tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Türk Edebiyatından Kitap Özetleri (http://www.tualimforum.com/turk-edebiyatindan-kitap-ozetleri/)
-   -   Duygu Asena Hayatı ve Eserleri (http://www.tualimforum.com/turk-edebiyatindan-kitap-ozetleri/70209-duygu-asena-hayati-ve-eserleri.html)

ASYA 28.05.11 02:06

Duygu Asena Hayatı ve Eserleri
 
Duygu Asena Hayatı ve Eserleri

Duygu Asena

19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde pedagoji okudu. İki yıl pedagog olarak çalıştı. 1972 yılında Hürriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Kelebek Gazetesi'nde köşe yazarlığı, muhabirlik yaptı. Ayrıntılı Haber Gazetesi'nde muhabirlik yaptı. 1976-78 yılları arasında Man Ajans'ta metin yazarlığı görevinde bulundu. 1978'de Gelişim Yayınları'na Genel Yayın Yönetmeni olarak girdi ve Kadınca ile birlikte Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok dergi yönetti. Bu dönem içinde Söz, Sabah, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.Duygu Asena ayrıca Umut Yarıda Kaldı, Yarın Cumartesi, Bay E adlı üç filmde rol aldı.

* Duygu Asena; annesi, Mustafa Kemal'in yaveri Şevket Öntersev'in kızıdır. Öndersev bilahare CHP Gümüşhane Milletvekili tayin edilir. Babası Muhtar Asena da koyu bir CHP'lidir.
* Amcası Vacid Asena, Birinci Dünya Savaşında İsmet İnönü'nün emir subayıdır. Suriye cephesinde İnönü'nün atı vurulur, esir düşme tehlikesi doğar. Onun üzerine İnönü emir subayı Vacit Asena'nın atını gasp ederek kaçmayı başarır. Ama atsız kalan Vacid Asena esir düşer ve o günden sonra İnönü düşmanı olur. İnönü'ye karşı Demokrat Parti'yi tutar.
* Kadının Adı Yok kitabıyla meşhur olan Duygu Asena, Kadınca ve Kim dergilerinde yöneticilik yaptı. Feminist kimliğiyle öne çıktı.
* Duygu Asena'nın adı bir ara Turizm Bakanlarından Abdülkadir Ateş ile aşk dedikodularına karıştı


ESERLERİ:

*Kadının Adı Yok 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye'de satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40. baskının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena'nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı.Kitap 53 baskısıya ulaştı.Bu arada Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da, bu dillere çevirilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi... Yunansitan'da "best seller" oldu.

*İkinci kitabı Aslında Aşk Da Yok, Kadının Adı Yok'un devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da Almanya, Hollanda ve Yunansitan'da yayımlandı.

*Üçüncü kitabı Kahramanlar Hep Erkek 14 öyküden oluşuyor. Bu kitap Kasım 1992'de piyasaya çıktı 18 baskı yaptı.

*Kadınca'daki sevilen yazılardana derlediği dördüncü kitabı Değişen Bir Şey Yok, Temmuz 1994'de piyasaya çıktı, gazete bayilerinde 20 bin liradan satışa sunularak, farklı bir yayıncılık anlayışı getirdi ve bir haftada 70 bin adet satarak yeni bir rekor kırdı.

*Beşinci kitabı olan Aynada Aşk Vardı çıktı. Kitap dört ayda 12 baskı yaptı.

http://img87.imageshack.us/img87/107...daakyokvo7.jpg

Aslında Aşk da Yok, Duygu Asena'nın ikinci kitabı. Yazar bu kitabında, olay yaratan romanı Kadının Adı Yok'ta yarattığı kişileri ve olayları işlemeyi sürdürüyor. Türkiye'de ve yurtdışında gördüğü yoğun ilgiyle Aslında Aşk da Yok, Duygu Asena'nın satış rekorlarına yenilerini ekliyor. Yazarın 1993'te Hollanda'da, 1994'te de Yunanistan'da yayımlanan bu ikinci kitabını da severek ve defalarca okuyacağınıza inanıyoruz.
__________________________________________________ _______________
http://img53.imageshack.us/img53/100...dazgrsnzs7.jpg

Belgin ve Berna...
İki kadın...
İki hayat...
Ve bir yolculuk...
Bir iç yolculuk...
Belgin ve Berna toplumun ve erkeklerin dayattığı ahlak anlayışına, tabulara karşı çıkıp özgürlüklerini, kimliklerini arıyorlar...
Ve de aşkı...
Evli ve umutsuz bir kadın olan Belgin ile aşka aşık Berna'nı, benliklerini keşfetme serüvenlerinde her kadın kendinden bir şeyler bulacak...
Duygu Asena, bu yeni kitabında, iki kadının ekseninde kadın duygularını, kadın psikolojisini ve sorunlarını her zamanki duyarlı ve sürükleyici üslubuyla aktarıyor. Bizi kadın-erkek ilişkilerini yeniden düşünmeye çağı ...
__________________________________________________ ______________

http://img53.imageshack.us/img53/873...umdemezod5.jpg
Güler, kendi inanılmaz öyküsüyle karşımızdayken, aslında çok yakın dostu o iki genç kadını bize anlatıyor.

