tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi (http://www.tualimforum.com/turkce-edebiyat-dil-bilgisi/)
-   -   Necip Fazıl Kısakürek'in Edebi Kişiliği (http://www.tualimforum.com/turkce-edebiyat-dil-bilgisi/126671-necip-fazil-kisakurekin-edebi-kisiligi.html)

ASYA 11.04.13 12:42

Necip Fazıl Kısakürek'in Edebi Kişiliği
 
Necip Fazıl Kısakürek'in Edebi Kişiliği


Necip Fazıl Kısakürek'in düz yazı türünde yapıtları da olmasına rağmen asıl güçlü yanı şiirlerindedir. 12 yaşında şiir yazmaya başlayan Necip Fazıl görüşlerini etkileyici bir anlatımla dile getirmiştir. Modern Türk şiirinin mistik şairidir. Halk şiirinin biçim ve öz yapısından yararlanmıştır. Bunlara Batılı, modern bir özellik kazandırmış, sonraları dinsel duyuşlarda karar kılmıştır.



Şiirin yanı sıra makale, tarih, eleştiri, biyografi, öykü türlerinde de yapıtlar yazmıştır. Necip Fazıl serbest şiire karşı çıkmıştır. Duygu ve düşünce harmanlanıp şiir kalıbında, sanat kaygısıyla dillendirilmelidir.


Lirizmin ağırlıklı olduğu şiirler yazmıştır. Duygularını değişik biçimde yansıtışı, değişik benzetmeler kullanarak şiirlerini renklendirişiyle bu yılların şairleri arasında ayrı bir yeri olmuştur.
1934 yılına kadar şiirlerinde korkularını, iç hesaplaşmalarını, çocukluk yıllarına has hatıralarını, ruh çalkantılarını, arayışlarını anlatan Necip Fazıl Kıskürek 1934 sonrasında şiirlerinde toplumu da sanatına yansıtmıştır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:57 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2