tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > OYUN > Online Oyunlar > Oyun İncelemeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Oyun İncelemeleri Oyun İncelemeleri


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
FiFa 2010 İnceLemesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
687

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 19.11.09, 23:02   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 1.027
Konular: 856
Puan Grafiği
Rep Puanı:2266
Rep Gücü:0
RD:Mavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 39
51 Mesajına 124 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart FiFa 2010 İnceLemesi



Yıl 2001 zamanın furyası internet kafeler. Bende her çocuk-genç gibi internet kafelerden çıkmıyorum. Bütün harçlıklarım kafelere gidiyor. En son ailem baktı ki böyle olmayacak, gidip bana bir bilgisayar aldı. Ve bende bir heves bilgisayar oyuncusuna gidip bir oyun aldım : FIFA 2001. İlk aldığım oyundu. Bu küçük hatıramı neden sizinle paylaştığımı az çok anlamışsınızdır ama ben yinede açıklayayım. FIFA oyun serisinin geçmişi öyle bir iki yıla dayanmıyor. Belki de FIFA oyunu, oyun dünyasının en kült, en baba, en eski oyun serilerinden biridir. Bilgisayar oyun tarihine, geçmişine baktığımızda böyle aralıksız çıkışına devam edilebilmesi, beğenilsin beğenilmesin, eleştirilsin eleştirilmesin tüm olumlu olumsuz yorumlara rağmen hala her çıktığında büyük ses getirmesi gerçekten takdir edilmesi gereken bir şey. Ama şunuda belirtmeliyiz ki FIFA oyununun son iki üç oyunu, oyun severlerde büyük hayal kırıklıkları yaşattı. Serinin oyunlarının bir türlü istenilen değişimi gösterememesi, özellikle son yıllarda büyük bir rakibi haline gelen PES’in gerisinde kalması, hayranlarının git gide azalmasına neden oldu. Bu kötü gidişe dur demek isteyen EA her seferinde olduğu gibi yine bu son oyununda da çok iddaalı. Bakalım bu sefer bu amaçlarında ne derecede başarılı olabilmişler.



Bir Uyanış mı Acaba?


Yıllardır üst üste çıkartılan ve hiçbir gelişme amacı, gayesi olmayan baştan savma yapılmış FIFA oyunlarından çok sıkılmıştık. Hep aynı hareketler, aynı çalımlar, aynı fiziksel durumlar çok bunaltmıştı bizi. Ama FIFA 10’u oynamaya başlar başlamaz bazı şeylerin değiştiğini hemen fark ediyoruz. Çalımlar gelişmiş, hareketler çoğalmış, başarılı kombinasyonlar art arda geliyor. Bunların hepsine değineceğiz ama peki noldu birden EA’e . Ne olduda yıllardır aynı hareket konfigürasyonuyla ilerleyen nasılsa satılıyor diyip her seride ısıtıp ısıtıp oyun severlerin önüne aynı oyunu koyan EA, birden bir şeyleri değiştirmeye karar verdi? Sihirli bir değnek mi değdi? Belkide böyle diyebiliriz. Ama bu sihirli değneğin adı: Pro Evulation Soccer. Playstation’da bir efsane haline gelen PES’in, PC’ye çıkmasıyla FIFA’ya çok büyük bir rakip çıkmış oldu. FIFA’da baktı ki koltuk elden gidiyor, mecburen kendisine bir çeki düzen vermek zorunda kaldı. Ve FIFA’ya yenilikler getirdi. İşte bu yenilikler, yeni oyunun artısı eksisi.





FIFA’dan İnciler
Önceki FIFA oyunlarında iki üç oynayışta hemen fark ettiğimiz bir özellik vardı. Oyundaki tüm oyuncular birer Henry, Ronaldo, Ronaldinho gibiydiler. Daha gerçeği oyunda üç dört hareket vardı ve bütün oyuncular yıldız olsun amatör ligte oynasın hep aynı hareketleri yapıyorlardı. Tamam kimisi daha iyi kimisi daha kötü yapıyordu fakat sonuçta hareketler, çalımlar hep basmakalıptı ve çeşitliliği son derece azdı. Ama oyuna getirilen yenilikler sayesinde artık oyunda çok çeşitli sayıda çalım, hareket kombinasyonu mevcut. İşte FIFA 10 oyununun en beğendiğim yanlarından biriside bu, Yıldız oyuncu- sıradan oyuncu ayrımı son derece iyi yapılmış. Yani bir Cristiano Ronaldo ile Hakan Balta aynı değil. Pratikte ikisi de aynı hareketleri yapabilme özelliğine sahip olsa da esasen yıldız oyuncu yapabiliyor ama sıradan oyuncu bu hareketlerde başarısız kalıyor.





