tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Oyun İncelemeleri (http://www.tualimforum.com/oyun-incelemeleri/)
-   -   Race Driver: GRID (http://www.tualimforum.com/oyun-incelemeleri/39766-race-driver-grid.html)

Mavi Lord 20.11.09 16:35

Race Driver: GRID
 
Race Driver: GRID


Eğer şu zamana kadar yarış simülasyonlarına karşı ilgi duymuş, Gran Tourismo, ToCA Race Driver veya Colin McRae serilerini elinize almışsanız yarış oyunlarının ne demek olduğunu ve oyun dünyası açısından teşkil ettikleri önemi biliyorsunuzdur. Fakat kabul etmek lazım ki son zamanlarda çıkarılan çoğu yarış temalı oyunun başarısızlığı, bu türe olan inancımızı ve ilgimizi neredeyse silip süpürmüştü. Sanırım günü kurtarmak için hemen bir proje hazırlandı ve uzun bir süredir heyecanla beklediğimiz GRID, biz yarış tutkunları ile buluştu. Daha önce demo incelemesi eşliğinde de göz atmış olduğumuz GRID, tam sürümünde bizleri soluksuz bir yarışa sürüklüyor. Şimdi ise yapmanız gereken tek şey, koltuklarınıza bir güzel uzanıp yüksek teknolojinin son nimeti olan GRID'i oynamak.


Eski bir dost, yeni bir imaj, akıl almaz bir dünya: GRID

Race Driver: GRID aslında çok da yabancı bir oyun olarak çıkmıyor karşımıza, kendisi ToCA Race Driver serisinin en yeni ve en iyi üyesi. Şu zamana kadar deneme şansına eriştiğiniz tüm yarış tabanlı oyunlardan bir parça taşıyan GRID, kendi dünyasında sizlere daha önce hiç karşılaşmadığınız bir deneyim yaşatacak. Oyunu PS 3 ve PC platformlarında oynama şansına erişmiş olsak da, PC kullanıcılarının fazlalığını göz önünde bulundurarak PC platformunda incelememizi yapmaya karar verdik. Birçok açıdan bu seçimin daha aydınlatıcı olacağından eminim. Uzun denebilecek bir yüklemenin ardından GRID'e daldığımızda oldukça güzel hazırlanmış bir giriş videosu ile menüye yönlendiriliyoruz. Oyundaki profilimizi oluşturmak için adımızı yazdıktan sonra tüm kariyer boyunca kullanılacak lakabımızı seçip ana menüye ulaşabiliyoruz. Her şeyin oldukça sade ve doyurucu hazırlanmış olduğu menüde Options ile grafik ayarlarınızı gerçekleştirip Grid World'e tıklayarak kariyer yapmaya başlıyorsunuz. GRID özünde Arcade tabanlı bir yarış oyunu, bu yüzden yarışıp durmaktan başka bir görevimiz de bulunmamakta. İçinde bulunacağınız tüm yarışlar belirli kurallar çerçevesinde gerçekleşiyor. Sahip olduğunuz bir menajer sayesinde ihtiyaç duyduğunuz para miktarlarını ve atmanız gereken adımları öğrenebildiğimiz bu Kariyer seçeneğinde birçok yarış türü bizleri bekliyor olacak.

Öncelikle kendi garajınızı ve takımınızı yaratabilmeniz için bir miktar paraya ihtiyaç duyuyorsunuz. Çabuk para kazanmak ve birçok aracı deneyebilmek için tek yapmanız gereken diğer takımlara üye olup onlar adına yarışmak. Kazanacağınız paralar ile kendi ticaretinizi yarattığınızda patron siz oluyorsunuz. Elbette bu takım yarışlarını oyunda her daim yapabilme özelliği sizleri parasızlıktan kurtarabilir.

GRID, sizlere üç farklı lisans sunmakta. Bu lisanslar sizleri dünyanın farklı ülkelerinde birbirinden heyecanlı yarışlara sokacak birer bilet niteliğinde. Her lisans kendi içerisinde yine üç farklı sınıfa bölünmüş. Her sınıf daha yeni yarış, araç ve kazanca hitap ediyor. Acemilikten profesyonel sürücülüğe geçerken kullanacağınız birer köprü desek yanılmış olmayız.

Takımını oluştur, aracını seç, kemerlerini bağla.

