tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > OYUN > Online Oyunlar > Oyun İncelemeleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Oyun İncelemeleri Oyun İncelemeleri


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Jade Empire - X-Box
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
647

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 20.11.09, 15:49   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 1.027
Konular: 856
Puan Grafiği
Rep Puanı:2266
Rep Gücü:0
RD:Mavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 39
51 Mesajına 124 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Jade Empire - X-Box

Jade Empire - X-Box

RPG'nin yeni anlamı eski Çin topraklarında şekilleniyor.

Bazı yönetmenler vardır, bir sonraki filmlerinin konusu, oyuncu kadrosu ya da içeriği ne olursa olsun 'gerçek' hayranları tarafından gözü kapalı izlenir. Bazı yazarlar vardır, yeni çıkaracakları kitaplarının teması, edebi niteliği ya da hikayesi ne olursa olsun okuyucuları tarafından merakla beklenir ve piyasaya çıktığı gibi kapışılır. Oyun dünyası da böyledir. Bazı yapımcılar vardır, bu güne kadar bize öyle başarılı oyunlar sunmuşlardır ki; yapımı için uğraştıkları yeni oyunun kalitesinden hemen hemen eminiz ve çıkması için gün sayıyoruzdur. Bahsini ettiğim firma BioWare. Baldur's Gate ile masaüstü RPG oyunlarını bize sevdiren, Icewind Dale ile farklı bir dünyaya sürükleyen, Newerwinter Nights ile 3. boyutta devasa bir maceraya salıverip, KotOR (Knights of the Old Republic) ile RPG dünyasını derinden çalkalayan bir oyun firması.

KotOR ile yılın en iyi RPG ödülünü almalarının ardından ikincisini tüm oyun dünyası pür dikkat beklerken ani bir karar ile KotOR'un ikinci versiyonundan vazgeçen BioWare, yepyeni bir maceraya attı. Jade Empire için uzun zamandır sıkı bir çalışma temposuna giren yapımcılar, bize sadece görkemli grafiklerle süslü bir oyun değil, KotOR'u aratmayacak kadar derin ve kapsamlı hikayesiyle, Çin dövüş sanatının en güzel örneklerini harika sahnelerle süsleyerek unutulmaz bir macera sunuyorlar.

KotOR'un eski Çin versiyonu gibi'

Bilmeyenler için kısaca açıklamak gerekirse Jade Empire eski Çin'de geçen fantastik bir RPG (Role Playing Game - Rol yapma oyunları) oyunu. Kendini ispatlayıp büyük bir savaşçı olmak isteyen çömez bir öğrenciyi kontrol ederek, önce yaşadığımız köydeki kargaşayı daha sonra ise büyük kötü, imparatora karşı durabilmek için kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Genel oynanış normal RPG oyunları gibi, hatta fazlasıyla benzediği KotOR gibi gelişiyor. Daha evvel RPG oyunu oynamış her insanın tahmin edeceği gibi Jade Empire'da da hikayenin başında bir karakter seçmemiz isteniyor. Aralarında sağlık, kuvvet ve hız haricinde önemli bir farkı olmayan karakterler arasında istediğimiz birini seçiyoruz. Açık konuşmak gerekirse hangi karakteri seçtiğimiz izleyeceğimiz videolar haricinde pek önemli farklılık yaratmıyor. Her biri Master Li ismindeki büyük kung-fu ustasının öğrencileri ve hangisi seçersek seçelim aynı senaryoyu oynuyoruz. Sadece izlediğimiz videolarda bazı farklılıklar oluyor.

Video demişken ufak bir ayrıntıdan mutlaka bahsetmek istiyorum. Jade Empire gibi birden fazla karakter kullanmamıza imkan tanıyan oyunlarda bildiğiniz üzere videolar önemli bir noktayı teşkil eder. Burada yapımcılar genelde kolaya kaçarak oyun içi grafik motoru ile videolar hazırlarlar ve karakterimiz ne olursa onu rahatça görebiliriz. Ancak BioWare Jade Empire projesinde işin zor olanını başararak tüm videoları her karakter için ayrı ayrı yapmış. Hikayesi son derece kapsamlı olan Jade Empire'da sayısız video izliyoruz ve bunların çoğu oyun içi grafik motoru ile yapılmış olsa da önemli bir kısmı animasyon olarak hazırlanmış ve DVD üzerinde her karakter için ayrı ayı yer kaplıyor.

