tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > OYUN > Online Oyunlar > Oyun İncelemeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Oyun İncelemeleri Oyun İncelemeleri


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Rainbow Six: Vegas 2
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1310

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 20.11.09, 16:28   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 1.027
Konular: 856
Puan Grafiği
Rep Puanı:2266
Rep Gücü:0
RD:Mavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 39
51 Mesajına 124 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Rainbow Six: Vegas 2

Rainbow Six: Vegas 2

Geçtiğimiz sene piyasaya sürülen ve bildiğiniz gibi oldukça tutulan Rainbow Six: Vegas, daha oyun tarihinin sayfalarına karışmamışken yapımcı firma Ubisoft tarafından devam nitelikli bir oyun olacağını duymuştuk ve çok geçmeden Rainbow Six: Vegas 2 ile karşılaştık. Elbette konsol sahipleri bu buluşmayı bir ay öncesinden, çoktan gerçekleştirmişlerdi. Ama şimdi sıra eski dostlarda!


Ubisoft'un Tom Clancy ismi altında çıkardığı bitmek tükenmek bilmeyen oyunların en yenisi olan Vegas 2 tahmin edeceğiniz üzere bir devam oyunu. Ama düşündüğünüz türden bir devam niteliği yok. Bu olaydan detaylı bir biçimde ileriki paragraflarda bahsedeceğiz zaten. Vegas 2, Rainbow Six serisinin son üyesi olduğu için Ubisoft ve Tom amca serinin kendisine has özelliklerini bir miktar birleştirip güzel bir kapanış yapmak istemiş olacaklar ki, seri takipçilerinin sürprizlere uğrayacağı ve keyifli saatler geçireceği bir yapımla karşımızdalar.

Öncelikle geçmise yolculuk ederek hafızamızı tazeleyelim. Tüm seriye "aykırı" bir şekilde giriş yapan Vegas ile günahlar şehrinin karanlık yüzüne şahit olup tüm oyun boyunca teröristleri şehirden temizleyen üç kişilik bir ekiptik. Elbette senaryodaki entrika ve sürprizler oyuna farklı bir bakış açısı getirmeyi başarmış ve kabul edelim ki unutulmazların arasına almıştık onu hemen. Vegas 2 ise ne o sürpriz sondan devam ediyor ne de herhangi bir bağlantı sunuyor. Yeni bir karakter, yeni bir oyun diyebiliriz. Ama elbette hedefimiz yine Las Vegas. Vegas 2 senaryo konusunda maalesef yüksek puanlara maruz kalabilecek bir durumda değil. Karakterimiz Bishop ile ekibimizi yanımıza alıp verilen talimatlar üzerine çeşitli mekânlara gidip avlanmaktan başka yapabilecek bir şeyimiz yok. Ama elbette burda yazmak istemediğim birkaç detay eklenmemiş değil. Fakat bunu elbette olumsuz anlamda söylemiyorum. Sonuçta taktiksel öğeler içeren bir aksiyon oyunundayız; bu yüzden entrikalar ile boşuna karmaşıklıklar yaşamamız pek de mantıklı olmazdı.

Ka - Boom!

Oyunumuzun menüsüne girdiğimiz anda gelen değişiklikler konusunda fikir sahibi olmaya başlıyoruz desem yeridir. Öyle ki artık belirli bir karakterimiz yok (isim dışında). Kendi kahramanınızı kendiniz yaratabiliyorsunuz. RPG oyunlarında rastladığımız türden bir karakter yaratma menüsü bulunmakta. Fakat çok detaylı olduğu söylenemez. Cinsiyet, saç, sakal, yüz gibi basit ama eğlenceli seçenekler sunulmuş. Oyunun kendi hafızasındaki tipleri sevmezseniz hemen web-cam'iniz sayesinde kendi yüzünüzü oyuna aktarabilirsiniz (sırıtanlarınız oldu şimdi görüyorum ). Gerekli ayarlardan sonra karşımıza Co-Op, Multi ve "Story" seçenekleri çıkıyor. Story ile oyuna başlayabiliyoruz. Karakterimizin Bishop isimli bir tim lideri olduğunu söylemiştik. Hikâye yine farklı bir giriş yaparak bizleri beş yıl öncesine, ülke dışında yapılan bir operasyona götürüyor. Buna bir şekilde "Alıştırma" bölümü demek sizin elinizde. Gelen yenilikleri öğrenip hikâyenin ileride alacağı şekli tahmin edebiliyoruz bu giriş kısmı ile. Günümüze döndüğümüzde ise yeni maceramıza başlıyoruz. Fakat şimdiden belirtmekte fayda var, ilk Vegas için "kısa" diyen oyuncuları bu oyunda toplam 25 bölümlük bir aksiyon bekliyor. Emin olun oldukça uzun bir oynanış süesine sahip Vegas 2.