Kendi takımınızı yarattığınızda bir adet isim ve logo seçme imkânınız var. Seçip farklı renklere boyayacağınız bu logolar (vinil diyelim) sizin takımınıza has bir görüntü sergileyecek. Elbette daha yeni bir şeyler denemek istediğinizde bu seçenekler her zaman olduğu gibi değiştirilebilir konumda olacak. Bu yüzden yeni bir imaja her zaman hazırlıklı olabilirsiniz. Yarışlardaki performans ve derecelerinize göre çıkmakta olan sponsor firmalar ise en büyük özelliklerden biri. Belirli sayıda seçilebilir olan sponsorlarınız sizlere finanssal ve görsel anlamda birçok şey kazandırmakta. Görselliği hemen modifiye ve performans artışına bağlamazsanız iyi olur. Çünkü GRID ile hiçbir şekilde araçların görünüş ve performanslarına müdahale edemiyoruz. Fakat(!) bunu bir eksi olarak değerlendirmek yerine büyük bir artı şeklinde görebiliriz. Sebebi ise her arabanın zaten kendine has, farklı bir stile bürünmüş olması. Sadece renk ve vinillere karışıp, sponsorları arabanızın her yerine dağıtıp daha da güzel ve ateşli durmasına yardımcı olabiliyoruz. Kullanılan tüm malzemelerin, sponsorların ve araçların tamamen lisanslı firmalara ait olduğunu da ayrıca hatırlatalım. Sponsorlarınızı arabanıza Sticker olarak yapıştırmak görselliğin de ötesinde bir noktaya varıyor demiştim: Kazanç. Her sponsorun kendisine özel bir ödeme miktarı bulunmakta, tabii verilen şartlar yerine getirilirse. Buna ufak bir örnek vermek gerekirse, bir sponsor firma her yarışta birinci olmanız şartı ile ödeme yaparken diğerleri az bir miktar sunarak istediğiniz sırada yarışı bitirmenize izin veriyor. Fakat ne kadar çok teklifli bir sponsor bulursanız o kadar fazla kazanacağınızı unutmamanızda fayda var (Yalnız her gördüğünüz hayvanî boyuttaki ödemeye atlamazsanız da iyi olur; şartlara dikkat edin. Bazısı ilk beşte de olsa hasarsız bitirmenizi filan istiyor; Japonya’nın dar yollarında sinirine hâkim olmakta zorlanan biriyseniz bu sponsorla aynı masaya oturmayın derim. Oğuz da der zaten. – Marsh). Elbette takım arkadaşınız da bu şartlara maruz kalıyor. Kullanacağınız arabalar aynı görünümde olduğu için onun sürüşü de kendi kazançlarını etkiliyor. Örneğin, sizin tüm sponsorlardan parayı kazandığınız bir yarışta, partneriniz bazı firmalardan ödeme alamıyor. Bunun dışında aracınızın dökülen parçalarında eğer sponsor isimleri varsa yine ödemenin yapılmadığını söylemeden geçmeyeyim (Der gibi oldu, bakın. – marsh)

GRID ile modifikasyon terimi daha farklı bir anlam kazanıyor. Her şey yasal ve kurallara uygun olduğu için araçlarınız pistlerde görebildiğiniz çılgınlık ve hızlara eşit durumda. Açıkçası illegal sokak yarışı deyimini hiç ama hiç almak istemiyorsunuz ağzınıza. Yarış türleri Drift, Circuit gibi bilindik seçeneklere geliştirilmiş olsa da, ayrıntılar yok değil. 24 saatlik yarışların 24 dakikaya indirilmiş versiyonlarını da bu oyunda bulmanız mümkün mesela. F1, GT gibi ‘büyük organizasyon’ olarak tabir edilen yarışlar da gerekli araçları satın aldığınızda karşınıza çıkabiliyor. Bunun dışında Pro Tuned, Pro Muscle gibi güçlendirilmiş yüksek performans sağlayan ve sokak makinelerinin kapıştığı gece ve gündüz yarışları da listede yer almış durumda.

Oyunda ayrı bir yenilik olarak Reputation özelliği mevcut. Bu özellik lisanslardaki puan kademesini artırmaya yarayan bir itibar puanlaması. Her yarış sonu para miktarının yanında bir de kazanacağınız Reputation puanları bulunuyor. İtibar puanlarınız oyunun seçilen zorluk derecesine göre değişkenlik gösterebiliyor elbette. Her yarışı ister kolay ister zor veya profesyonel seçenekte oynayabiliyorsunuz; fakat ne kadar ilginçtir, GRID'in kendisine has oynanışı her şeyi o kadar gerçekçi kılıyor ki en kolayda da olsa, en zorda da olsa oynarken bir şeyleri başarmakta zorluk çekiyorsunuz. Her aracın farklı bir güç, performans ve kontrole sahip oluşu oyunu inanılmaz derecede zor ve bir o kadar da keyifli kılıyor.

