tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Oyun İncelemeleri (http://www.tualimforum.com/oyun-incelemeleri/)
-   -   LittleBigPlanet - Playstation 3 (http://www.tualimforum.com/oyun-incelemeleri/39738-littlebigplanet-playstation-3-a.html)

Mavi Lord 20.11.09 15:50

LittleBigPlanet - Playstation 3
 
LittleBigPlanet - Playstation 3

İçimdeki çocuğun büyük dünyası



LittleBigPlanet (LBP) ilk gösterildiği zamanlarda açıkçası biraz dalga konusu olmuştu. İnsanlar, 'Ben bu oyunu oynamak için mi PS3 aldım?' gibi söylemlerde bulunuyordu. Kimileri haklı bulurken, kimileri ise oyunun farklı olacağını düşünüyordu. Ancak LBP hakkında bilgiler gelmeye başlayınca her şey ortaya çıktı. LBP, piyasadaki tüm oyunlardan farklı olan yapısıyla herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Hem de öyle bir dikkat çekti ki, şimdiden tüm zamanların en özgün ve en yaratıcı oyunu olmuştu bile' Aslında bu kadar sıra dışı bir yapımla ortaya çıkmak, hele ki oyunu tek bir platforma yapmak ciddi anlamda büyük bir cesaret isteyen bir durum, ama Media Molecule bu işin altından çok başarılı bir şekilde çıkmış ve insanları hangi yaşta olursa olsun bu sevimli dünyaya sokmayı başarmış. Çünkü LBP, bir platform oyunu olarak beklenenden fazlasını, hatta oyuncuların tahminlerinden çok daha fazlasını veriyor ve eğer bu oyunu oynamamışsanız inanın bu harika dünyanın size sunduklarını anlamanız çok zor.

Eğlencenin sınırlarını zorlamak

Yapıma girerken doğal olarak bizi başrol oyuncumuz Sackboy karşılıyor. Bu içi kıpır kıpır olan, ortalama bir parmak boyunda ve yeri geldiğinde korkusuz, ama yeri geldiğinde de kendini feda edebilen kocaman kalpli sevimli bir karakter. Sizden tek isteği karşısına çıkan zorluklarda ona yardım etmeniz. Bu yardım esnasında da sizin eğleneceğinizi garanti ediyor, tabii ki sizde tereddütsüz bu küçük arkadaşımızın isteğini kırmayarak oyuna başlıyorsunuz. LBP, aslında çok basit bir tema üzerine oturtulmuş bir oyun. Çok uzun olmayan bölümlerde, karşınıza çıkan engelleri ve bulmacaları aşmaya çalışarak, bitiş noktasına gelmeye çalışıyorsunuz. Ama o noktaya gelene kadar, hem eğlencenin dibine vuruyor hem de hiç olmadığı kadar mutlu bir yüz ifadesine sahip oluyorsunuz. Peki nasıl oluyor bu derseniz? Şöyle ki, her bölüm kazanacağınız puanlardan, bin bir türlü Sticker'lara, Sackboy'un kıyafetlerinden, çevre aksesuarlarına kadar onlarca çeşit detayla donatılarak karşınıza çıkıyor ve sizin amacınız da, bölümü en ince detayına kadar araştırıp, en sonunda yüzde yüz bir şekilde tamamlamak. Tabii bunu yaparken de karşınıza gelen bulmacaları çözmeye çalışıyorsunuz. Ancak yıllardır oyunlarda o kadar detaylı ve zor bulmacalara alışmışız ki, burada ki bulmacaları da o şekilde sanıp, detaya inmeye çalışıyoruz, aslında 2x2=4 kadar basit ve anlaşılır bulmacalar olduğunu çözdükten sonra kendi kendinize gülmeye başlıyorsunuz.

Sackboy'nuzun üstünde bölüm esnasında bulduğunuz yeni kıyafetleri denerken de, bir başka dünyaya yelken açıyorsunuz. Hatta öyle bir yelken açmak ki, bazen oyunu unutup saatlerce sırf Sackboy'un üstü ile uğraşabiliyorsunuz. Öylesine bol seçenekleriniz oluyor ki, hayretler içerisinde kalıyorsunuz. Resmen kendi stilinizi dahi yansıtabiliyor, eğlencede doruk noktasına ulaşıyorsunuz. Tabii ki buna her kıyafet deneyişinizde Sackboy'un hareketleri de büyük etki yaratıyor. Mesela yeni bir saç taktığınız da, elleriyle saçlarını öyle bir savuruyor ki, gülmemek, o şirinliğe bakıp da hayran kalmamak elde değil. Başka bir kıyafet giydiğiniz de, üstünü güzelce bir süzüyor. Bir kuyruk taktığınız da bir sağından bir solunda gülerek bakıyor. Yani oradaki mükemmeliyeti anlatmak için cidden oyunu oynamak gerekiyor diye düşünüyorum.