Vegas 2'nin karakter ayarlarına yeniden dönmek istiyorum. Sebebi ise bu durumun sandığınızdan da kalabalık bir hâlde olması. Geçtiğimiz bölümde oyun esnasında karşılaştığımız cephanelikleri hatırlayanlarınız olacaktır. O kutular aynı şekilde Vegas 2 eşliğinde yine karşımızda. Ama bu sefer daha fazla seçenek sunuyorlar. Yine silahlarımızı istediğimiz gibi seçip modifiye ettikten sonra gelen yeni başlıklara gözümüz takılıyor. Extra seçeneklerde karakterinizi giydirebilir, kamuflaj seçeneklerinden yararlanabilir, çesitli zırh ve aksesuarlar ile size özel imajınızı bile yaratabilirsiniz. Evet Vegas 2 sizlere birçok yenilik sunmayı ihmal etmemiş. Ve emin olun bu özellikler gerçekten oyuna aşırı bir eğlence katıyor. Vegas 2 bu yenilikleri A.C.E.S. denilen bir puan sistemi eşliğinde destekliyor. Yani düşmanlarınızı etkisiz hâle getirdikçe sistem size puan veriyor ve rütbe atlıyorsunuz. Buna bir çeşit Next Gen. Rpg demek size kalmış elbette . Oyunda bir seviye barınız bulunuyor. Xp puanlarını önünüze geleni öldürerek toplayadurun, bir de ekstra üç puan sınıfı eklenmiş. Bu bahsettiğim ekstra puanlamalar elde ettiğiniz seviye puanlarından ayrı bir biçimde düşmanı nasıl öldürdüğünüze bakıp yükseliyor. Yani HeadShot, Blind Fire vb. gibi artistik öldürüşlerde ekstra puanlar kazanıyorsunuz. Bu puanlar üç farklı sınıfa dağılarak farklı amaçlara hizmet ediyorlar. Bahsettiğim puanlamalar her bir seviye atladığında yeni bir cihaz açılıyor. Evet gelen yeni aksesuar, silah, zırh vb. itemler bu puanlamalara göre karşımıza çıkıyor. Unutmadan her seviye atladığımızda ise zor sahip olunan eşyalara kavuşabiliyoruz. Zırhlar sizleri maruz kaldığınız mermilerden bir miktar korurken aynı zamanda ağırlık yapabiliyorlar. Kamuflaj ise yüzde 80'i gündüz vakti geçen bir oyunda ne denli işe yarar bilinmez. Bu puanlama konusunda isyan edeceğiniz tek nokta silahlar sanırım. Ne kadar iyi oynarsanız oynayın bütün silahları açmanız oldukça zor. Ama düşmanlarınız söz konusu yeni makineleri kullandığı için onlara farklı yollardan da sahip olabiliyoruz. Bu sistemdeki en ilginç nokta geride bıraktığınız bir checkpoint sırasında elinizde shotgun varsa ve ardından silahınızı değiştirip ölürseniz geri döndüğünüzde en son yaptığınız ayarların devam ediyor olması. Bu olay iyi mi kötü mü bir yorum yapamıyorum.

Oyun boyunca elbette birçok puan ve rütbe atlıyoruz ve bunların kayıtlarını "My Character" başlığı altında bulabiliyoruz. Tüm puanlama, rütbe ve aldığımız madalyaları ve peşlerinde getirdikleri ödülleri bu kısımdan takip edebilirsiniz. Ayrıca yine ekstra özellikler içinde ipuçlarını vermeyi unutmamış Vegas 2.

Karakterimize gelen yeniliklerden bahsetmek istersek şüphesiz ilk olarak sprint özelliğini ele almalıyız. Bildiğiniz üzere ilk oyundaki o hafif tempolu koşuşlar çatışmalarda bizleri bir hedef tahtası yapmak için bir hayli yeterliydi. Neyse ki şimdi zor durumlar için hızlı koşabiliyoruz. Çok hızlı olduğu söylenemez ama hiç yoktan iyidir. Ve baskın sırasında karşılaştığımız seçenekler artık normal çatışmalarda da karşımıza çıkıyor. Örneğin adamlarınıza vereceğiniz tek komut ile çevreyi el bombaları ile havaya uçururken smoke grenade eşliğinde ortalığı toz duman edebilirsiniz. Hepsinden öte Thermal görüş açısı bir süreliğine aktif olarak bulunduğunuz mekânda hangi düşman nerede, görmenize ve taktiklerinizi bu yönde geliştirmenize yarıyor.

