tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > OYUN > Online Oyunlar > Oyun İncelemeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Oyun İncelemeleri Oyun İncelemeleri


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Knights of Honor
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
689

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 20.11.09, 15:51   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 1.027
Konular: 856
Puan Grafiği
Rep Puanı:2266
Rep Gücü:0
RD:Mavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 39
51 Mesajına 124 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Knights of Honor

Knights of Honor

Tarih sayfalarına bir bakış...



Ne yalan söyleyeyim, tarih derslerini sevmezdim. Hep o klasik genellemeyi düşünürdüm; daha doğrusu tarih konusunda muhabbet ettiğim herkes benimle aynı fikirde olurdu; 'Geçmişte yaşananlardan bana ne! Ne işime yarayacak bunlar?' Zaman geçtikçe, bu düşüncenin aslında ne kadar yanlış olduğu apaçık ortaya çıkıyor. Ben olaya farklı bir noktadan bakmaya başladım. Özellikle tarihte geçmiş olan savaşların sebeplerini ve sonuçlarını gördükçe, o zamanda bile olsa ne kadar stratejik düşünüldüğü ve mücadele edildiği ortaya çıkıyordu. En çok bunlar etkilemişti beni; padişahların stratejik istekleri doğrultusunda saldırdıkları yerler, ticaret anlaşmaları ya da ittifaklar gibi. Hoşuma giden tüm bu stratejik öğelerin ve olayların, bir oyun içinde toplanması hoşuma gitti. Padişahların ve askerlerin o zaman elde etmek ya da yapmak istediği herşeyi yapabilme imkanına sahip olmak gerçekten etkileyici. Knights Of Honor, bunu sağlamak için geldi.

Baharat Yolu'na vardım sonunda
Knights Of Honor, Orta Çağ'da kurulmuş olan devletlerin birbirleriyle olan diplomatik, ticari ya da savaş konusundaki ilişkilerini yansıtan bir strateji oyunu. Tarihte aşina olduğumuz, aklınıza gelebilecek her devlet, burada yerini almış; hem de gerçek yerleri, padişahları ve hatta kasabaları ile birlikte. Tabii, hemen belirtmekte fayda var; Osmanlılar ve Selçuklular da yönetilmek üzere bizi bekliyorlar. Bazı yönetici isimleri biraz sallama olsa da, yine de Osmanlılar isminin yanında Türk bayrağını görmek güzel. Knights Of Honor'daki genel amaç, bir ülkenin yönetimine geçtikten sonra, onun ekonomisi, orduları, diplomatik ve ticari ilişkileriyle ilgilenmek oluyor. Birkaç başlık saydık ama, oyun içinde bunlar oldukça ayrıntılı öğeler ile karşımıza çıkıyorlar. Üstelik hepsinin önemi de birbirine eşit ve doğrudan etki ediyorlar.

Başlangıçta bir profil açıp karakter belirliyoruz. Ardından da, tek kişilik oynanışı seçip, oynamak istediğimiz zaman dilimini seçiyoruz. Orta Çağ'da birbirinden farklı zaman dilimleri içerisinde, istediğimizi oynayabiliyoruz. Tabii, zaman dilimine göre bazı devletler oluyor ya da olmuyor, yenileri eklenebiliyor. Bir devleti seçtikten sonra, alttaki kutucukta verilen kısa bilgiler de gerçekten güzel. İstediğimizi seçtikten sonra çok beklemeden tarihi yolculuğumuza başlıyoruz. Devletimizi üstten görebildiğimiz bir harita şekli var, sağ altta da mini haritadan faydalanabiliyoruz. Mouse'umuzu ekranın kenarlarına getirerek harita üzerinde dolaşabiliyoruz. Eğer farkettiyseniz, devletimizdeki bazı önemli şehirleri de görebiliyoruz. Buralar aynı zamanda bizim kalelerimiz ya da ana kasabalarımız olma özelliğini taşıyorlar. Önemli işlerimizi buralara tıklayarak halledeceğiz. Her şehir, birbirinden ayrı özelliklere ve başlangıçta ayrı binalara sahip. Onları tek tek geliştirme ve savunma sistemlerini sağlamak bizim elimizde olacak. Ekran ilk başta karışık gibi gelecektir, maksimum 20-25 dakika sonra alışacaksınız. Yine de ara sıra, 'şu neredeydi?' gibilerinden panikleyebilirsiniz. Birçok komplike stratejiye göre, Knights Of Honor'ın biraz daha basit bir arayüze sahip olduğunu bile söyleyebilirim. Ama kesinlikle bu arayüze, Tutorial bölümünü oynamadan alışmaya kalkmayın, işte o zaman gözünüzü korkutuyor ve daha ilk dakikasına oyunu kapatma isteğinize karşı koyamıyorsunuz. Tutorial'ı mutlaka oynayın, gerçekten işe yarayacak.

