tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > OYUN > Online Oyunlar > Oyun İncelemeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Oyun İncelemeleri Oyun İncelemeleri


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Pro Evolution Soccer 6
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
734

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 20.11.09, 16:25   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 1.027
Konular: 856
Puan Grafiği
Rep Puanı:2266
Rep Gücü:0
RD:Mavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 39
51 Mesajına 124 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Pro Evolution Soccer 6

Pro Evolution Soccer 6

Bir futbol yorumcusunun İsrail-Filistin meselesi yine patlak verdiğinde, köşe yazısının başlığını “Savaşa Hayır” olarak düşünmesi çok garibime gitmişti. Adam yapması gereken yorumları yapmış, “Başlığa ‘Ne âlâka?’ falan diye şaşırmış olabilirsiniz, ama her türlü platformda tepkinizi ortaya koyacaksınız ki, birileri bir şeylerin farkına varsın…” diyerek yazısını sonlandırmıştı, çok hoşuma gitti.” Bu olayın bir oyunun incelemesi ile ne ilgisi var hacı?” diyerek üzerime yürümeyin, durun, bağlayacağız bir şekilde… Evet, durun… Söz konusu spor oyunları olunca herkesin ezbere konuşmaya başlamasından, kafasına göre bir şeyleri ayarlamasından dolayı ortalık karışıyor. Evet, buna ‘savaş’ demek belki çok saçma; ama güzel günümüzde her şeyin sanalı var da savaşın yok mu? Var işte! Çıkmamış oyunlar hakkında yorum yapmak erdem değil sevgili Şansal. Oynamadığı, hatta görmediği FIFA’yı yerden yere vuran ve kendisine “Pes artık!” dedirten PES’cileri görmek de mümkün, PES için en fazla 10 dakikasını ayıran ve “Kardeşim oyunda ruh yok, ruh!” diyen FIFA’cıları görmek de… Aslında “FIFA’cı – PES’ci” olayına da karşıyım ama başka türlü belirtemiyorum bu dostlarımı, elden ne gelir. Uzun lafın kısası (gerçi bu kısa lafın uzunu oldu ama, idare ediverin), savaşa hayır Şansal; ben gidiyorum!




Aslında sosyal mesaj da verdik ama… yine de PES 6’dan bahsetmeden gidersek ayıp olur (iyiden iyiye ediyoruz içine). Oyunun her tarafına el atmadan, yani suyunu çıkarmadan başlayalım. Yalnız şimdiden özür diliyorum; çünkü, muhtemelen araya bazı karşılaştırmalar girecektir. Hatta girdi bile, ağlamak istiyorum. İlk konudan karşılaştırma: Oyunların giriş videoları. EA Sports bu videoyu oyun için grafik motoru ile hazırlamayı uygun bulmuş, hoş; ancak eğri oturup doğru konuşmak gerektiğini savunuyorum ve Konami’nin bu konuda bir hayli önde olduğunu -elimi masaya hayvan gibi vurup- açıklıyorum. Zaten hemen hemen hiçbir FIFA’da harika giriş filmleri seyredemedik. PES’in giriş videosu birçok görsel efektle süslenmiş ve arkaya “gaza getiren” bir müzik yerleştirilmiş. Fakat şunu da inkâr edemeyiz ki; çoğu sene FIFA hep kaybediyordu zaten giriş kısmını. Oyuna girdik; bakalım gelişmeler ne âlemde?!

Aşırı detaya inmenin saçma olduğunu düşündüğümden, oyuna geçmek üzere hızlanıyorum ve menülere geliyorum; geldim: Sağda resim, solda liste şeklinde hazırlanmış ve hâlâ her hareketimize o uyuz ötesi “doyn, doyn” sesi ile karşılık veren (çözümü var tabii) klasik PES menüsünün içeriğine “şöyle bir” göz attığımızda, yeni pek bir şeyin bulunmadığını görüp, “Demek ki oyun içerisinde var yenilik!” diyerek hemen bir maç düzenlemeye kalkışıyoruz. Fakat ben, her yeni oyunda, önce kontrol ayarlarını düzenlememiz gerektiğini düşündüğüm için ilgili bölüme girdim. “Yahu, senin yaptığın da inceleme mi şimdi; nelerden bahsediyorsun sen?” demeyin. PES 6’da kontrol olayında bir takım değişikliklere gidilmiş. Oynadığımız bir çok oyunda belirli komutlara tuşlar atarız; örneğin, şutu ‘D’, pası ‘A’… Ancak PES 6’da bu durum farklı bir şekilde gelişiyor, yani belirlenmiş tuşlara komut atıyoruz, ‘D’ye şut ‘A’ya pas gibi. Tabii bu olaya harici pencerede açılan Settings bölümü ile el atabiliyoruz. Ama bu durum sadece, genellikle FIFA’yı tercih edip, arada sırada PES’e geçenler için zor. Çünkü varsayılan düzenekte bir değişiklik yok. Yani PES’i varsayılan ayarlarda oynamaya alışkınsanız sorun yok. Yine de size ufak bir tavsiye: PES’e yeni başlıyorsanız bu oyunu Gamepad ile oynayın, inanın bana çok daha fazla zevk alırsınız oyundan; aslında bu durum tüm oyuncular için geçerli. Alo, millet, duyun beni; herkes böyle diyor! Tamam, haklısınız, bu kadar basit bir bölüm için çok uzun bir paragraf oldu, çenemiz düştü yine. Halbuki bu sorunların tamamı o Settings bölümünde halledilebiliyor?