Eğlence faktörünün en önemli sebebi olan bölümlerden bahsetmek gerekirse, oyundaki bölümlerimizi kartondan yapılmış bir kutu içinde Gamepad aracılığıyla seçiyor ve karşımızda ilk olarak LittleBigPlanet gezegenini görüyoruz. Diğer yanlarında ise kendi bilgilerimiz ile bölüm tasarlamak için yaratılmış olanlar gezegenler yer alıyor. Biz LBP'e tıklayarak oyunun Story moduna giriyoruz. Burada her bölüm bir kıta üzerine konulmuş ve biz de sırasıyla bölümleri geçerek, yeni kıtaları bir başka değişle yeni bölümleri açıyoruz. Story modunun uzunluğu ise oldukça yeterli olmuş diyebilirim. Zaten bölümleri eksiksiz tamamlamak için çoğu zaman birden fazla kez oynuyorsunuz. Çünkü her şeyi yaptım deseniz bile bazen gözden kaçan şeyler olabiliyor. Mesela boş bir karton şekli görüyorsunuz karşınızda, aslında o herhangi bir hayvanın şekli olabiliyor ve sizde Sticker bölümünüzden o hayvanın resmini bularak oraya yapıştırıyorsunuz ve bu sayede görünmeyen bir kapak açılarak daha önce almadığınız puanlara, yeni eşyalara sahip oluyorsunuz. O yüzden bölümleri yüzde yüz tamamlamak için çok dikkatli oynamak gerekiyor, ama oyun öylesine eğlendiriyor ki, dikkatiniz toparlamak çok zor oluyor hatta bazı anlar oynamayı tamamen bırakıp dakikalarca kahkahalar atıyorsunuz. Dolayısıyla her bölüm mutlaka kaçırdığınız bir şeyler oluyor. Bu da oyunun Story mod süresinin uzamasını sağlıyor.

Bölümler sadece Sackboy'u koşturarak geçmiyor tabii ki, birçok araç da mevcut. Hatta bazı bölümler tamamen araçlar üzerine kurulu oluyor ve sizde altınızdaki oyuncakla engelleri aşmaya çalışıyorsunuz. Mesela bir örnek vereyim, arkadaşlarımla beraber oynarken bir bölüm seçmiştik ve o bölümde jet vardı. Dört kişi o jetle inanılmaz bir hızla müthiş zorluktaki engelleri aşmaya çalışmıştık, fakat maalesef başaramadık. Ama bunu yaparken bile felaket eğlendik diyebilirim, çünkü tam 1.5 saatimizi o bölüm için harcadığımızı fark ettik.
Gönlünce davran, dağıt ortalığı'

LittleBigPlanet'in en güzel yanlarından biri de, sahip olduğu fizikler. Müthiş derecede başarılı çevre etkileşimi insanı hayrete düşürüyor. Önünüze çıkan her şeyi tutup çekin, dağıtın, sürükleyin istediğinizi yapın. Bunu görünce bir an afallayabiliyorsunuz, ama hemen ardından bu işten fena halde zevk almaya başlıyorsunuz. Mesela bir yokuş şeklindeki yolun üst tarafı onlarca nesne ile kaplanmış ve hepside sallanıyor. Siz ise, oradan geçmeye çalışıyorsunuz, ancak ani bir hareketinizle hepsi bir anda aşağı düşmeye başlıyor. Siz de onlarca parçanın altında kalıyorsunuz. Zaten o anda Sackboy'un hali de çok komik olduğu için ayrıca ona da kahkahalar atabiliyorsunuz. Çevre etkileşimi konusunda oyun cidden tüm bilinenleri baştan yazmış diyebilirim. Çünkü önünüzdeki onlarca kutu, tahta gibi birçok şeyi kendiniz için kullanabiliyor ve hatta tepeniz de gördüğünüz birçok nesneye dahi Tarzan misali asılabiliyorsunuz. Ayrıca sahip olduğunuz birçok Sticker ve çevre aksesuarlarını tüm mekanın her noktasında kullanabiliyorsunuz. Hazır yapılmış bir bölümü dahi, bir anda kendi zevklerinize göre şekillendirebilme imkanına sahipsiniz. Açıkçası oyunda çevre etkileşimi konusunda cidden görülmesi gereken sahneler, yaşanması gereken anlar var.