Şehirlerden ve kalelerden bahsettik. Bu kaleler, şehirlerimizin ve gerçekleştireceğimiz işlemlerin can damalarını oluşturuyorlar. Şehrimizin gelişmesi ya da ordu kurabilmemiz için gereken tüm binaları kalelerimizden oluşturuyoruz. Askeri binalar, ekonomi üzerine kurulan ya da civil binalar gibi. Ordu kurmak için oluşturabileceğimiz birçok bina var, örneğin okçular ya da balta kullanan askerler için farklı farklı binalar kurmamız gerekli. Knights Of Honor'da, ana kaynaklar olarak altın ve yiyeceğin yanında, din ve eğitim seviyesini oluşturan kitaplar önemli kaynakları oluşturuyorlar. İşçi sayısı da bir diğer önemli unsur. Binaları yapabilmek için, işçi ve altın gibi kaynaklar kullanılıyor. Savaş ve halkın mutluluğu konularında da, yiyeceğin önemi gerçekten büyük.

Halkın inançlarına da önem vermek gerekiyor, bunun için de dini puanımızın yüksek olması gerekli. Devlet içerisinde basılan kitaplar da bir kaynak teşkil ediyor ve halkımızın eğitim durumunu simgeliyor. Kaynaklarımızı arttırma yolunda da çeşitli binalar kurabilmek mümkün. Yapabileceğimiz binalardan bazıları, zamanla upgrade edilebiliyor ve böylece daha verimli bir hale gelmiş oluyorlar. Yalnız, binalar oluşturulurken uzun bir süre beklememiz gerekiyor, eğer binanın hemen tamamlanmasını istiyorsak, yüklü bir miktar altını gözden çıkartmamız gerekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, tüm ordu ve bina kurma işlemlerini kalelermizden hallediyoruz. Bu yüzden, kalelerimizin güvenliğini öncelikli olarak sağlamamız gerekiyor. Zaten düşman da boş durmuyor ve genelde ilk olarak kaleleri kendine hedef seçiyor. Hatta bazen beklemiyor bile, direk dalıyor.