Zeka Yetersizliği

Vegas 2'nin kötü alışkanluklaru yok değil elbette. Önceki oyundan gelen bu zararlu alışkanlıklar gördüğünüz üzere yapay zeka ile ilgili. Pek gelişme olmadığı gibi biraz daha kötüleşmiş dersek yanılmayız sanırım. Ama üzerinize yüz tane düşman saldırınca bu olay zeka boyutunu aşarak bambaşka bir hâle geliyor. Birkaç örnek vermek gerekirse, bulunduğunuz siper alınması imkânsız bir odada düşman karşınızda ise öncelikle saklanacak bir yer bulmak için etrafı dolanıyor. Tabii bu esnada siz de kurşunlarınızı boşaltıyorsunuz. Fakat ilginç kısım şudur ki bu olay bazen tersine dönüyor. Daha sizi fark etmeden alarma geçtikleri anlar bile olmuyor değil. Her şeyden öte Thermal görüş açımızın temiz olarak gösterdiği bir mekâna girdiğimizde ağır bir çatışmaya maruz kalmak bir hayli sinir bozucu olabiliyor. Kendi adamlarımız işe bu sefer oldukça itaatkâr. Ilk oyunda olduğu gibi takip etme problemleri bir hayli giderilmiş. Ve emirleri doğru verdiğiniz sürece aynen uyguluyorlar. Yine rakipleriniz siper alma, şarjör değiştirme, koşma, kaçma, saklanma gibi basit işlemleri yerine getirerek sizleri aksiyon konusunda doyurabiliyorlar.

Her şeyden öte artık teröristler tek tip olarak çıkmıyor karşımıza. Her birinin yüzü farklı ve zırhları değişik oluyor. Örneğin ağır zırh ile donanmış maskeli düşmanlarınız bir yana, çelik kalkan ile siper alan ve headshot'lar ile ancak öldürebildiğimiz karakterleri görüyoruz. Yani sizin tüm avantajlarınız aynı şekilde düşmanlarınızda da etki gösteriyor. Diğer bir nokta ise artık rakipleriniz el bombaları bile fırlatıyorlar. Bir de bu durum hard seçeneği ile birleşirse çok duygusal saatler geçiriyorsunuz.

Oyunda eski silahlarımız bulunduğu gibi bir de yine bir liste mevcutlandırılmış. Yani kullanabileceğiniz birçok silahınız var. Ve nihayet onların ağir cihazlar olduğunu hissedebiliyoruz. Onları yine istediğiniz şekilde özelleştirebiliyorsunuz. Açıkçası yeni gelen cihazları kullanmak bir hayli keyifli. Şaşırtan bir nokta ise, puanlama sisteminin akıl almaz bir biçimde bağımlılık yapıyor olması. Puan almak için şekilden şekile girebiliyorsunuz. Ve oyundan asla soğumuyorsunuz. Bu konuda Vegas 2 yüksek not alıyor.

Emrinizde bulunan adamlarınız ilk oyundan bilinen iki karakter. Jung ve Michael. Jung elektronik cihazları hackleyip bilgi alırken, Michael kapalı yolları havaya uçurarak geçişleri sağlıyor. Oyun boyunca taktiklerinizi düzgün planlamanızı tavsiye ediyorum. Uyanıklık yaparak adamlarınızı ortaya atar ve temizliğin bitmesini beklerseniz emin olun çok beklersiniz . Bu yüzden her saldırıyı plânlı yapmanızda fayda var. Unutmayın, Rainbow Six taktik üzerine kurulu bir oyun. Bu yüzden nice yalnız kovboy hisleri bu oyunda son bulmakta. Ekip çalışmaları için her zamanki gibi belli başlı teçhizatlarımız bulunmakta. Örneğin düşmanların bulunduğu bir odaya girerken bir kapıyı bir başınıza alıp diğer kapılara arkadaşlarınızı gönderip snake cam sayesinde ilk önce etkisiz hâle getirilmesi gereken hedefleri belirtebilirsiniz. Bunlar biraz zahmetli ama sonuçta işinizi kolaylaştiran taktikler. Siper ise yine en büyük kozunuz. İlk oyundaki tüm hareketler yine aynı şekilde duruyor. Siper esnasında kör atış yapabilir, koruma ateşi açabilir veya rakipleriniz cephanesiz kalınca hamlenizi yapabilirsiniz.

"Biraz Makyaj, Biraz Blur, İki Üç Fırça Darbesi... Vuela!"

Tüm oyun boyunca farklı ve oldukça geniş alanlarda çatışma imkânı buluyoruz. Bunun bir diğer anlamı ise etkileşimli bir çevre oluyor. Anlayacağınız Vegas 2'de tüm sokak ve club'ların altını üstünü getirirken aynı şekilde her yeri darmadağan edebiliyorsunuz. Örneğin balkonlara çıkmak için cam ve kapıları kırabilir ya da siper aldığınız nesnelerin paramparça oluşunu izleyebilirsiniz. Aynı şekilde çok abartılı olmamak kaydı ile bazı duvarların köşelerine ateş bile etseniz hedefinize ulaşabiliyorsunuz. Patlamalarda ise yine bir el bombası tüm etkisi ile çevresindeki maddeleri parçalayabiliyor. Düşmanlarınızı etkisiz hâle getirdiğiniz zamanlarda ise direkt odun gibi yere uzanmaktan kaçınıyorlar, aksine farklı tepkiler uyguluyorlar.