Bol aksiyonlu derin bir macera

Ayrıntılar bir kenara oyuna ilk adımızı attığımızda rengârenk bir dünya ile karşılaşıyoruz. Grafiklerin büyüleyiciliği ilk göze çarpan olsa da kontrolleri öğrenip küçük bir sataşma sonucunda ilk dövüşümüzü yapınca bu sefer dövüşteki akıcılık göz alıyor. Dövüş sistemini öğrenirken ilk dikkatimizi çeken oyunun fazlasıyla aksiyon içerdiği oluyor. Dikkat ederseniz BioWare'in bundan evvel yaptığı tüm RPG oyunlarında dövüşler sıra tabanlı gelişir ve zaman dururdu. Jade Empire'da ise dövüşler oldukça hareketli ve hızlı gelişiyor. Hatta kimi zaman RPG oyunu oynadığınız unutup Ninja Gaiden oynadığınızı bile düşünebilirsiniz.

RPG'nin yeni anlamı eski Çin topraklarında şekilleniyor.
Biraz daha derine inersek oyunun son derece kapsamlı bir diyalog modu var. Tıpkı BioWare'in diğer RPG oyunlarında olduğu gibi biz cevap verdikçe çeşitlenen ve konuyu farklı noktalara sürükleyen diyalog modu ile oyunun gidişatını derinden değiştirebiliyoruz. Haritalarda dolaşırken hemen hemen karşılaştığımız tüm NPC'ler (yapay zekâ kontrollü karakterler) ile diyalog kurabiliyoruz. Kimi zaman bu karakterlerden oyunla ilgili bilgi alabiliyor, kimi zaman ise minik görevler kazanabiliyoruz. Bunların haricinde haritaların pek çok noktasında çeşitli objeler, pankartlar ve heykeller görebiliyoruz. Bunları incelediğimizde hem eski Çin ile ilgili, hem oyunumuzun gidişatı ile ilgili bilgiler alabiliyor, aynı zamanda da experience (deneyim) puanı kazanıyoruz.

Jade Empire'ı sizlere tarif ederken adını sıkça andığım KotOR ile benzerliğini en çok ara menülerde görüyorsunuz. Oyunun alıştırma bölümünde biraz kontrollere ve oyun sistematiğine alıştıktan sonra menüye girdiğinizde gerçekten şaşırmak mümkün. Çünkü bu ara menü KotOR'un nerdeyse bire bir aynısı. Yukarıdaki günlük, kabiliyetler, harita gibi seçenekler arasında gezerken karakterimizin yapısını gördüğümüz bölümde tıpkı KotOR'da olduğu gibi iyi ya da kötü olan karakterimizi izliyor ve oyundaki hayati görüşümüze göre iyiliğe ya da kötülüğe doğru eğilimini gözlemliyoruz. Elbette tahmin edeceğiniz üzere oynanış esnasında karşılaştığımız NPC'lere olan tavrımız iyilik ya da kötülük arasında gidip gelmemize yol açıyor.

Göz kamaştıran dövüş stilleri

Jade Empire'ın kesinlikle insanı en çok büyüleyen noktası, hiçbir RPG'de görmediğimiz kadar aksiyon içeriyor oluşu. 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' (Kaplan ve Ejderha) filmini az da olsa izlediyseniz ya da kısa süre önce sinemada gösterilen 'Hero' filmindeki dövüşler hakkında bilginiz varsa, Jade Empire'da da sizleri tamamıyla aynısının beklediğine emin olabilirsiniz. Gerek dövüş ortamları, gerek dövüş stilleri, gerekse dövüşün ta kendisi son derece sinematik ve göz kamaştırıcı animasyonlarla gelişiyor. Açık söylemek gerekirse hiçbir aksiyon oyununda göremeyeceğiniz kadar başarılı dövüş sistemi zaten mükemmel olan bir senaryo ile birleşip bir de RPG türü içine monte edildi mi oyunun üst seviye olmaması için hiçbir neden yok. İşte Jade Empire bunların hepsini başarıyor diyebiliriz.

