tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Sağlık Kütüphanesi (http://www.tualimforum.com/saglik-kutuphanesi/)
-   -   Domuz Gribi Aşı kaç günde etkiliyor, ne kadar süre koruyor? (http://www.tualimforum.com/saglik-kutuphanesi/39278-domuz-gribi-asi-kac-gunde-etkiliyor-ne-kadar-sure-koruyor.html)

Okyanus 05.11.09 05:47

Domuz Gribi Aşı kaç günde etkiliyor, ne kadar süre koruyor?
 
Domuz Gribi Aşı kaç günde etkiliyor, ne kadar süre koruyor?



Sağlık Bakanlığı Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, domuz gribi aşısının etkisini 3 hafta içinde gösterdiğine dikkat çekerek, "Vatandaş bu süre içinde aşının etkili olduğunu düşünmemeli ve korunma önlemlerini sürdürmeli." dedi.

Aşının 7 ay ila 1 yıl arasında koruyucu özelliği bulunduğunu belirten Akın, aşının bağışıklık kazandırma oranın yüzde 70 ila 90 arasında değiştiğini hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı Pandemi Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Cihan'a domuz gribi aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aşının etkisini en az 15 gün ila 3 hafta arasında gösterdiğine dikkat çeken Akın, "Vatandaş, 3 hafta süresince çok da fazla -aşının etkili olduğunu düşünmemeli ve korunma önlemlerini sürdürmeli. 3 hafta sonra koruma gerçek değerlerine ulaşıyor. Bununla birlikte 3 hafta içinde hastalanırsa, hastalığın şiddetine azalma olabilir." diye konuştu. Akın, aşıya bağışıklık sisteminin anında yanıt verdiğini, ancak bunun en üst seviyeye 3 hafta içinde çıktığını söyledi.

Aşının bağışıklık kazandırma oranının çeşitli yaş gruplarına ve vücudun özelliğine göre değişiklik gösterebileceğini belirten Akın, "Bu oran yüzde 70 ila 90 arasında değişiyor. Ancak bu tüm aşılar için geçerli. Diğer aşılarda da bir aralık değeri verilir." diyerek bunun domuz gribi aşısına özgü bir durum olmadığını ifade etti.

Domuz gribi aşısının 7 ay ila 1 yıl arasında koruyucu özelliği bulunduğunu kaydeden Akın şöyle devam etti: "Mevsimsel grip aşısının koruyucu özelliği 7-8 ay olarak değişiyor. Domuz gribi aşısının ise, ilk araştırmalara göre 7 ay ila 1 yıl arasında koruyucu özelliği bulunduğunu teorik olarak kabul ediyoruz. Ancak bunlarla ilgili net sonuçlar Nisan ayında ortaya çıkmış olacak."

Akın, bu verilere göre gelecek yıl yeniden hastalığın çıkması halinde, alınacak tedbirlerde revizyona gidilebileceğini de belirtti.

Eldeki bilgilere göre aşıların gençlerde daha etkili olduğunu dile getiren Akın, "65'ten daha genç yaşlara doğru gidildikçe, aşının etkisi artıyor. Mevsimsel grip aşısı, domuz gribine karşı koruyucu olmamakla birlikte, bu aşıyı olanlarda, domuz gribi aşısının daha etkili olduğu yönünde bilgiler var. Ancak bu net değil." dedi.

Akın, 9 yaşından küçüklere ve bağışıklık sistemi yetmezliği olanlara (kanser hastaları, HIV virüsü taşıyanlar, kortizon tedavisi alanlar...) aşının iki doz halinde yapılacağı bilgisini de verdi.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:04 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2