Saldırın aslanlar, yılmak yok!
Knights Of Honor'ın ana temalarından birisini de, üretip yönetimini üstleneceğimiz ana üniteler oluşturuyor. Bunlar; casuslar, mimarlar ve tüccar gibi birimlerin yanında, ordu komutanı olarak nitelendirebileceğimiz ve bu üniteler içerisinde en önemli rolü oynayanlar; Marshal'lar. Heroes'daki kahramanlarımıza da benzetebileceğimiz bu karakterler ile, kalelerimizi korumaya alabiliyor, başka devletlere ya da askerlere saldırabiliyoruz. Nasıl ki bina yapımı için kalelerimizden faydalanıyorduk, ordumuzun kontrolü için de Marshal'lardan yararlanacağız. Hatta önemi o kadar büyük ki, bir savaş esnasında komutanımız ölürse, o zaman savaş direkt olarak kaybedilmiş oluyor. Marshal'lar, emirlerinde değişik birimler bulundurabiliyorlar. Ayrıca, level atlama özellikleri de var ve hatta level atladıkları zaman onlara yeni özellikler ekleyebiliyoruz, bu da gerçekten güzel bir ayrıntı. Mancınık gibi saldırı araçlarını da kullanabiliyoruz. Asker sınıflarımızın da upgrade edilebildiğini hatırlatarak, diğer ana ünitelerden bahsedelim; tüccar aldığımız zaman, aramızın iyi olduğu devletler ile ticaret yapabiliyoruz. Bu ticaret olayı da çok geniş. Altın ve yiyecek ticaretinin yanında, ülkemizde üretilen birçok ürünü diğer ülkelere pazarlayabiliyor, ya da bizde olmayan ürünleri, diğer ülkeler ile para karşılığı anlaşarak ülkemize getirtebiliyoruz. Knights Of Honor, diplomatik ilişkilerin gerçekten önemli olduğu bir oyun. Başka bir ülkeyle olan diplomatik ilişkimize göre bazı opsiyonlardan faydalanabiliyor ya da faydalanamıyoruz. Bir diğer ünite de mimarlar. Onlar sayesinde, binaların üretimi daha da hızlanıyor ya da çalışan işçi sayısı artıyor. Bu da, binalar için çok beklememek ya da daha az para harcamak anlamına geliyor. Son olarak casuslardan da bahsedelim, casusları stratejik bir biçimde kullanabiliyoruz. Düşman olduğumuz bir devlete gizlice casus sokabiliyor, o ülke ile ilgili dedikoduları ya da gelecekte uygulamayı planladıklarını öğrenebeiliyor, buna göre önlem alabiliyoruz. Daha ilginci ise; bu casusu düşman olduğumuz devlet bilmeden asker olarak alabiliyor, böylece bizim adamımız orada deneyim kazanıyor ya da gelecekte düzenleyebileceğimiz saldırılara zemin hazırlıyor. Casus da gerçekten önemli bir ünite.

Diploması üzerinde biraz daha duralım. Barış halinde olduğumuz devletlerle çeşitli anlaşmalar imzalayabiliyoruz. Ticaret anlaşmaları sayesinde, çeşitli ürünlerin ya da altın-yiyecek alışverişini yapabiliyoruz. Tabii, tüccar ünitemiz burada önemli bir rol oynamakta. Eğer bir devletle savaş halindeysek, o zaman da ateşkes anlaşması imzalayabiliyor, böylece barış sağlayabiliyoruz. Daha ilginç bir özellik ise kışkırtma ya da ittifak kurmak için yapılabilecek anlaşmalar. Saldırmayı planladığımız ama desteğe ihtiyacımız olan bir ülke için, aramızın iyi olduğu bir devletle anlaşarak ikili saldırabiliyoruz. Hatta, bir ülkeyi, başka birisine karşı kışkırtıp üzerine salabiliyoruz. Diplomasi gerçekten oldukça detaylı bir şekilde işlenmiş.
Kılıçları kuşanın, okçular hazır!
Savaşlar, gelişip büyüyebilmemiz için tabiiki önemli. Özellikle, diğer devletlerin kalesini oluşturan şehirleri saldırıp onları ele geçirmek, hem gelir olarak, hem de gelişim olarak önemli bir olay. Savaşın gelir yanı şöyle; başarılı olduğumuz bir savaşın sonunda, düşmandan ağır vergiler talep edebiliyor, ya da belrli bir ücret karşılığında yaşamlarını idame ettirmelerine izin veriyoruz. Eğer buna izin vermezsek, zaten o ülke toz ollup gidiyor. Kararı vermek size kalmış, sonra bir ülkeyle birleşip tekrar başınıza musallat olma ihtimalleri de var. Savaşlara Marshal'larımızla birlikte katılıyoruz. Savaşa katılma olayı da çok gerçekçi, uzun mesafeli bir yoldan sefere çıkmışsak ya da bir yeri savunmak üzere yola koyulmuşsak, zaman zaman adamlarımızı dinlendirmemiz gerekiyor. Bu da, bir yerde durup kamp kurmamızı gerektiriyor. Bunu yaptığımız zaman, adamlarımız savaşlarda daha verimli oluyor ve moralleri de yüksek oluyor. Morali yüksek olarak savaşa giren askerin neler yapabileceğini siz de tahmin edebilirsiniz. Bir kaleye gelip orada bir ordu ile karşılaştığımız zaman, oyun bize hemen bir pencere açıyor ve ne yapmak istediğimizi soruyor. İstersek, özel bir savaş ekranının açılmasıyla birlikte, orduyu savaşta kendimiz yönetebiliyoruz. İstersek de, biz normal ana harita ekranından işimize devam ederken, ordumuz orada savaşıyor. Bence, ne olur ne olmaz savaşları kendiniz yönetin. Çünkü verebileceğiniz çeşitli komutlar var ve onları kendi insiyatifinize göre vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Savaş real time olarak gerçekleşiyor ve herhangi bir zor kontrol içermiyor.

