tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Tek Hücreliler (http://www.tualimforum.com/tek-hucreliler/)
-   -   Protozoa Hakkında Genel Bilgi-Protozoa (Tek Hücreliler)-Bir Hücreliler (http://www.tualimforum.com/tek-hucreliler/44110-protozoa-hakkinda-genel-bilgi-protozoa-tek-hucreliler-bir-hucreliler.html)

Fenci 04.04.10 02:10

Protozoa Hakkında Genel Bilgi-Protozoa (Tek Hücreliler)-Bir Hücreliler
 
Protozoa Hakkında Genel Bilgi-Protozoa (Tek Hücreliler)-Bir Hücreliler


http://img297.imageshack.us/img297/6776/protozoa.jpg
Paramecium aurelia, bir silli.

Protozoa ya da Bir hücreliler; genellikle mikroskobik, bir hücreli ve ökaryotik canlıları içeren bir Protista altalemidir.

Tek hücreli olmalarına rağmen, çok hücrelilerde görülen yaşamsal işlevlerin birçoğunu yapabilirler. Bu nedenle eski zamanlarda vücut maddesi hücrelere ayrılmamış hayvanlar olarak kabul edilmiş ve "Hücresizler" adıylahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpganılmıştır.

Sitoplazmalarında bulunan özelleşmiş yapılara "organel" denilmekte, hareket, sindirim, boşaltım gibi hayatsal faaliyetlerini bunlarla sağlamaktadırlar. Çoğu bir çekirdekli, (Monoenergid), bir kısmı da herzaman çok çekirdek taşıyan (Polienergid) canlılardır. Bazıları ise yaşamlarının belli bir kısmıda çokhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgçekirdek taşırlar. Organel olarak; çekirdek, endoplazmik retikulum, ribozom, golgi aygıtı, mitokondri, lizozom, peroksizom, mikrotubuluslar ve filamentler bulundurular. Hareket organelleri olarak yalancıayaklar, kamçılar,http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgsiller, sirler ve tentaküller görülür. Beslenme şekillerinde ototrof, saprozoyik, parazitik, kommensal, miksotrof ya da heterotrof beslenme görülür. Boşaltımda en belirgin özelliklerinden biri; ritmik olarak şişen ve küçülen vurgan (kontraktil) kofullarınhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbulunmasıdır. Birçok denizel türde ve parazitlerde bu vurgan kofullar görülmez. Çoğalmalarında; eşeysiz olarak; boyuna bölünme, çoğa bölünme, enine bölünme, zırh oluşturduktan sonra ikiye bölünme, hücre dışı tomurcuk oluşturma ve hücre içi tomurcuk oluşturma görülür. Eşeyli çoğalmalarında; kaynaşma (hologami), merogami ve konjugasyon görülür. Tek olarak ya da koloni şeklinde yaşayanhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgtek hücreli canlılardır. Bugüne kadar 60.000 kadar türü tanımlanmış ve bunların yaklaşık 1/4'ü parazit olarak bilinir.

Sınıflandırılmaları

Bu grupta bulunan canlıların birçoğunun hem hayvan hem de bitki özelliği göstermeleri nedeniyle bakteriler vehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgküf mantarlarını ayrı bir grup içinde incelenmiş, bu gruba "Heterojen Protista" denilmiştir. Fakat bugün birçok bilimadamı Protozoa'yı ayrı bir grup olarak alıp, 4-5 sınıf altında incelemeyi uygunhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbulur. Yine de, bugüne kadar tartışmasız kabul edilen bir sistem kurulamamıştır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:01 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2