Akıl almaz bir görseller!

Sanırım çoğumuz GRID'in görsel özelliklerini düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Fakat bu konuda oldukça haklıyız. Çünkü -benim- şu ana dek karşılaştığım en güzel ve belirgin grafiklere sahip oyun GRID oldu. Deneme sürümünden daha farklı bir görsellik sunmasa da bu yılın en iyi grafiklere sahip oyunlarından biri olduğunu kanıtlaması çok zor değil. Öncelikle dünyadan bahsedelim: Bulunduğumuz çevre, pistler, doğal ortam, seyirciler, kısacası aklınıza daha neler gelebiliyorsa her biri en ince ayrıntısına kadar tasarlanmış durumda; poligon çılgını araçlardan bahsetmiyorum bile. Her araç o kadar özel tasarlanmış ki ara sıra kamera açıları sayesinde onu inceleyip durmaktan kendinizi alamayacaksınız. Işıklandırma ve gölgelendirmeler de bir o kadar güzel. Kaplamalar ise oldukça belirgin, sokaklardaki veya yollardaki ince detaylar gözlerden hiç kaçmıyor. Bir de bunun üzerinde gerçek zamanlı hasar modellemesi eklenince gözlere şenlik bir sahne ile karşılaşıyoruz. Araçların kazaların büyüklüğüne göre verdiği tepkiler sizleri çılgına çevirebilir. En ufak bir parçanın bile arabadan ayrılarak yolun bir kenarına uçması ve geri sarma özelliği bunu tekrar tekrar izleyebilmek şu ana dek hiçbir oyunda mümkün olmamıştı desem yalan söylemiş olmam sanırım. Aracınızın aldığı en ufak bir hasar bile performansa etki edebiliyor ayrıca. Bu yüzden kontrollü bir sürüş için elinizden ne geliyorsa yapmanız gerekiyor.

Sesler ise diğer bir sürpriz olarak çıkıyor karşımıza. Her kamera açısında farklı sesleri dinleyebiliyoruz. Arabanızın motorundan gelen sesler, vites değiştirmeler, el frenleri, gaz vs. derken bu kadar gerçekçi bir ses oluşumu sizleri kendisine hayran bırakıyor. İsterseniz direksiyon kamerasına alarak tüm sesleri aracınızın içinden de daha gerçekçi bir biçimde dinleyebilirsiniz. Müzikler ise genelde Tekno olarak hazırlanmış. Fakat adrenalin yüklü yarışlar dışında pek duyulmuyorlar.

Oyunda onlarca lisanslı araç sizleri bekliyor. Her biri pahalı fiyatları ile isterseniz Ebay üzerinden isterseniz de sıfır bir biçimde alınabiliyor. Konu satış kısmına geldiğinde ise yine Ebay yardımımıza koşuyor. Arabanızı Ebay aracılığı ile açık artırmaya koyabiliyorsunuz. Elbette aracın temizliği de büyük bir önem taşıdığı için önce yıkatmayı unutmayın.

İtibar puanlarınız çoğaldıkça yeni sezonlar açılıyor ve bu sezonlara özel yüksek miktarda kazanç sağlayan yarışların da kapıları açılıyor. Böylece finanssal açıdan daha fazla kâr ederken, yeni çıkan sürücüleri de değerlendirip takımınıza alabiliyorsunuz. Tüm sürücülerin kendilerine özel sürüş performansları tablolarda gösteriliyor. Böylece en iyi sürücüyü seçmek için pek fazla zorlanmıyorsunuz. Kazanılması zorunlu yarışlarda kaybettiğiniz zaman, bazen takım arkadaşınızı listenin birinci sırasında görebiliyorsunuz. Yani partner seçeneği sizi her şekilde daha fazla rahatlatıyor. Hatta birincilik için kendi partneriniz ile kapıştırdığınız anlar bile oluyor. Fakat asıl sürpriz diğer takımlardan bazı yarışçıların belirli anlarda ortaya çıkıp sizlere meydan okuması. Bu gibi durumlarda eşit güçte iki araba ile hız dolu bir mücadeleye başlıyorsunuz.

Oyunsuz gecen uzun bir baharın ardından(!) bu türlü üzerine düşülmüş ve kaliteli yapımları görmek gerçekten güzel. Araba yarışlarına yeni bir soluk getiren GRID, biz oyunculara uzun bir süre boyunca, çeşitliliği ve sunduğu yenilikler ile çok farklı bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor.

Hepinize iyi oyunlar!


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:55 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2