Ülkeler, yönetim şekline göre geçerli olan sistemle yönetiliyor (krallık, sultanlık gibi). Hatta, devletin şu anda başında olan kişiden sonra, başa kim geçecek onu da belirleyebiliyoruz, tüm hanedanlık emrimize verilmiş durumda. Sultanın yanında eşi, hatta birkaç tane de akrabasını dahi görebilmek mümkün. Her devletin, tarihe göre doğru biçimde yansıtılmış, kendi yönetim şekilleri ve dinleri bulunuyor. İstersek, ileride başka bir dini ya da yönetim şeklini de kabul edebiliyoruz. Özellikle, din olarak aynı inanca sahip olduğumuz ülkeler, bize daha sevgiyle yaklaşıyor. Devletin yönetim kısmında da herşey toz pembe olmuyor. Zaman zaman arkasına adam toplayan ya da düzeni beğenmeyenler, isyanlar çıkartabiliyor. Hatta işi ileriye götürüp ordu biçminde saldıranlar da oluyor. İsyanlar, genelde kışkırtmalar sonucu, ya da topladığımız vergilerin ağırlığından dolayı çıkıyor. İstersek, hiç vergi de almayabiliyor, ya da zor durumda kalmışsak iki katı vergi toplayabiliyoruz. Tabii o zaman da halkın isyanlarıyla karşılaşmamız mümkün oluyor. Bunun için de, yine Marshal'larımızın başını çektikleri bir orduyu, onların üzerine salmamız gerekiyor.

Knights Of Honor'da müzikler zamana uygun tarzda ve dinlenebilecek kalitedeler. Ses namına çok fazla birşey bulmuyoruz. Savaş ya da isyanlar olduğu zaman, onları temsilen çeşitli bağrışma sesleri duyuyoruz, ama müzikler gerçekten kaliteli. Oyunun kendi özelliğinden olsa da, beni en sıkan kısım, ordunun sefere giderken ya da binalar yapılırken yavaş olunması. Düşman köyü kılıçtan geçirirken, bizimkiler hala dağ bayır aşmaya çalışıyrlar. Ya da, bir binaya acil ihtiyacımız var ama hemen inşaa olmasını sağlayacak paramız yok, o zaman 'Ya sabır!' diyerekten beklemek pek hoş olmuyor.

Geçmiş zamanların adına...
Knights Of Honor, bir strateji oyununun dikkat etmesi gereken tüm öğeleri, tüm mantıksal biçmi ve gerçekçiliği ile işliyor. Devamlı uğraşacak birşeyleriniz oluyor, bu yüzden de oyun içerisinde pek boş vaktiniz olmuyor. Bu da dolu dolu geçirilebilecek saatler anlamına geliyor. Strateji severler, Knights Of Honor'ı kesin arşivlerinde bulundurmak isteyeceklerdir. Bizce de hiçbir sakıncası yok, saldırmaya devam...
Mavi Lord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
honor, knights, knights of honor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords Mavi Lord Oyun Hileleri 0 22.11.09 01:34
Star Wars: Knights of the Old Republic Oyun Hilesi Mavi Lord Oyun Hileleri 0 22.11.09 01:33
Oblivion Knights of the Nine Mavi Lord Oyun İncelemeleri 0 20.11.09 15:57
Medal of Honor Pacific Assault Mavi Lord Oyun İncelemeleri 0 20.11.09 14:31


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:29 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2