tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Sağlık Kütüphanesi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Sağlık Kütüphanesi Temel saglık bilgileri ve hastalıklar hakkında bilgiler,tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Demir Eksikliği Anemisi Tanısı Nasıl Konur?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
871

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 14.09.12, 16:13   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Demir Eksikliği Anemisi Tanısı Nasıl Konur?

Demir Eksikliği Anemisi Tanısı Nasıl Konur?


Doktorunuz demir eksikliği anemisi tanısını tıbbi ve ailesel geçmişiniz, muayene bulguları ile yapılan tahlil ve tetkikler sonucu konur.

Doktorunuz demir eksikliği anemisinin nedenini ve ağırlığını saptadıktan sonra tedaviniz için bir plan oluşturabilecektir.
Hafif-orta ağırlıktaki demir eksikliği anemisi hiçbir bulgu ve belirti vermeyebilir. Bu nedenle doktorunuz tarama testlerinden sonra veya başka sorunları araştırırken bu durumu ortaya çıkarana dek sizin haberiniz olmayabilir.

Tanı Sürecinde Yer Alan Uzmanlar

Birinci basamak sağlık hizmeti sunan doktorlar genellikle demir eksikliği anemisi tanısı koyup tedavi edebilirler. Bu doktorlar arasında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, aile hekimleri, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ve iç hastalıkları uzmanları bulunur.
Hematolog (kan hastalıkları uzmanı), gastroenterolog (sindirim sistemi uzmanı) ve diğer uzmanlar da demir eksikliği anemisi tedavisinde yardımcı olabilirler.

Tıbbi Öykü

Tıbbi öykünüz hakkında bilgi edinmek için doktorunuz size bulgu ve belirtilerle ve geçmişte anemi ya da demir düşüklüğü ile ilgili bir sorun yaşayıp yaşamadığınızla ilgili sorular soracaktır.
Doktorunuz ayrıca beslenmeniz ve herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınızla ilgili sorular da sorabilir. Kadınsanız, doktorunuz hamile olup olmadığınızı öğrenmek isteyecektir.

Fizik Muayene

Doktorunuz demir eksikliği anemisi bulgusu olup olmadığını araştırmak için sizi muayene edecektir. Doktorunuz muayene sırasında:
Solukluk veya sararma olup olmadığını görmek için cildinize, dişetlerinize ve tırnaklarınıza bakacaktır.
Hızlı veya düzensiz kalp atışı olup olmadığını anlamak için kalbinizi dinleyebilir
Hızlı veya düzensiz soluk alıp verme var mı diye akciğerlerinizi dinleyebilir
Karaciğer ve dalağınızın büyüklüğünü kontrol etmek için karnınıza eliyle bastırabilir.
İç kanama olup olmadığını anlamak için vajinal veya rektal muayene yapabilir.

Tanı Testleri ve İşlemleri

Demir eksikliği anemisi tanısı koymak için pek çok test ve işlem uygulanır. Bunlar tanıyı desteklemeye, nedeni bulmaya ve durumun ne denli ağır olduğunu anlamaya yardımcı olur.

Tam Kan Sayımı

Genellikle, anemi tanısında ilk yapılan test tam kan sayımıdır (CBC/TKS/hemogram olarak da adlandırılır) . Hemogramda kanınızın bir çok bölümü ölçülür.
Bu test hemoglobin ve hematokrit değerlerinizi ölçer. Hemoglobin, vücuda oksijen taşıyan ve alyuvarlarda bulunan demirden zengin proteindir. Hemotokrit alyuvarların kandaki hacimsel oranını belirten bir ölçüdür. Hemoglobinin veya hemotokritin düşük olması anemi belirtisidir.
Bu ölçümlerin normal değerleri belli ırka ve etnik popülasyonlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Doktorunuz test sonuçlarını size açıklayabilir.
Hemogramda ayrıca kanınızdaki alyuvarların, akyuvarların ve plateletlerin (trombositlerin) sayısına da bakılır. Sonuçların anormal gelmesi enfeksiyona, bir kan hastalığına veya başka bir duruma işaret edebilir.
Hemogramda alyuvarların ortalama korpüsküler hacmine (MCV) de bakılır. MCV, alyuvarlarınızın ortalama büyüklüğünün bir ölçütüdür. Bu ölçüm aneminizin sebebi hakkında bir ipucu verebilir. Örneğin, demir eksikliği anemisinde alyuvarlar genellikle normalden küçüktür.



