tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi (http://www.tualimforum.com/turkce-edebiyat-dil-bilgisi/)
-   -   Anı ile Günlük Arasındaki Farklar (http://www.tualimforum.com/turkce-edebiyat-dil-bilgisi/39828-ani-ile-gunluk-arasindaki-farklar.html)

SERDEM 21.11.09 04:33

Anı ile Günlük Arasındaki Farklar
 
Anı ile Günlük Arasındaki Farklar



Anılar üzerinden uzun yıllar geçmiş olayların anlatıldığı yazılardır, günlükler ise günü gününe tutulduğu için, olaylar henüz tazeyken, etkisi henüz geçmemişken yazılan yazılardır.

Günlük türündeki yazılar anılara oranla daha gerçekçidir. Günlükte olayların üzerinden fazla bir süre geçmediği için unutma, hatırlamama gibi bir sorun yaşanmaz. Ancak anılarda, aradan geçen süre çok uzun olduğu için, hafızamızdaki pek çok bilgi silinmiştir, unutulmuştur.

Kişi anılarını yazarken zamandan çok uzun sıçrayışlar yapar. Bu bazen bir-iki yıl, bazen otuz yıl, bazen de elli yıllık bir sıçrayış olabilir. Altmış yaşındaki bir yazarın çocukluk yıllarında başından geçen bir olayı anlatırken, her şeyi olduğu gibi hatırlaması söz konusu değildir.

Suut Kemal Yetkin, günlük ile anı arasındaki farkı şu şekilde belirtir: “Günlük ileriye doğru gider, hatıra geriye doğru iner. Biri yaşarken, öbürü yaşadıktan sonra yazılır.”


Anı İle Günlüğün Benzer ve Farklı Yanları

1 – Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür
2- Günlük yaşanırken anı ise yaşandıktan sonra yazılır
3 - Anılar, yazarların yaşlılık çağlarında yazdıkları ve yaşamları boyunca karşılaştıkları olayları nesnel bir şekilde ortaya koyan yazılardır
Günlükler ise daha öznel, derin, içten ve ruhun derinliklerinden kopup gelen Anlık duygu ve düşünceler hakimdir.
4 - Anı yazılarının anlatım açısından kurgusal niteliklere sahip olduğunu da söyleyebiliriz Günlükler ise kurgudan uzak yoğun düşüncelerin toplamıdır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:11 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2