tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Tarih (http://www.tualimforum.com/tarih/)
-   -   Şehzade Mustafanın Ölümü (http://www.tualimforum.com/tarih/94235-sehzade-mustafanin-olumu.html)

Okyanus 11.02.12 19:59

Şehzade Mustafanın Ölümü
 
Şehzade Mustafanın Ölümü



Sehzade Mustafa'nin tahta çikmasi beklenirken bogdurularak öldürüldü.

Iste Kanuni Sultan Süleyman'in büyük oglu Sehzade Mustafa'nin öldürülmesi.
Mahidevran Sultan Kanuni'yle tahta çikmadan önce Manisa valisi olarak görev yapmaktayken evlendi. Sehzade Mustafa, 1515 yilinda babasi Kanuni'nin Manisa Sancakbeyligi sirasinda dogdu.
Mustafa çok iyi egitilmis bir sehzade, çok cesur ve basarili bir askerdi de ayni zamanda. Halk ve asker nezlinde de çok sevilirdi.
Kanuni Sultan Süleyman, yasi ilerleyince ogullarindan hangisinin tahta çikacagi yönünde bir çekisme basladi.

HÜRREM MUSTAFA’YI DEVRE DISI BIRAKMAK ISTIYORDU

Hürrem Sultan, Kanuni'nin ilk oglu Sehzade Mustafa'yi devre disi birakip kendi ogullarindan birini tahta çikarmak için bir strateji izlemeye baslamisti. Bu arada Hürrem Sultan, kizi Mihrimah Sultan'i Rüstem Pasa ile evlendirdi.
Daha sonra veziriazamliga yükselecek olan Rüstem Pasa, Sehzade Mustafa’nin bertaraf edilerek yerine Hürrem Sultan’in ogullarindan birisini veliaht tayin ettirmesinde en büyük yardimcisi olacakti.
Her ne kadar hemen herkes Sehzade Mustafa`nin Kanuni sonrasinda tahta geçmesinin uygun oldugunu düsünse de, Hürrem ve Rüstem Pasa Sehzade Mustafa`ya karsi müthis bir kin duyuyorlardi.

PARGALI IBRAHIM MUSTAFA'YI DESTEKLIYORDU

Damat Ibrahim Pasa’nin bir de Sehzade Mustafa’yi desteklemesi belki de ona en büyük düsmanini kazandirmisti. Hürrem Sultan'i. Hürrem Sultan bütün gücü ile Pasa’nin aleyhinde çalisiyordu.
Pasa’nin Hatice Sultan ile ilgilenmedigi, bazi cinayetleri gizledigi, hediye gönderilen Kurani Kerimleri kabul etmedigi, gizli hristiyan oldugu, devletin parasini müsrifçe harcadigi söylentilerine artik Kanuni de inanmaya baslamis ve eski dostu ile ayrilmanin vakti geldigini düsünerek onu öldürtmeye karar vermisti.
1536’nin Mart ayinda iftar için saraya çagrilan Ibrahim Pasa, iftardan sonra bir odaya çagrilarak, daha sonra Sehzade Mustafa’yi da bogdurtmakta kullanilacak sagir ve dilsiz cellatlar tarafindan bogduruldu.

ORDU MUSTAFA'YI SULTANLIGA UYGUN GÖRÜYORDU

Imparatorlugun büyük basarilar elde ettigi bu dönemde bir yandan da taht kavgalari için için devam etmekteydi. Ordu, ulema ve mesayih Sehzade Mustafa`nin sultanliginin uygun oldugunu düsünüyordu.
Veliahtlik meselesi ile ilgili dedikodular yapilmaya baslayinca, Kanuni yanindakilerin de tesviki ile Sehzade Mustafa'yi saltanat merkezine daha yakin olan Manisa sancakbeyliginden alarak yerine Sehzade Mehmet tayin etti.


SEHZADE MUSTAFA AMASYA'YA GÖNDERILDI

Manisa sancakbeyligi, padisah`in vefati durumunda yerine geçecek sehzadeye ayrilan bir yer olarak bilinmekteydi. Burada sancakbeyligi görevini yürüten Sehzade Mustafa bir zaman sonra Amasya`ya kaydirildi.

MAHIDEVRAN OGLUYLA BERABER GITTI

Gelenek oldugu üzere annesi Mahidevran Sultan da ogluyla birlikte Amasya'ya gitti.

HÜRREM OGULLARINDAN BIRINI SULTAN YAPMAK ISTIYORDU

Manisa'ya ise, Kanuni'nin Hürrem'den olma ve Sehzade Mustafa`dan alti yas küçük oglu Sehzade Mehmet getirildi. Bunun anlami, Hürrem'in ogullarindan birinin sultan olmasi için yogun bir çaba gösterildigi ve Kanuni'nin de bu etkiye direnemedigiydi.
Tüm bunlar gerçeklesirken beklenmeyen bir durum ortaya çikti. Kanuni'nin Sehzade Mustafa'ya tercih ettigi Sehzade Mehmet, henüz 22 yasinda iken vefat etti.
Sehzade Mehmet'in vefatindan sonra Sehzade Mustafa bir kez daha öne çiksa da, Manisa Sancakbeyligine bu kez yine Hürrem'in oglu olan Sehzade Selim getirildi. Bu durum, Hürrem'in kendi ogullarindan birisini sultan yapmak konusundaki ihtirasini ve gayretini göstermekteydi.