Yıldız Oyuncu Farkı
Oyuna getirilen yeniliklerden bir taneside Freestyle özelliği. Futbolculara klasik çalımların yanında bir de Freestyle özelliğiyle yeteneği ve yıldızlığı doğrultusunda bahşedilmiş hareketler. Oyun içerisinde shift tuşuna basarak yapılan hareket kombinasyonu, görsel açıdan son derece keyifli sahnelere imkan veriyor. Yine yıldız oyuncuların hareket kabiliyeti çerçevesinde yapılan hareketleri her oyuncu aynı başarıda yapamıyor. Fakat yapılan hareketlere defansın müdahalesi normal topla oynama ile aynı derecede olmuş. Yani topun üzerinde dönerken topun alınma ihtimali düz koşu yaparken alınma ihtimaliyle aynı olmuş.





Takım Halinde Hücum
Dedik ya EA’ye sihirli bir değnek deymiş diye. Yeni çıkartılan oyunda ki yenilikler bununla sınırlı değil. Yeni oyunda ki bir başka özellik atağa kalktığımız zaman “Q” tuşuna basarak yakınımızda ki takım arkadaşımızı depara kaldırarak onun önüne topu yuvarlayabiliyoruz. Bu sayede takım üzerinde ki hakimiyetimiz arttırmış oluyoruz. Adeta bir teknik direktörün saha içerisinde girmiş bir versiyonuyuz da diyebiliriz. Eski oyunlara kıyaslayabileceğimiz bir başka özellik ise top kontrolü özelliğinin çok geliştirilmiş olması. Önceki oyunlarda depara kalktığımızda topun ayaktan açılması ve kaptırılması an meselesiydi . Ama FIFA 10 oyununda hem hızlı koşmak hem de çalım atmak mümkün.





Veee Eksiler
Her ne kadar EA yenilikçi bir politika izlemiş olsa da oyunda göze çarpan ayan beyan ortada olan bir çok hata mevcut. Bunların ilk göze çarpanı yatarak müdahalelerde ortaya çıkıyor. Zaten yıllardır FIFA oyunlarında ki yatarak müdahaleler de hep hataların olduğu dile getirilen bir gerçekti. Her yatarak müdahalede topun ayağa yapışması, faul olmaması halinde topu ya rakibin ya da müdahaleyi yapan oyuncunun kazanması çok eleştirilen bir durumdu. Bunun yanında yatan futbolcunun kendisine gelmekte zorlanması, ayağa tekrar kalkmasının biraz zaman alması yatarak müdahalenin en riskli taraflarındandı. İşte FIFA 10 oyununda bu hatalardan bir tanesi giderilmişken bir diğeri maalesef dahada fecileşerek devam etmiş durumda. Oyunda topa yatarak müdahale yapılması durumunda yapılan müdahalede ki topa yakınlık uzaklık derecesine göre topun yönü ve şiddeti değişiyor. Yani artık top futbolcuların ayağına yapışıp kalmıyor. Ama gel gelelim futbolcular yine yerden kalkarken çok zaman harcıyorlar. Bu durumda yanlış bir müdahalenin sonucunda ıska geçerseniz, yatarak müdahale yaptığınız futbolcunun, bir daha topa yetişmesi imkansız hale geliyor. Dileriz bir sonraki oyunda bu hata giderilir.





Her Biri Guiza
Oyunda karşı karşıya gol atmanın ne kadar zor olduğunu zannedersem bundan daha iyi bir başlıkla anlatamazdım. Hoş Guizanın atamadığı goller çok zor pozisyonlar değil ama neyse. FIFA 10 oyununda karşı karşıya pozisyonlarda gol yapmak son derece zor olmuş. Her defasında ya kaleciler panter oluyor ya da futbolcular Guiza J. (Umarım Fenerbahçeli arkadaşları kızdırmamışımdır). Ama gel gör ki ceza sahası dışından vurulan şutların çoğu ya gol oluyor ya da çok tehlikeli oluyor. Hele 6 pas içinden vurulan topların çoğu gol oluyor birde vuran Cristian Ronaldo, Kaka gibi futbolcularsa gol olmaması daha az bir ihtimal olarak görülüyor. Oyunda bu özellik sebebiyle çok büyük sıkıntılar var. Düşünsenize vurduğunuz gol oluyor, her maç 7-8 gol olması içten bile değil. Bu ilk başlarda güzel gibi gözüküyor hele uzaklardan atılan jenerik goller insana keyif veriyor. Ama daha sonra ya bırak böyle de gol olur mu diyeceğinize ve oyun içerisinde en çok bu cümleyi kullanacağınıza eminim.