Rainbow Six Vegas 2 grafiksel olarak büyük değişmeler sergilemiyor. Fakat eklenen birkaç fırça darbesi ile ilkinden farklı görünmeye çalışsa da özünde yine aynı optimizasyona sahip olduğunu anlayabiliyoruz. Fakat yapılan yenilikler büyük farklılıklar göstermeyen etkiler yaratmış. Önceki oyuna göre bulunmakta olan basit patlama, ateş etme özellikleri yeni ışıklandırma, kaplama ve efektlere maruz kalmış. Elbette göze biraz daha parlak gelen bu görsel oyunlar durumu ne iyiye ne de kötüye götürmüş. Önceki satırlarda dediğim gibi büyük çoğunluğu gündüz vakitlerinde geçen oyunda çatıştığımız sokaklar ve caddeler gün ışığına maruz kaldığı için iyi bir ışıklandırma ve detaylar ile oldukça güzel bir görüntü yaratıyor.

Performans konusunda ise önceki Vegas ne istiyorsa şimdiki de aynısını kabul edebiliyor. Yani pek fazla zorlanacağınızı sanmıyorum. Fakat uyarmakta fayda var, Vegas 2 yetersiz sistemlerde işkence hâline gelebiliyor. Oyunu her zamanki gibi kendi sistemimde test ederek oynadım. Intel Core 2 Quad Q6600, XFX Nvidia Geforce 8800 GTS 640MB, 3GB Extrememory Ram eşliğinde Vegas 2'yi son seviyede çalıştırabildim. Açıkçası aşırı problemlerle karşılaştığım söylenemez.

Ses konusunda yeni silahlarla gelen yeni ses efektleri mevcut. Her silahın yine kendisine has ve orijinal bir sesi olması bir kenara düşmanlarınız ufak tıkırtılarda şüphelenip kendi kendilerine konuşuyorlar. Aynı şekilde onların kendi aralarındaki sohbetlerine de şahit olma imkânınız var. Karakterimiz Bishop ise diğer ekip arkadaşlarınız ve başrol karakterler gibi profesyonel seslendirilmiş. Çatışma sırasında yaralanan takım arkadaşlarınızın tepkileri ise bir hayli etkili diyebiliriz. Fakat çoğu kişinin de maruz kaldığı şu silah seslerinin kesilme konusu ara sıra karşılaştığımız eksilerden biri.


Elveda Vegas

Yazının en başından beri varmaya çalıştığımız anafikir nedir diye soracak olursanız, Rainbow Six Vegas 2 açıkçası ilkine göre birçok yenilik sunarak serinin en güzel oyunu olmakla beraber Rainbow Six ismine başka bir anlam katmış durumda. Oyunu açtığınız andan itibaren alacağınız keyif sizleri oldukça uzun bir oynanışa sürükleyecektir. 2-3 günümü bu oyunu sürekli oynayıp tekrar tekrar bitirmeye harcadığımı söylersem sanırım ne demek istediğimi anlarsınız. Ses ve grafik konusunda da geride kalmayan oyunumuz hatırı sayılır her sistemde güzel bir performans sergileyecektir, her şeyden öte eklenen RPG öğeleri oyunun kendisini tekrarlama özelliğini bir hayli genişletiyor. Her seviye atladığınızda "Acaba bu sefer ne açılıyor?" demeniz oldukça doğal. Hikâye modunu ardınızda bıraksanız bile online oyunlarda ve Terrorist Hunt kısmında yine puanlarınızı arttırarak geride bıraktığınız cihazları açabilir ve hikâye modunda en son itemler ile yeniden başlayıp keyfinize bakabilirsiniz.

Son söz olarak, Vegas 2 siz Rainbow Six hayranlarının deli gibi oynayacağı ve sürekli arzulayacağı bir oyun. Sanırım bu fikri ben belirtmesem bile çoktan kapılanlarınız olmuştur. Şimdi hepinizin izni ile ben checkpoint'lerime kola (içecek, gençlere örnek davranışlarda bulunmak bâbında editör tarafından sansürlendi) ve cips eşliğinde dönerken sizlere de iyi oyunlar diliyorum . Yeni bir oyun ve yazıda yeniden görüşmek üzere.
Mavi Lord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
rainbow, rainbow six: vegas 2, vegas


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rainbow Six: Raven Shield Hileleri Mavi Lord Oyun Hileleri 0 20.11.09 20:49


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:26 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2