalet gidilmesi gerekir. Testin tamamlanmasından sonra yeme, içme veya başkalarıyla temas etme anlamında bir kısıtlamaya gerek yoktur.

Tolga 18.04.19 17:35

Kemik Sintigrafisi Nedir - Kemik Sintigrafisi Hakkında Bilgi - Kemik Sintigrafisi Ne
 
Kemik Sintigrafisi Nedir - Kemik Sintigrafisi Hakkında Bilgi - Kemik Sintigrafisi Ne İşe Yarar

Teşekkürler


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:43 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2