Dövüş sistemini biraz daha açmamızda fayda var. Tipik kung-fu hareketlerini icra ettiğimiz dövüş sistemimiz, tıpkı izlediğimiz filmlerde olduğu gibi farklı dövüş stillerini aksiyonun tam ortasında değiştirmemize imkan tanıyor. Oyun kumandamızın normal kontrol tuşları ile her an değiştirebileceğimiz dövüş stillerimiz önemli bir unsur teşkil ediyor. 'Fırtına ejderhası' ya da 'Zıplayan kaplan' gibi değişik isimleri olan bu dövüş stilleri aynı amaca hizmet ediyor olsa da karşılaştığımız farklı düşmanlara karşı değişik hasar gösteriyorlar. Sözgelimi tipik dövüşçülere karşı kılıç dövüşü bize avantaj sağlarken, hayalet savaşçılara karşı kılıçlar işlemiyor ve normal dövüşe geçmemiz gerekiyor. Stillerin haricinde dövüşün kendisi son derece basit noktalara dayanıyor. 'A' tuşu ile normal saldırımızı yaparken, 'B' ile korunma alıyoruz. Karşımızdaki düşmanın korunma alması durumunda, 'X' tuşu ile onun korunma engelini kırıyoruz. 'A' ve 'X' tuşlarına aynı anda basarsak ise bu sefer etrafımızda bir çember oluşuyor ve çember içindeki her düşmana hasar veriyoruz.

Yandaşlarımızı unutmamak gerek

Jade Empire tek karakter üzerine odaklanmış bir RPG olsa da yanımızda bizimle birlikte savaşlarda yer alan yandaşlarımız ve yol arkadaşlarımız oluyor. Bu yan karakterlere her hangi bir müdahalede bulunamıyoruz ama kendileri iyi bir şekilde koruyabildikleri gibi üstüne üstlük bize yardımcı olup sayıları fazla olan gruplara karşı güvenebileceğimiz bir dost oluyorlar.


RPG'nin yeni anlamı eski Çin topraklarında şekilleniyor.
Büyük dövüşlerin ardından düşmanların güçleri ile orantılı olarak deneyim puanları kazandığımızdan belli bir süre sonra level atlıyoruz ve daha da güçlü bir savaşçı oluyoruz. Tabii unutulmaması gereken bir konuda oyun içinde karakterimizin kendini iyileştirebiliyor olması. Sol üst köşe de bulunan sağlık ve mana birimlerini dikkat eder ve eğer gücümüz bitmek üzere ise 'White' tuşuna basılı tutarsak manamızı hayat gücüne çevirebiliyoruz. Elbette level atladıkça güç barımız büyüdüğü gibi daha fazla mana sahibi olunca kendimizi iyileştirme miktarımız da artıyor.

Grafikler mi yoksa sesler mi?

Jade Empire, Xbox konsolunda son dönemde çıkan teknik sınırları zorlayan oyunlardan biri. Gerçekten de konsolun tüm transistörlerini sonuna kadar kullanan bu oyun hem görsel olarak inanılmaz başarı yakalıyor, hem animasyon yönünde bizi dövüş stillerini izlemeye doyuruyor, hem de müzikal anlamda oyunu bambaşka bir boyuta taşıyor. İlk olarak grafiksel detaylardan başlarsak bir defa tüm ortam tasarımı gerçekten masallara layık bir renk cümbüşü ve sanat eseri zihniyetinde hazırlanmış olduğu izlenimi veriyor. Mükemmel dövüş teknikleri ile desteklenen animasyonlarla birleşince her şey birkaç kat daha artıyor. Ayrıca çevredeki cisimlerin sürekli etkileşim halinde olması da cabası. Mesela çimenlik ya da dize kadar gelen otlak bir alanda koştuğunuzda sizin rüzgarınızdan otlar sağa sola savruluyor. Hatta sazlık alanda bir dövüş yapıyorsanız; düştüğünüz ve yuvarlandığınızda zemin, hareketinize cevap verircesine savruluyor. Dövüşler esnasında fazla yerinde durmayan ve sağa sol atlayarak düşmanına feyk atan tarzda dövüş stili benimserseniz, kendi kendinizin yönetmeni olup tam bir kung-fu filmi tarzında seyre değer sahneler yaşayabiliyorsunuz.