RÜSTEM PASA SEHZADENIN MÜHRÜNÜ KAZITTI

Saraydaki entrikalar bitmek bilmiyordu. Art arda yapilan iftiralar yavas yavas padisahin sahzadeye karsi olumsuz bir fikre kapilmasini saglayacakti. Bunda, Sadrazam Rüstem Pasa’nin etkisi büyüktü.
Rüstem Pasa, gizlice sehzadenin mührünü kazitti. Sehzade Mustafa’nin agziyla Iran Sahi Tahmasb’a bir mektup yazdi. Sahin cevaben yazmis oldugu mektubu da ele geçirdi. Gerektiginde bu sahte mektuplari padisaha gösterecek ve sehzadenin sonunu hazirlayacakti.
1552 yilinda Rüstem Pasa Dogu Seferi’ne gidecek ordunun basina getirildi. Rüstem Pasa, sefer sirasinda Anadolu’da herkesin Sehzade Mustafa’yi destekledigini gördü. Askerler arasinda da, artik 60 yasina gelmis olan Kanuni’nin kocadigi, zaten son on yildir ordunun basinda sefere bile çikmadigi, yerini bu isi gerçekten hak eden Mustafa’ya birakmasi yönünde dedikodular yayilmaya basladi.

KANUNI’YI OGLUNA DÜSMAN ETTI

Rüstem Pasa, bir adamini Istanbul’a göndererek meydana gelen olaylari ayrintisiyla Kanuni’ye iletti. Bu arada daha önce Sah Tahmasb’a yazdigi sahte mektuplari da Sehzade Mustafa’nin aleyhine delil olarak gönderdi. Rüstem Pasa, Kanuni’yi tamamen ogluna düsman etmisti. Özellikle “tahti birakmasi” yönündeki dedikodulari duyan Kanuni, iyice sinirlenmis ve üzülmüstü.
Kanuni Sultan Süleyman derhal Rüstem Pasa’yi geri çagirarak seferin ertesi yil bizzat kendi idaresinde yapilacagini bildirdi. Ertesi yil 1553'te Iran Seferi’ne padisah kendi çikti. Ordu, 5 Ekim 1553 yilinda Konya Ereglisi yakinindaki Aktepe denilen mevkide konakladi.
Padisahin yaninda Sehzade Cihangir ve yolda orduya katilan Sehzade Selim bulunmaktaydi. Kendisine orduya katilmasi talimati verilen Sahzade Mustafa, babasinin kendisiyle ilgili düsüncelerinden habersiz, orduya katildi. Kendisini çok seven ikinci vezir Kara Ahmed Pasa’nin ikazlariyla bazi seylerin ters gittigini fark etti.

BABASININ KENDISINI ÖLDÜRECEGINE INANMADI

Aksama dogru babasinin otagindan kendisine dogru üzerinde kagit bulunan bir ok atildi. Kagitta, babasinin otagina kesinlikle gitmemesi, aksi halde babasinin onu öldürecegi yaziliydi.
Sehzade Mustafa bunu Rüstem Pasa’nin kendisine karsi bir hilesi olarak düsündü. Hem otaga gitmemenin babasina karsi bir saygisizlik olacagini düsündü. Ayrica Sehzade Mustafa, babasinin kendisini öldürebilecek büyüklükte bir suç islemedigini ve Rüstem Pasa dahil hiç kimsenin , babasinin kendisine ölüm karari verebilecek derecede etkileyebilecegine inanmiyodu.

7 DILSIZ CELLAT TARAFINDAN BOGDURULDU

Çadira giren sehzadeye yedi dilsiz cellat saldirdi. Sehzade Mustafa mücadele etmesine ragmen, cellatlar tarafindan bogularak öldürüldü.
Sehzade Mustafa’nin ölümü ordu arasinda derin bir üzüntü ve hosnutsuzluk meydana getirdi. Sehzadenin basina gelenlerin sorumlusu olarak tepkiler Rüstem Pasa’ya yönelince, padisah ortami yatistirmak için Sehzade Mustafa’ya yakinligi ile bilinen Kara Ahmed Pasa’yi veziriazamliga getirdi.
Sehzadenin cenazesi Bursa’ya gönderilerek Ikinci Murad türbesine defnedildi.

MAHIDEVRAN IYICE GÖZDEN DÜSTÜ

Sehzade Mustafa’nin öldürülmesinden sonra Mahidevran Sultan iyice gözden düstü. Yasaminin büyük bir bölümünü fakir olarak oglunun mezarinin bulundugu Bursa’da geçirdi.
HÜRREM’IN OGLUNDAN MAHIDEVRAN’A MAAS

Hürrem Sultan‘in ölmesinden sonra Hürrem Sultan‘in oglu II. Selim Mahidevran Sultan’a maas baglatti ve 1555 yilinda oglu Mustafa’nin türbesini yaptirtti.

alıntı


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:02 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2