tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Oyun İncelemeleri (http://www.tualimforum.com/oyun-incelemeleri/)
-   -   Fifa Football 2005 - Demo (http://www.tualimforum.com/oyun-incelemeleri/39736-fifa-football-2005-demo.html)

Mavi Lord 20.11.09 15:50

Fifa Football 2005 - Demo
 
Fifa Football 2005 - Demo

FIFA 2005'in demosuna buyurmaz mısınız?



Futbol oyunu denince ilk akla gelen muhtemelen FIFA'dır. 1994 yılından bu yana çok geniş bir hayran kitlesine sahip olan FIFA, zaman zaman diğer rakiplerine karşı zayıf düşse de, sahip olduğu çekirdek kitleyi hep korudu. Fakat bu kitle bile zaman zaman bu oyundan şikayetçi olmuştur. Nedendir bilmiyorum, EA bir türlü şu oynanabilirlik sorununu aşamadı. Peki bu sene ne olacak?

Hayranlarının her sene merakla beklediği FIFA'nın son sürümü FIFA 2005 Ekim ayında çıkacak. Şu an hakkında biraz olsun bilgi sahibi olabilmemiz için elimizde sadece oyunun 6 dakikalık bir demosu var. Sevgili FIFA'cılar! Son yıllarda beklentilerimizi bir türlü karşılayamayan EA bu sefer nasıl bir oyunla karşımıza çıkıyor acaba?

Öncelikle oyunun bize vaad ettikleri önceki senelerden pek farklı değil. 350 Lisanlı takımın bulunduğu 18 lig, 38 milli takım, 11.000 futbolcu. Farklı olarak bu sene çok gelişmiş bir Creation Centre eklenmiş. Buradan kendimiz futbolcu veya turnuva yaratabileceğiz. Bu gerçekten sevindirici bir haber. Bir diğer gelişme ise 'First Touch'. Bu özellik futbolcunun topla ilk buluşmasıyla ilgili. Gerçekten çok güzel bir özellik. Eğer iyi kullanılırsa rakibinizi küçük bir hareketle oyundan düşürebiliyorsunuz. Bu özelliği kullanmak için top futbolcunuzun ayağına gelmeden 'shift' tuşuna basılı tutup ok tuşları ile ne yöne hamle yapacağınızı belirtmeniz gerekiyor. Böylelikle topu alıp gideceğiniz yöne çok hızlı bir şekilde dönüp ilerliyorsunuz. Grafiklerine gelince, eski versiyonla arasında neredeyse hiç fark yok gibi.

FIFA'cılar grafik değil oynanabilirlik istiyor!

Bir çoğunuza ilginç gelecek fakat EA oynanabilirlik sorununun önüne geçmeye başlamış. Açıkçası ilk açtığımda pek bir fark göremedim. Hatta biraz hayal kırıklığına uğradım ve oyunu kapattım. Aradan 1-2 saat geçti ve masa üstünde duran FIFA 2005 logolu ikona bir daha tıkladım. Neden yaptım bilmiyorum. (Sanırım düşüncem şöyleydi; bu senede mi hüsranla karşılaştık! Hayır. Olamaz!) Menüden sonra birden takım seçme ekranında buldum kendimi. Zaten oyunun demo olması dolayısıyla seçebileceğimiz 2 takım var. Ac Milan'ı kendime Arsenal'i ise bilgisayara bırakarak 'enter' tuşuna tıkladım. Takımımın dizilişi gösteren bir tablo çıktı önüme. Biraz karıştırayım derken buradan ilk 11'i değiştirebileceğimi keşfettim. Kadrodaki veya yedeklerdeki herhangi bir futbolcuyu temsil eden daire şekillerine tıklandığında, oyuncunun gayet güzel modellenmiş bir resmi, altında ise genel kalitesini gösteren yıldızlarla belirtilmiş bir tablo çıkıyor. Bir iki ufak değişiklik yaptıktan sonra bir kez daha 'enter' tuşuna bastım. Evet artık futbolcular sahaya çıkıyordu. O esnada ekrana Ac Milan ve Arsenal'in kadroları geldi (Bence bir futbol oyunu için maç öncesi kadroların ekrana gelmesi her zaman güzel bir ayrıntıdır). Bir hevesle maça başladım. Birkaç saniye sonra ilk düşüncem oyuncuların hareketlerinin çok gerçekçi olduğuydu.

