tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Pop Müzigi Şarkıcılarının Hayatları ( Biyografileri ) (http://www.tualimforum.com/pop-muzigi-sarkicilarinin-hayatlari-biyografileri/)
-   -   Osman Yağmurdereli Hayatı (Biyografisi) (http://www.tualimforum.com/pop-muzigi-sarkicilarinin-hayatlari-biyografileri/9647-osman-yagmurdereli-hayati-biyografisi.html)

tualim 05.08.08 15:01

Osman Yağmurdereli Hayatı (Biyografisi)
 
Osman Yağmurdereli Hayatı (Biyografisi)


Doğum Tarihi : 06 Şubat 1953
Doğum Yeri : Trabzon
Öğretmenlik günleri
1973′te eğitim enstitüsünden mezun olur ve Ankara’da gündüzleri okulda müzik öğretmenliği yaparken geceleri kulüplerde şarkı söylemeye başlar. Yakın arkadaşı Faruk Tınaz onu İstanbul’a gelmeye ikna edene kadar… 26 yaşında yataklı trene atlayıp geldiği İstanbul’da Faruk Tınaz ve Kamil Sönmez’le Şişli’de tek odalı bir evde geçecek günler beklemektedir onu. İşsizlik, parasızlık, İzmir Fuarı’nda tutmayan programlar derken hayatının teklifi Vahdet Vural’dan gelir. Boğaziçi Gazinosu’nda İstanbul sahnelerine ‘merhaba’ der ve bir daha da işsiz kalmaz. Gülizar, Doğanay, Este, Astoria… Hani o ‘tutan tek erkek sanatçı’ olduğu dönemler…
Onu ‘ailemizin şarkıcısı’ iken ‘ANAP’ın tonton damadı’ yapacak tanışmayı ise arkasında davul çalan Asım Ekren’e borçludur. Ekren sayesinde önce Özal ailesiyle kaynaşır, ardından dönemin Ulaştırma Bakanı Veysel Atasoy’un kız kardeşi Esin Atasoy’la evlenir. Yıl 1986′dır, çiftin şahitleri ise Semra ve Turgut Özal…
17 yıl sonra mutlu evliliğini “Esin’siz yaşayamam. Biz öküz arabasına sürülmüş iki öküzüz ve o arabayı birlikte çekiyoruz” diye anlatacaktır Şenay Düdek’e. Bir de “Keşke eşimin başı kapalı olsaydı da saçını bir tek ben görseydim” diyecektir tabii… Ama o çok sonra, AKP devrinde, ondan önce ANAP yılları var…
24 yıl kalır sahnelerde Yağmurdereli. Sonradan “Köpek” dizisini yaparken belirteceği gibi ‘abi’lerle kurduğu güzel dostluklar yardımcısı olur. Dündar Kılıç, Hüseyin Cevahir, Kürt Ahmet, İnci Baba, hep şarkıcılık döneminden ‘abi’leridir. “Beni severler, ben de onları severim. Zaten gazinoların müşterisi onlardı. Onların desteklediği insanların bu yolda daha rahat yürüdükleri imajı vardı bizde” diye anlatır Arda Uskan’a.
Bir süre sonra gazino devri kapanmaya yüz tutar ama. Yağmurlu bir gece Maksim’den çıkarken ağlayarak dua eder, “Allahım, sana bir gün iyi kulluk ettiysem beni bir daha sahneden para kazanmak zorunda bırakma” diye. Duası besbelli yerine ulaşır ki, oyunculukla adım attığı televizyonda önü açılır bu sefer.
Yağmur Ajans kuruluyor
Önce “İz Peşinde” dizisinin Komiser Esat’ı olarak pek sevilir, ’sempatik’ imajı perçinlenir. Derken yapımcılığa geçer ve “Samanyolu” dizisinin TRT’ye kabul edilmesiyle Yağmur Ajans doğar.
Onu “Bizim Mahalle” izler. Tam 550 bölüm. İktidarlar, TRT yönetimleri değişir, diziye bir şey olmaz. Star’a yaptığı “Evdekiler” dizisi ise Yağmurdereli’nin özel televizyon macerasının ilk adımı olur.