İkisini de çok seviyor. Oysa Demet ve Selin birbirlerinden nefret ediyor. Çünkü onlar, tanışmasalar da birbirleri için nefret edilesi kişiler... Belki tanışsalardı, çok iyi birer arkadaş olabilirlerdi. Ama aralarında bir erkek var.
Aşk geldiğinde, her şeyi bırakıp doludizgin gitmek mi gerek? Yoksa kendinle hesaplaşıp, kalmak mı durduğun yerde? Peki o zaman o yaşanılan, aşk mı? Bizim kahramanlarımız masum... Onlar masumsa kim suçlu? Aşk mı?
"... madem karısına bu kadar düşkündü.........
__________________________________________________ _____________

http://img53.imageshack.us/img53/179...aakvardyg1.jpg

Duygu Asena, o bildiğiniz akıcı, yalın ve etkileyici anlatımıyla yine karşınızda. Yazarın beşinci kitabı Aynada Aşk Vardı çarpıcı kurgusuyla sizi gene içine alıverecek.
Gene kadınlar, gene erkekler, gene aşklar...
Üç kuşak kadın; anneanne, kız, torun...
Nilüfer, Berlin'de Hitler'i dinliyor.
Nilgün, Ay'a inen astronotları izliyor.
Nil, Sting konserinde...
Üçü de 16 yaşında, 35 yaşında, 42 yaşında. Ve elbette üçü de aşık...
Aşkların kimi acılı, kimi gülünç, kimi mantıklı. Onlar sizi güldürecek, kızdıracak, hüzünlendirecek.
3 ayda 9 baskı yapan Aynada Aşk Vadı'yı, en az Duygu Asena ...
__________________________________________________ ______________

http://img87.imageshack.us/img87/203...bieyyokfj1.jpg
"Yok" sözcüğü pek sevimli değil biliyorum ama yıllar önceki yazınızı bugün de köşenizde kullanabilirseniz ve okuyanlar, "Gerçekten de böyle" diye başkalarını iki yana sallarlarsa, evet, değişen bir şey yok demektir. Bu kitapta göreceğiniz gibi yıllar önce yazılmış, her yazımı bugün de köşemde yayımlayabilirim ve okuyanların "Evet, haklı" diyeceklerinden de eminim... Peki o zaman akıntıya kürek mi çekiyoruz?.. Elbette değil. Değişimin kıpırtılarını görmek bile keyif... Ben eminim bir gün gelecek, her şey değişecek, güzel olacak.



http://img135.imageshack.us/img135/8...nnadyokfs0.jpg

Kadının Adı Yok, ilk defa 1987'de yayımladı ve rekor kırarak bir yıl içinde 40 baskı yaptı. Aynı yıl Nokta dergisinin düzenlediği ''Doruktakiler'' yarışmasında ve Boğaziçi Üniversitesi'nden 7000 öğrencinin katıldığı en başarılı kitap seçiminde en fazla oyu alarak yılın kitabı seçildi.
Ne var ki, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, 1988'in Nisan ayında kitabı küçüklere zararlı yayın ilan ederek poşette satılmasına karar verdi. Ancak yazar tarafından açılan dava sonucu, kitap 1991 yılında aklandı.
__________________________________________________ ______________

http://img87.imageshack.us/img87/466...eperkekit7.jpg

Duygu Asena, bu defa öyküler yazdı. 1995'te Hollanda'da da yayımlanan kitapta 13 öykü ve bir masal var. Aslında masal, on üç buçuğuncu öykü. Gerçekten bir masal mı bu? Neden o bir masal da, diğerleri birer öykü? Peki kitabın adı niçin "Kahramanlar Hep Erkek!"? Yani erkekler kahraman olmayı mı isterler yoksa kahramanlar erkek mi olur? Veya asıl kahramanlar kadınlar mıdır? Evet, kahraman kim? Dahası kahraman olmaya gerek var mı?

__________________________________________________ _____________

http://img135.imageshack.us/img135/390/parampararu2.jpg

Bir erkek...
Herkes gibi kimi zaman mutlu
kimi zaman acılar içinde.
Ama onun bir farkı var...
O paramparça...
Ruhuyla, cinselliğiyle iki ayrı insan...
Çünkü o evli bir erkek, ama başka bir erkeği seviyor.
Acımasız, anlayışsız yaşam içinde
yapayalnız ve parçalanmış.
Toparlanamıyor, çaresiz, çözümsüz...
Duygu Asena bu kez farklı bir erkek dünyasına parmak basıyor. Bu dünyanın içinde kadınlar da acı çekiyor. Kimilerinin hiç bilmediği ya da bilmek istemediği, kimilerinin yok saydığı, ayıpladığı ve yargıladığı gerçek bir dünya

Kartal 19.04.19 09:48

Duygu Asena Hayatı ve Eserleri
 
Duygu Asena Hayatı ve Eserleri

Teşekkürler


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:44 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2