Elbette tüm bu grafiksel öğeleri destekleyen mükemmel ses alt yapısı da oyunun teknik anlamda tavana vurmasına yol açıyor. İlk olarak müziklerden başlarsak Jade Empire; ne Crouching Tiger, Hidden Dragon'dan ne de Hero filmindeki harika müziklerden zerre eksik kalmıyor. İnsanı havaya sokan vurma çalgıların ritimleri dövüşlerin daha estetik geçmesine yardımcı oluyor. Sesler ise işin bir başka yanı. Hayatım boyunca bu kadar mükemmel seslendirilmiş bir diyalog modu ve dövüş esnasında her şeyin gerçekten o mekanda olduğunu hissettiren atmosferik sesler duymadığımı itiraf etmeliyim. Bence Jade Empire ses ve müzik konusunda Xbox konsolunun en mükemmel yapımı.

Peki eksiklikler hiç mi yok?

Dünyadaki tüm yapımlarda olduğu gibi Jade Empire'ın da kendine özel bazı eksik ve yanlış yanları elbette var. İlk olarak maalesef insanı oyundan soğutacak kadar uzun olan yükleme süreleri ne yazık ki en kötü yanı. Hatırlarsanız bu kadar uzun yükleme süresi olan bir de Ninja Gaiden vardı. Fakat o oyunda bu yüklemeler sadece bölüm başında oluyordu ve tüm bölümü tek seferde oynuyorduk. Jade Empire'da ise bir haritadan diğerine geçtiğimizde gerçekten çok uzun zaman alan yükleme sürelerine maruz kalıyoruz. Hatta eğer imkanınız varsa oyunu bir şekilde konsolun hard diskine atıp öyle oynamanızı tavsiye ederim. Çünkü bu kadar mükemmel bir yapımı uzun yükleme süreleri yüzünden bırakmanız yazık olur.

Eğer eksi bir yan bulmak için çabalarsak oyunun RPG olduğunu düşündüğümüzde yan karakterleri kontrol edememek bir eksiklik olarak görülebilir. Ayrıca karakterler arasında önemli bir farklılığın olmaması ve level atladığımızda oyunu derinden etkileyecek kararlar vermemize imkan tanınmaması da düşünülebilir. Dövüşler ne kadar başarılı olsa da kameranın tam verim gösterememesi ve en iyi açıyı yakalamaya çalışırken zaten seri olmamız gereken dövüşlerde dezavantajımız olması da bir başka eksik yön.

Her şeye rağmen Jade Empire RPG türünde gerçek anlamda yenilik getiren nadir oyunlardan biri. Eminim ki hiçbiriniz bir RPG oyununda bu denli aksiyona ve hareketli dövüş sahnelerine rast gelmemişinizdir. Grafiklerinden tutun, atmosferine, bölüm tasarımına, karakter modellemesine ve en önemlisi mükemmel seslerine kadar her yönüyle alınmayı ve oynanmayı kesinlikle hak eden bir yapım. Eğer Xbox konsoluna sahipseniz, son dönemde çıkan mükemmel oyunlar arasına Jade Empire'ı da gönül rahatlığı ile listenize ekleyebilir ve bu konsola sahip olduğunuz için kendinizle gurur duyabilirsiniz. (Umarım Jade Empire PC'ye en yakın zamanda çıkar ve herkes bu mükemmel maceraya adımını atar.)
Mavi Lord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
empire, jade, jade empire, jade empire - x-box, x-box, xbox


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Victoria An Empire Under the Sun Hileleri Mavi Lord Oyun Hileleri 0 25.11.09 17:50
Sins of a Solar Empire Mavi Lord Oyun İncelemeleri 0 23.11.09 15:44
Marine Park Empire Mavi Lord Oyun İncelemeleri 0 20.11.09 15:41
It’s My Time-Jade Ewen Prenses Yabancı Müzik Hit ( En Sevilen ) Şarkı Sözleri 0 25.05.09 00:30
Samantha Jade Şarkı Sözleri ( Lyrics ) Prenses Yabancı Müzik Şarkı Sözleri 0 22.08.08 23:22


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:34 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2