Artık ünlü bir ‘patron’dur. Pek tutan şarkıcı türkücü destekli acılı dizilerle geçer 1998′e kadar zaman. Sonunda küçük Onur’a yaptığı diziden ötürü kendisi bile nedamet getirir ve “Marziye”yi dönüm noktası kabul eder Yağmur Ajans için.
“Kınalı Kar”, “Melekler Adası” gibi uzun süreli dizilere imza attıkları bu ‘temize çekme’ döneminin en ses getiren işi “Yılan Hikayesi” olur. “İz Peşinde”deki tonton polis rolünün üstüne Memoli’nin fikir babalığı gelince bir gazeteci sorar bir gün “Devlet size emniyet teşkilatını sevdirmek için görev mi verdi?” diye. O, devletle vatandaş arasında barış olsun istemektedir. “Gazi olaylarında zavallı polisin halini gördüm” olur cevabı…
Daha sonra da muhtelif olaylarda “Suç dövende mi dövülende mi?”yi sorgulayacaktır. Bir dizi ekibi Urfa’da saldırıya mı uğradı? Genç Bakış’ta yorumlar Yağmurdereli: Dayak olayı hoş değildir elbette ama, senaryoda da ağanın hizmetçi kıza tecavüz etmesi gibi ’sapıklık’lar vardır, Urfalılara saygısızlık sayılır bu…
1990′lar ve politika
12 Eylül dönemindeki işkenceler mi konuşuluyor? “İşkence yapıldıysa o dönemde hangi şartlar altında yapıldı, bunun da sorgulanması lazım”dır. Hem nereden bilecektir 27 yıl öncesini? “Yanlarında değildim, yapıldı mı yapılmadı mı? ‘Var’ diyene inanmak istiyorsun da, ‘yok’ diyene neden inanmak istemiyorsun? Birisi görmüş mü? ‘Ben oradaydım, Mehmet’i aldılar, yere yatırdılar, falakadan geçirdiler, hayalarını sıktılar’ diyen var mı?” diye sorar Radikal’in haberine göre. Milletvekili sıfatıyla hem de.
Politikaya atılacağının müjdesini 1990 yılında verirken “Hangi partiden?” sorusuna gülerek “SHP’den değil herhalde” diye cevap vermişti Yağmurdereli. O dönem kastettiği ANAP idiyse de, köP rünün altından çok sular aktı.
Reytinglerle ölçülen bir hayat
Kanser tedavisi gördükten sonra politikayla yeniden hayat bulan Yağmurdereli, bugün AKP milletvekili. TBMM kürsüsünde yemin ederken, kısa süre önce Balçiçek Pamir’le söyleşisinde “Bir devlet adamı urgan atar mı meydanlarda?” diye eleştirdiği Devlet Bahçeli’ye öpücük yolladığı, MHP grubundaki ‘abileri’ne sevgilerini bildirdiği de bir sır değil.
O, Meclis’te de, ülkede de ‘barış ve hoşgörü’ istiyor zira. Ve bu uğurda da önüne çıkanla bir ‘abi’ dili kullanarak sert tartışmalara girmekte beis görmüyor. Genç Bakış programına telefonla bağlanan Fazıl Say’ı oturduğu yerden ‘racon kesmekle’ itham ediyor mesela ve ‘hodri meydan’ diyor kendisine.
Ama o dünyada her şey reytingle ölçüldüğü için bir kere herkes satışı kadar konuşsun istiyor. “Bu kardeşimizin acaba hangi CD’si Türk halkı tarafından beğenilip rağbet gördü, çok sattı? Ne yaptı da bu kadar şöhretli oldu?” diye soruyor. Ve en hoşu, bir sonraki seçimlere bekliyor Fazıl Say’ı… “Bakalım hangi partiden girecek?” diyerek…
Bu durumda Say’ın önce bir dizide oynamaya başlaması uygun düşer. Hangi partiden aday olacağı sorusuna ise şimdilik “AKP’den değil herhalde” diye cevap verse yeter… Gerisini zaman gösterir. Önce bir ‘racon kesme’ ehliyetini elde etsin de…
Kaynak : Milliyet Gazetesi