Top çizgiden çıkmasın diye kayarak topu kazanmaları, top rakibe gelmeden ayak uzatmaları veya top havalandığında kafayla önlerine almaları vb' Ardından çalım hareketlerini merak edip 'shift' tuşu ve ok tuşları yardımıyla çok güzel ve de şık hareketler çıkardım. Sanırım bu hareketler kişiden kişiye değişiyor. Eğer eşitlik bozulmazsa maç penaltılara kalıyor. Benim maçımda da aynen böyle oldu. İlk penaltı için hakemin düdüğünü beklerken kaleci Lehman'ın boş durmayıp hazırlanması çok güzel bir ayrıntı. Kalecilerin kurtarışları daha gerçekçi. Penaltılarla da olsa maçı kazanmak bende inanılmaz bir şevke yol açtı. Karar vermiştim bir maç daha istiyordum.

Sonraki maçımda Arsenal'i aldım. Therry Henry ile iki güzel çalımın ardından ayak içiyle çok şık bir şut çektim fakat Dida aynı güzellikte topu çıkarttı. İnanın gol olmamasına rağmen pozisyonun her anı öylesine gerçekçiydi ki tekrar tekrar izledim. Şunu söylemeden edemeyeceğim. Ara paslar ('w' tuşuyla yapılan) eski versiyonlara oranla çok daha kullanışlı ve kanatlardan ortalarda eskiye oranla kesinlikle daha gerçekçi. Buna artı olarak kafa golleri daha güzel. Birazda şutlardan bahsetmek istiyorum. Topun fiziksel hareketinde kesinlikle bir iyileştirme mevcut. Çok şık goller atabiliyorsunuz. Özellikle ayak içiyle enfes goller oluyor. Uzaktan şutlara gelince eski oyundaki gibi şutun gol olup olamayacağı son anda belli oluyor. Yani şutu çekerken bu top gol olur diye bir düşünceniz olamıyor maalesef. Defans yapmak biraz daha zorlaştırılmış. Rakip defansı geçmekte her baba yiğidin harcı değil. Ancak belirttiğim gibi ara paslar çok etkili. Oyuncunuz birden bire defansın arkasına sarkıyor. Yıllardır şikayet ettiğimiz hantal hareket eden oyuncular biraz daha dinamik hale getirilmiş. Yön değiştirirken daha aktifler. Yalnız koşarken aynı hareketlilik doğal olarak mümkün değil. Oyunun temposu da çok güzel ayarlanmış. Tıpkı gerçek bir maç ayarında geçiyor.

Peki ya kötü yönleri ne olacak?

O kadar iyi yönlerden bahsettik, birazda kötü yönlerden bahsedelim. Oyuncunuz rakip kaleci ile karşı karşıya kaldı mı, kalenin boş tarafına değil, kalecinin kapattığı yöne doğru şut çekmesi pek hoş bir şey değil. Hatta bazen çıldırtıyor. Demo ile ilgili olduğunu düşündüğüm bir hata var. Maç penaltılara kalınca, üst üste 2'sini kaçırdım. Fakat gol atamayan 2 oyuncum penaltı sonrası sevindi. Serbest vuruşlar eski oyundakinden farksız. Biraz daha geliştirilebilirdi. Aynı şekilde kalecilerde geliştirme mevcut ama yetersiz. Çalım hareketlerine alışana kadar maçlar biraz zorlu geçecek. Grafiklerde neredeyse hiç gelişme yok. Türkiye ligi maalesef yine olmayacak'

Sonuç

Galiba Fifa şu zamana kadar ki en iyi oyununu çıkarmış. Oynanabilirlik sorununu bir nebze olsun aşmış. Fakat rakipleri gerçekten çok güçlü. Bana öyle geldi ki FIFA evrimini daha tamamlamadı. Bir değişim geçiriyor kesin ve ayrıca bu oyunla birlikte olumlu sinyaller veriyor. Bu arada eklemeden geçemeyeceğim. FIFA 2004 ile beraber gelen özellikler (Off The Ball, Football Fusion, Carreer') aynen duruyor. Bu özellikleri kullananlar için bir artı puan daha EA' ye. Benim oyun için genel görüşüm; olumlu. Kanadalılar özellikle son senelerde kaybettikleri oyuncuları tekrar kazanmak konusunda önemli bir adım atmış. Biz oyunculara ise FIFA 2005'i alıp keyifle oynamak kalıyor. Gerçek hayatı unutmayın'


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:52 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2