Yapımın en başarılı kısımlarından biri de kendi bölümünüzü yapıyor olmanız. Aslında birçok oyunda buna benzer bölüm tasarım seçeneği mevcut. Ama LBP'i diğer tüm oyunlardan ayrı tutun derim. Çünkü inanılması güç derecede detaylı, bunu ilk tasarlamak istediğiniz boş bir bölüme girdiğinizde fark ediyorsunuz. Ayrıca işin en güzel yanı ise bu işin sınırı sizin hayalinizin de sınırı diyebilirim. Yapmak istediğiniz herhangi bir şeyi kesinlikle gerçekleştirebiliyorsunuz. Daha geçen gün girdiğimde, San Francisco'nun ünlü hapishanesi Alcatraz bölümü ile Batman bölümlerini oynadım ve çok büyük bir zevk aldığımı söyleyebilirim. Unutmadan Little Big Colossus bölümü de harikulade olmuş, onu da söylemeden geçmek istemedim. Ayrıca yaptığınız bölümlerin ilerleyiş mantığını da kendi zevkinize göre tasarlıyorsunuz. Örneğin, gerçekte olduğu gibi ben de oyunda Alcatraz'dan kaçmaya çalışıyordum ve bunu yaparken ilginç bulmacalar da vardı. Hele ki bir tanesinde neredeyse yarım saat uğraştım ama çözümü bulduğumda nasıl düşünemedim diye kendimden utandım. O yüzden LBP, bu konuda da tartışmasız bir numara olmuş.

Tabii ki oyunun bir de online seçeneği mevcut. Burada da 4 kişiye kadar, oyuncuların tasarladığı onlarca bölümden istediğinizi seçerek oynayabiliyorsunuz. Aslında oyunun yapısı genelde çoklu oyuncuya odaklı, hatta single player'da dahi 2 kişinin oynaması gereken yerler görüyorsunuz. O yüzden LBP, multiplayer olarak oynandığı zaman çok daha fazla zevk veren bir yapım. Hele ki, muazzam derecede başarılı tasarlanmış bir bölümde oynuyorsanız ki, çok ince düşünülmüş, profesyonel tasarımları aratmayan harika bölümler de mevcut. Bu sayede oyundan aldığınız zevk ikiye katlanıyor. Ancak online mod, ne yazık ki çok başarılı değil. Bazı anlar çok fazla lag olabiliyor ve bu da online oynanmasına izin vermiyor. O açıdan bu durum biraz sıkıntı yaratabiliyor. Bunun dışında online kısmın bir başka güzel tarafı ise yapılan bölümleri değerlendirme yeri. Çünkü oynadığınız bölümleri notlayıp, yorum yapabiliyor isterseniz de favori bölümünüze alabiliyorsunuz. Açıkçası bir yerden sonra siz dede çok iddialı bir bölüm yapma isteği doğabiliyor, lakin bunu gerçekleştirmenin pek de kolay olduğunu söyleyemem. Son olarak arkadaş listenizi de ayarlayabildiğinizi belirteyim.

Sackboy'dan sevgi dolu öpücükler

LittleBigPlanet, aslında birkaç sayfa da anlatılacak bir oyun kesinlikle değil. İçi o kadar dolu ki, bunu görmeden, yaşamadan anlamakta mümkün değil. Media Molecule, ufacık ama kocaman bir dünyanın içine tam anlamıyla bir başka dünya sığdırmış ve bunu o kadar güzel sunmuş ki, oyunu konsola taktığınız andan itibaren çıkarmak istemiyorsunuz. Öylesine çekiyor ki sizi, sıkılmak kelimesini aklınızdan bile geçirmiyor. Ayrıca oyunun kendi içindeki doluluğu yetmemiş olacak ki, PlayStation Store'da sürekli bazıları ücretli bazıları ücretsiz olmak üzere yeni Sackboy kostümleri de yer alıyor. Tabii ki yeniden oynanabilirliği arttıran 48 adet Trophy'i de unutmamak gerekiyor. Uzun lafın kısa versiyonunu söylemek gerekirse, LBP kesinlikle yılın en başarılı, en özgün ve en yaratıcı oyunu. PlayStation 3'ü olan herkesin kesinlikle sahip olması gerekiyor.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:16 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2