Başak 09.08.08 23:38

Osman Yağmurdereli Hayatı (Biyografisi)
 
Son dönem milletvekili seçilerek sanat camiasının da TBMM'deki sesi olan Osman Yağmurdereli, 55 yıllık ömrüne çok sayıda dizi ve film sığdırdı.İşte Yağmurdereli'nin hayatından kesitler...

6 Şubat 1953. Yer: Trabzon. Osman Gazi Yağmurdereli dünyaya geldi. Selma-Zeki çiftinin üçüncü çocuğuydu. Faik Levent, Nesime Yasemen’den sonra doğmuştu. Yağmurdereliler soyadlarını Gümüşhane’nin Yağmurdere İlçesi’nden almışlardı. Kökleri oralıydı çünkü. Sonra Erzurum Tortul ve Trabzon’a dağılmıştı aile. Baba Zeki Bey, sorgu yargıcı Ahmet Kaşif’in oğluydu.

Kayınpederi Salih Bey kaymakamdı. Teyzesi, Türkiye’nin ilk kadın sendika başkanı Nevber Yağmurdereli idi. Ailede Eşber Yağmurdereli gibi solcular; Nazmi Bilgin gibi gazeteciler; Lemi Bilgin gibi tiyatrocular vardı. Osman Yağmurdereli’nin babası Zeki Bey memurdu. Trabzon’un zengin armatör ailelerinden Deteoğlu’ların kızı Selma ile evlendi. Aileye içgüveysi oldu.

Zeki Bey zamanla memurluğu bıraktı; Trabzon’da yerel gazetesi ve matbaası olan bir işadamı oldu. Siyasete atıldı. Demokrat Parti Trabzon İl Başkanı oldu. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi gelince Zeki Bey gözaltına alındı. Yine de siyasetten kopmadı; Adalet Partisi Trabzon İl Başkanı oldu. TBMM’ye 12. dönem milletvekili olarak girdi. Aynı dönemde, halasının eşi Turan Bilgin de YTP’den milletvekili oldu. Osman Yağmurdereli’nin çocukluğu ve gençliği siyasetin merkezi Ankara’da geçti. O, müziği seçti. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’ne girdi. Siyasetten kopmadı. MHP’ye yakındı.

Osman Yağmurdereli, 1973 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi ve müzik öğretmenliği yapmaya başladı. Aynı zamanda gece kulüplerinde sahneye çıktı. Ankara gazinolarında uzun süre kalmadı. Arkadaşı şarkıcı Faruk Tınaz’ın ısrarlarıyla İstanbul’un yolunu tuttu. Şişli’de bir apartman dairesinde türkücü Kamil Sönmez ve Faruk Tınaz’la yaşamaya başladı. Bir süre sonra onlara Asım Ekren de katıldı. Hepsi de eğlence dünyasında çalışıyordu.

Osman Yağmurdereli, sık sık televizyonda boy gösteriyordu! Arkadaşı Asım Erken’in, Turgut Özal’ın kızı Zeynep Özal’la evlenmesinin ardından o da 1986 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Veysel Atasoy’un kız kardeşi, İş Bankası’nda müdür olarak çalışan Esin Atasoy ile evlendi. Bu evliliğin çöpçatanı, Turgut- Semra Özal çiftiydi.

"Baba-oğul gibi olduk" dediği Turgut Özal’ın iktidarı döneminde, yaşamının en parlak günlerini yaşadı. "110 kiloluk bir adam olarak tek başıma sahneye çıkıyorum ve alkışlanıyorum. Üstelik erkek şarkıcılardan hiçbirinin almadığı yevmiyeyi alıyorum" diyordu. Arkasına ANAP’ın siyasal gücünü alan Yağmurdereli, oyunculuğa adım attı. "İz Peşinde" adlı televizyon dizisinde "Komiser Esat" oldu.

