tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi (http://www.tualimforum.com/turkce-edebiyat-dil-bilgisi/)
-   -   Türklerde Çağlara Göre Kullanılan Yazım Kuralları Nelerdir? - Yazım Kuralları (http://www.tualimforum.com/turkce-edebiyat-dil-bilgisi/133322-turklerde-caglara-gore-kullanilan-yazim-kurallari-nelerdir-yazim-kurallari.html)

ASYA 28.02.14 13:31

Türklerde Çağlara Göre Kullanılan Yazım Kuralları Nelerdir? - Yazım Kuralları
 
Türklerde Çağlara Göre Kullanılan Yazım Kuralları Nelerdir? - Yazım Kuralları Hakkında

Göktürklerde harfler taşa kazındığıiçin bitiştirilmez. Yazıyukarıdan aşağıya doğru yazılır. Uygurlarda z harfi ayrı yazılır diğerleri bitişiktir. Harf sayısının az oluşu nedeniyle bir harf birden çok sesin karşılığı olarak kullanılır. Bu da hem okumayı güçleştirmekte; hem de bugün Uygur yazmalarıüzerinden yapılacak dil tarihi çalışmalarını olumsuz etkilemektedir. Harflerin başta ortada sonda yazılışları değişiktir; sağdan sola doğru yazılır. Taşa kazımaktan çok kâğıda yazmaya elverişli bir yazıdır. Karahanlılar döneminde ise Arap yazısı yaygınlaşmıştır. Arap yazısı işlek bir yazı olmakla birlikte Arap alfabesinde kimi seslerin birden çok harf ile karşılanması kimi harflerin ise birden çok sesi karşılaması; ayrıca harflerin başta ortada sonda değişik yazılması metinleri güç okunur duruma getirmiştir.
Türklerde kullanılan ilk noktalama işareti iki nokta üst üstedir ( : ).
Orhun Yazıtlarında her sözcük arasına bu işaret konur. Uygurlar cümle bitimlerine nokta (.) koymuş; noktalama işaretlerinin sayısını da artırmışlardır. Arap yazısına geçildikten sonra verilen ilk eserlerin birçoğunda bu alfabeye özgü hareke adı verilen işaretler kullanılmıştır. Harekelerden üstüna e esreı i ve ötreo ö u üünlülerini karşılar. Kimi zaman cümle bitimlerine nokta (.) konur. elif ( ) re ( ) ze ( ) dal ( ) zel ( ) je ( ) vav ( ) harfleri kendinden sonraki harf ile bitiştirilmez. Bugünkü anlamda noktalama uygulamasında Batı edebiyatı ile tanışmanın etkisi büyüktür.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:53 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2