Bir de Kariyer Yapalım
FIFA 10 oyununda önceki oyunlarda da mevcut olan Takım Kariyer Modu ve Yeni Sayılabilecek Futbolcu kariyer modu mevcut. Maalesef üzülerek söylüyorum ki takım kariyeri modunda hiçbir değişiklik söz konusu değil. Transfer yapmak yine insanın ömründen ömür götürüyor. Tek tek oyuncu aramak adeta bir çin işkencesi ve bu işkence FIFA 10’da da sürüyor. Bunun yanında menüler yine çok zor anlaşılıyor. Oyuncu kariyer modunda ise ister varolan futbolculardan birisini seçip onun kariyerini oynayabiliriz istersekte kendi futbolcumuzu yaratabilir ve onu oynayabilriz. PES 09’da kariyer oynayan birisi olarak FIFA 10’dakini pek beğenmediğimi söyleyebilirim. Belkide bunun sebeplerinden bir tanesi FIFA’daki oyuncu kariyer moduna tamamen müdahale edebiliyor olmamızdır. Çünkü FIFA 10’da istediğimiz anda topun havadan,yerden yada ara pası olarak bize atılmasını sağlayabiliyoruz. Bende bunun ayında ki akışın bozduğunu düşünüyorum. Tabi zevkler ve renkler tartışılmaz.



Grafikler
Söz konusu EA olunca, FIFA 10’un grafiklerine kötü olmuş demek doğru olmaz. Genel görüntüler, grafikler güzel olmuş. Saha, tribün görüntüleri son derece renkli ve canlı olmuş. Fakat maalesef futbolcu görüntüleri içi aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bir kere oyuncuların her biri sanki bir cin ali olmuş. Uzun İnce üflesen yıkılacak gibi olan futbolcuları ilk gördüğümde baya bir garipsedim. Ne yalan söyleyeyim çoğu futbolcunun yakından kim olduğunu çıkarmakta zorlandım. Bir başka ilginç şey ise her FIFA oyununda olan kaleci kayma hatası bu oyunda da mevcut. Bunu şöyle açıklayayım; Dikkat ederseniz bazı pozisyonlarda özellikle direk dibinde kaleci top eline alacağı zaman topla tam orantılı biçimde buluşamazsa top doğru kayıyor. Buda komik görüntülere sebep oluyor. Önceki oyunlarda en çok eleştirilen ve son zamanlarda EA’in önem verdiği hakemler ise bu oyunda daha bir gelişerek sahada ki yerlerini almış. Yan hakemlerin görünüşündeki şıklık bakımında EA’in hakkını teslim etmek lazım. Özellikle futbolcu değişim esnasında ki ara video görüntüleri son derece hoş olmuş. Ses grafikleride son derece kaliteli. Oyundaki gerek saha içi sesler gerekse tribün ses efektleri berrak bir ses sistemine sahip. Hatta Türk takımlarının maçlarında sarı-lacivert seslerini duymak bile mümkün.





Genel Yorum
Son yıllarda ilk defa FIFA oyunu bende olumlu bir izlenim bıraktı. İlk defa bir sonraki oyunu hüsranla değil umutla bekleyeceğim diyebilirim. Her ne kadar uzaktan şutların çoğunun gol olması oyunun zevkine gölge düşürüyor, karşı karşıya gol atamamak saç baş yolduruyorsa da yinede ilk defa bir FIFA oyununda ilk yüklediğimde üst üste 4 maç yaptım. Buda oyunda bir şeylerin en azından benim için bir şeylerin değiştiğini gösteriyor. Benim fikrim FIFA 10, serinin bundan önceki oyunları gibi kurulup hemen ardından kaldırılacak bir oyun olmamış. Belki her dakika oynanacak, bağımlılık yapacak kadar güzel değil ama rahatça bilgisayarınızda durabilecek ve can sıkıntısı hallerinde kardeşiniz ve ya bir arkadaşınızla oynayabileceğiniz bir oyun olduğunu söyleyebilirim.


Genel : 87
Grafik : 89
Ses : 88
Eğlence : 85
Mavi Lord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
2010, fifa, fifa 2010, fifa 2010 incelemesi, İncelemesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Anneciğim Şiir İncelemesi SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 25.09.12 00:51
2010 FIFA World Cup South Africa Mavi Lord Java Oyunları 0 08.07.10 03:33
FIFA 07 HileleriFIFA 07 Oyun Hileleri - FIFA 07 Oyun Hilesi Mavi Lord Oyun Hileleri 0 22.11.09 01:30
Noktanın Analitik İncelemesi Okyanus Matematik - Geometri 1 29.02.08 21:59
Doğrunun Analitik İncelemesi Okyanus Matematik - Geometri 0 29.02.08 21:56


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:28 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2