Oyunculuktan yapımcılığa atladı. 1988’de Yağmur Ajans’ı kurdu. Kerime Nadir’in "Samanyolu" adlı eserini bir dizi haline getirip TRT’ye sattı. Televizyon ekranlarının en başarılı dizilerine imzasını attı. ANAP gitti DYP geldi, Yağmurdereli "baba ocağına" döndü. DYP gitti MHP geldi, Yağmurdereli "gençlik ülküsüne" döndü. Sonra AKP’den milletvekili oldu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi olarak 12 Eylül 1980 askeri darbe döneminde işkence yapılmadığını savundu.

45’lik Plakları

Ne Güzeldi O Günler/ Ne Delisin Ne Divane [Göksoy Plak]

Oynadığı Filmleri

Karımı Gördünüz mü [1984], Sevgi Çıkmazı [1986], Biraz Neşe Biraz Keder [1986], Kıbrıs’ta Vuruşanlar [1988], İz Peşinde [1990- TV Dizisi], Bizim Mahalle [1993- TV Dizisi], Evdekiler [1995], Bir Aşkın Bittiği Yer [1996- TV Filmi], Yeni Bir Yıldız [1997- TV Filmi], Keloğlan Kara Prens’e Karşı [2005]

Oynadığı Diziler

Kıbrıs’ta Vuruşanlar [1988], Bizim Mahalle [1993], Evdekiler [1995]
Yapımcılığını Üstlendiği Televizyon Filmleri ve Dizileri
Samanyolu [1989], Duygu Çemberi [1990], At Kestanesi [1991], Bizim Mahalle [1993], Bir Kadın Düşmanı [1993- Film], Gizli Aşk [1995], Evdekiler [1995], Geceler [1996], Nefes Alamıyorum [1996- Film], Bir Aşkın Bittiği Yer [1996- Film], Ay Işığında Saklıdır [1996- Film], Yeni Bir Yıldız [1997- Film], Sâkin Kasabanın Kadını [1997- Film], Sırtımdan Vuruldum [1997], Acı Günlerim [1997], Yalan [1997], Gizli Aşk [199], Hain Geceler [1998- Film], Marziye [1998], Kerem [1999- Film], Sır [1999- Film], Nilgün [1999], Yılan Hikâyesi [1999], Dedem Gofret ve Ben [2000], Gelinlik Kız [2000], Baldız Geliyorum Demez [2001], Hırsız [2001], Benim İçin Ağlama [2001], Cinlerle Periler [2001], Aşkım Aşkım [2001], Zeybek Ateşi [2002], Kınalı Kar [2002], Kumsaldaki İzler [2002], Pembe Patikler [2002], Serseri [2003], Çaylak [2003], Hırçın Menekşe [2003], Baba [2003], Taştan Kalp [2004- Film], Size Baba Diyebilir miyim [2004], Melekler Adası [2004], Beni Bekledinse [2004- Film], Yürek Çığlığı [2004], Sensiz Olmuyor [2005], Masum Değiliz [2005], Misi [2005], Köpek [2005], Kuşdili [2006], Evet Benim [2006], Sev Kardeşim [2006]

Ödülleri

5 kez Altın Kelebek, 5 kez Magazin Gazetecileri Derneği ödülleri
[HULUSİ TUNCA'nın yayına hazırlanan TÜRK POP MÜZİK SANATÇILARI ANSİKLOPEDİSİ'nden alınmıştır]

Başak 09.08.08 23:39

Osman Yağmurdereli Hayatı (Biyografisi)
 
http://www.magazinkolik.com/statics/...uneytarkin.jpg

http://www.magazinkolik.com/statics/...adirinanir.jpg

http://www.magazinkolik.com/statics/...mali_turut.jpg



Alıntı.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:19 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2