tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Tiyatrocuların Hayatı ( Biyografisi ) (http://www.tualimforum.com/tiyatrocularin-hayati-biyografisi/)
-   -   Nedim Saban Biyografisi - Nedim Saban Kimdir - Nedim Saban Hayatı - Nedim Saban Yaşam (http://www.tualimforum.com/tiyatrocularin-hayati-biyografisi/137822-nedim-saban-biyografisi-nedim-saban-kimdir-nedim-saban-hayati-nedim-saban-yasam.html)

Kartal 18.10.14 01:54

Nedim Saban Biyografisi - Nedim Saban Kimdir - Nedim Saban Hayatı - Nedim Saban Yaşam
 
Nedim Saban Biyografisi - Nedim Saban Kimdir - Nedim Saban Hayatı - Nedim Saban Yaşamı

Nedim Saban 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur.

Merhum Türkiye Musevilerin hahambaşı Rafael Saban'ın torunudur. Tiyatroya 1976 yılında çocuk oyunları yazarak başlamıştır. 1979 yılında çocuk hakları üzerine yazdığı bir oyun Unicefin bir yarışmasında dereceye girmiştir. 1982 yılında "Beş Kafadarlar Çocuk Tiyatrosu"nu kuran Nedim, bu tiyatroda dört yıl boyunca altı oyun sahneye koymuş ve bu oyunlarda rol almıştır. Türkiyede ilk kez çocuk parklarında tiyatro uygulamasını da başlatan "Beş Kafadarlar Tiyatrosu", tiyatroya gidemeyen çocuklara tiyatro götürmeyi ilke edinmiştir.

1986 yılında Robert Kolej'den mezun olduktan sonra, aldığı bir bursla ABDye giden Nedim, bu ülkedehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgyedi yıl boyunca tiyatro, sinema ve televizyon eğitimi görmüş ve New York Üniversitesini yüksek dereceyle bitirmiştir.

Bitirme tezi olarak sahneye koyduğu "Hizmetçiler ve Hortlaklar" adlı oyunla 1000 yönetmen arasından 3 kişiye verilen bir bursa layık görülen ve bir yıl boyunca Amerikanın en önemli tiyatrolarında (Berkshire Theatre Festival, Guthrie ve New York Theatre Workshop) staj yapan Nedim Saban, 1992 yılında Türkiyeye dönmüştür.

Türkiyeye döner dönmez Tiyatrokareyi kurup, bu tiyatroda "Müziksiz Evin Konukları", "Bahara Uyanış" oyunlarının yapımcı ve yönetmenliğini, "Oleanna", "Cadılar Zamanı", "Kendine Ait Bir Oda", "Soytarı", Bir Kadın", "İki Perde İki Oyun" adlı oyunlarının yapımcılığını üstlenen Nedim Saban, ayrıca "Salaklar Sofrası", "Üç Kadın Bir Çapkın", "Oscar" ve "Profesör Enişte" adlı oyunlarda rol almıştır. Yeni oyun yazarları kazanmak amacıyla ortak üretim laboratuvarını başlatan Tiyatrokare ile tüm Anadoluyu dolaşmıştır.

Show TV de "Saklambaç" ve "Süper Aile" programlarının metin yazarlığını, ATV de "Randevu", Kanal D de "Tartışma Büyüyor" adlı programların sunuculuğunu üstlenen Nedim Saban, 1992 yılında Energy FM de Türkiye'nin ilk telefonlu ve canlı talk showunu sunmayahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbaşlamıştır. Radyoda ilgiyle dinlendikten sonra, televizyona transfer olan "Dr.Stress", sekiz yıldır halkın dertlerine derman aramaktadır. Siyasetten cinselliğe, sosyal sorunlardan eğitime, kültüre, sağlığa değin her konuyu özgürce tartışmaya açan Dr.Stress, ATV, Star ve Kanal 6 da yayına girmiştir.

Nedim Saban, "Tiyatrokare'nin sunduğu "Zeki Müren Müzikalinde yapımcı, oyun metni yazarı ve yönetmenlik görevini üstlenmiştir. Ayrıca Amerikan Tiyatro Tarihinin en uzun süreli oynanan oyunu sıfatıyla Guiness Rekorlar Kitabı na geçen "Şen Makasın yapımcılığı ve yönetmenliğini yapmıştır. Ünlü komedyen Steve Martinin "Şerefe 20.Yüzyıl" adlı oyununu sahneye koymuştur.

Haftalık yazıları bir süre Aktüel ve Artıhaber dergilerinde yayınlanan Saban, İstanbul da yaşamakta ve Türkçenin yanı sıra, Fransızca ile İngilizce bilmektedir. Türkân Şoray, Şener Şen ile "İkinci Bahar" dizisinde "Medet" rolünü üstlenmiştir. Son olarak "İki Oda Bir Sinan" adlı sitcom'u hayata geçirmiş ve Sinan rolünü üstlenmiştir. Çocuk Tiyatrosu geleneğinden gelen Saban, çocuklar için de "Eti Bir Bilmecem Var" programını sunmuştur.

Yönettiği Bazı Tiyatro Oyunları

Geçmişten Gelen Kadın
Babamla Dans
Kim O
Leyla'nın Evi
Salı Ziyaretleri
Şen Makas
Şerefe 20. Yüzyıl
Bir Demet Yasemen

Bu Da Benim Ailem Büyük İkramiye Müziksiz Evin Konukları

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları

İki Oda Bir Sinan
Salaklar Sofrası

Çalıştığı TV Kanallar

1993-1994: atv
1995-1997: Star TV
1998-2002: Kanal 6
2005: tv8
2010-: Show Türk

Kaynak: wikipedia


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:19 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2