Saha içinde, özellikle oynanabilirliğe baktım önce. Oyuncuların hareketleri, topsuz alan, vs. biraz geliştirilmiş. Ancak oyuncuların biraz daha “hantal”laştığını fark ettim. Buna bağlı olarak ortaya çıkan ve daha önce karşılaşmadığım bir sorunu da tespit ettim ki, çok gariptir kendileri. Hantal kalan oyuncular depara kalkmayınca çapraz koşuları çok komik oluyor, ayaklarını kaldırmadan, kayarcasına ilerliyorlar. Hayır, hareketin kendisi komik değil, ekrana yansıyan şekli komik. Ayrıca FIFA’ya da idol olan frikikler de bu ufak değişikliklerden nasibini alan bir diğer unsur. Frikik deyince… Şutlarımız artık kullandığımız oyuncuya göre ufak farklılıklar arz ediyor; plase vuran oyuncuların görsellik dolu şutları ile büyülenirken, topun dibine vurup ‘stadyum’ dışındaki vatandaşların canına kasteden ve kendisine ‘bitirici’ denen insan evlatlarını görerek içimizden sadistçe düşünceler geçirmeye başlıyoruz.

FIFA’nın Manager Mode’una tekabül eden Master League, kanımca gerçek ve istenen heyecanı vermiyor. Aslına bakacak olursak bu konu için FIFA hakkında da pek iç açıcı şeyler söylenemiyor. Fakat PES’in kariyeri, FIFA’nınkine oranla daha detaylı bir zorluk belirleme ekranına sahip. Ayrıca bu bölümde işin içine Network falan da giriyor. Bu ufak kariyer bölümünün dışında bilindik başlıklar var. İstediğimiz ligde, kupada mücadele edebiliyor, gerekirse antrenman yapabiliyoruz. Edit bölümü ile ise detaylı bir “Yeniden İnşa Et” bölümüne giriyoruz. Kalan diğer bölüm ise International Challenge. FIFA’da buna benzer bir bölüm yok, çünkü EA, World Cup gibi bir serîye de sahip, bu sebeple millî takımlara özel bir oyun türüne ihtiyaçları yok. Ama Konami’nin bu tarz bir bölüme ihtiyacı var, ve onlar da bu durumun farkına varmışlar, görmekteyiz bunu, hissediyoruz, kaçmaz bizden…

SADEDE GEL!

“Zaten PES’i değiştirmelerine gerek yoktu; PES 5’i, sadece adını değiştirip piyasaya sürseler bile yeterdi… oyun zaten mükemmeldi…” gibi gubik düşünceler içerisindeyseniz esefle kınıyorum sizi, baştan anlaşalım. Oyun yapımcılarının işi ne ki o zaman? Biz neden ‘senelerdir’ Elecktronic Arts’a yükleniyoruz? Onların işlerinin biz oyuncuları eğlendirecek yapımları üretmek olduğunu bilmiyor muyuz? Bugün tarafsız oyuncuların savunduğu bir gerçek varsa, o da –bu sene için özellikle- PES’in gelişim açısından FIFA’dan geri kaldığıdır. İnkâr edilemez bir gerçektir bu.

İki oyun arsındaki en büyük rekabet oynanabilirlik arasında geçiyor belki. Ama grafikte de bir çekişme olduğu aşikâr. Saha içinde PES’in üstünlüğünü kabul etmek gerekiyor. Oyuncuların soğuk havalarda eldiven takıp, ağızların buhar vere vere oynadıklarını görmek mümkün. Aynı şekilde saha içi etkileşim de hayli gelişmiş durumda. Gerçi bu konuda FIFA da çok gelişti. Ancak gün gelecek; bu iki rakipten biri, ya da bir başkası, çelme takılan oyuncunun kramponunun çimi kaldırdığını da gösterecek bizlere. Evet, şu an için uçuk bir hayal olabilir, ama durun… değil ki? Em, söylemeyi unuttuğum bir şey var: Tribünler. Bu konuda zamanında çok yüklendik FIFA’ya, ama PES ondan da beter. Konami’nin saha dışına da biraz önem vermesi gerekiyor.

PES için yine hareketli ve klasik müzikler seçilmiş. Çok iyi değiller aslında, ama giriş videosuna eşlik edeni hayli güzel. Oynanabilirlik konusunda da gerekli açıklamaları -fazlasıysa- yaptım.

Sonuç: Kavga yok, dövüşe devam…
Mavi Lord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
evolution, pro evolution soccer 6, soccer


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Mitsubishi Lancer Evolution - 2012 Model Mitsubishi Lancer Evolution Resimleri - 2012 Kartal Motorlu Araçlar Resimleri 0 25.12.11 18:12
Pro Evolution Soccer 2009 Hilesi - Trainer Mavi Lord Oyun Hileleri 0 23.11.09 15:41
Pro Evolution Soccer 4 Mavi Lord Oyun İncelemeleri 0 20.11.09 16:26
Pro Evolution Soccer 5 Mavi Lord Oyun İncelemeleri 0 20.11.09 16:25
Pro Evolution Soccer 2009 Mavi Lord Oyun İncelemeleri 0 20.11.09 16:22


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:08 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2