Diğer Kan Testleri

Hemogramda aneminiz olduğu kesinleşirse bu duruma yol açan nedenleri araştırmak, şiddetini değerlendirmek ve en iyi tedavi yolunu bulmak için başka testler de yaptırmanız gerekebilir.
Bu testte kanınızdaki genç alyuvarların sayımı yapılır. Bu testin sonucu kemik iliğinizin doğru hızda alyuvar üretip üretmediğini gösterir.
Doktorunuz ayrıca perifer yayma testi de isteyebilir. Bu testte doktorunuz alyuvarlarınızı mikroskop altında inceler. Demir eksikliği anemisi olanlarda alyuvarlar normale göre daha küçük ve soluk görünür.
Doktorunuz kanınızda ve vücudunuzda bulunan demir düzeylerini ölçmek için testler isteyebilir. Bu testler vücudunuzda depolanan demirin ne kadarının kullanıldığını gösterebilir. Bu testlere örnek olarak:
Serum demiri. Bu test kanınızdaki demir miktarını ölçer. Vücudunuzdaki toplam demir miktarı düşük olsa da serum demir düzeyiniz normal olabilir. Bu nedenle diğer demir testleri de yapılır.
Serum ferritin ölçümü. Ferritin vücudunuzda demirin depolanmasına yardımcı olan bir proteindir. Bu proteinin ölçümü doktorunuza vücudunuzda depolanmış demirin ne kadarının tüketildiğini saptaması için yardımcı olur.
Transferrin düzeyi veya total demir bağlama kapasitesi. Transferrin kanınızda demir taşıyan bir proteindir. Total demir bağlama kapasitesi kanınızdaki transferrinin ne kadarının demiri taşıdığını ölçer. Demir eksikliği aneminiz varsa demir içermeyen transferrin yüksek bir düzeyde bulunacaktır.
Doktorunuz ayrıca özellikle tiroid hormonu olmak üzere hormon düzeylerinizin ölçümünü önerebilir. Ayrıca eritrosit protoporfirini adı verilen bir maddeye de bakılması için kan testi yaptırabilirsiniz. Bu madde hemoglobin üretiminde kullanılan bir yapı taşıdır.

Sindirim Sistemindeki Kan kayıpları İçin Yapılan Test ve İşlemler
Demir eksikliği anemisine bir iç kanamanın neden olup olmadığını anlamak için doktorunuz dışkıda gizli kan testi isteyebilir. Bu testte dışkıda kan aranır ve bağırsaklardan kanama olup olmadığı belirlenebilir.
Testte kan bulunursa kanamanın tam olarak nerede olduğunun saptanması için başka test ve işlemler yaptırmanız gerekebilir. Bu test ve işlemler sırasında midede, ince bağırsaklarda ve kalın barsak veya pelvis (leğen kemiği) içi organlarda kanam olup olmadığına bakılır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
anemisi, demir, demir eksikliği anemisi tanısı nasıl konur?, eksikligi, konur, nasil, tanisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Demir Eksikliği Anemisi ile Birlikte Yaşamak Başak Sağlık Kütüphanesi 0 14.09.12 16:15
Demir Eksikliği Anemisi Nasıl Önlenebilir? Başak Sağlık Kütüphanesi 0 14.09.12 16:14
Demir Eksikliği Anemisi Nasıl Tedavi Edilir? Başak Sağlık Kütüphanesi 0 14.09.12 16:13
Demir Eksikliği Anemisi Niçin Oluşur? Başak Sağlık Kütüphanesi 0 14.09.12 16:11
Demir Eksikliği Anemisi Nedir? Başak Sağlık Kütüphanesi 0 14.09.12 16:11


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:32 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2