tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Ülkeleri Tanıyalım
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Ülkeleri Tanıyalım Kıtalara Göre Ülkelerin Tanıtımı


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Rio De Janerio
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1169

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 22.04.09, 18:15   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Rio De Janerio

Rio De Janerio

400 yaşından fazla bir geçmişe sahip olmasına rağmen Rio, oldukça modern bir şehirdir. Yaklaşık 1200 km2'lik bir alanı kaplar ve Brezilya'nın en hızlı büyüyen ve en kalabalık şehirlerinden biridir. 10 milyondan fazla sakini ( 6 milyonu şehir içi, 4 milyonu çevresinde ) Rio'yu Brezilya'nın en büyük ikinci kenti yapmaktadır. Rio'nun nüfus yoğunluğu dünyada en yüksek olanlardan biridir. Rio'nun nüfus yoğunluğu, geçmişinin bir yansımasıdır. Afrikalı, Avrupalı ve Güney Amerikalı Yerlisi gibi değişik grupların, koloniler zamanından bugüne yaptıkları evliliklerle bugünkü halini almıştır.
Rio'nun en önemli kültürel olayı şüphesiz her Şubat sonu veya Mart başı düzenlenen karnavaldır. Dünyanın her yerinden birçok insanı cezbeder ve yüzbinlerce insan Rio' nun bu şatafatlı eğlencesine katılır. Karnavalın kaynağı, 15.yy' da doğuda Portekiz' deki eğlence geleneğidir. 19.yy ortalarında Rio sosyetesinde maskeli balolar popüler oldu; ama yoksul halk da kendini dışlamadı ve kendi gruplarıyla geçiş törenleri yaptılar. Samba okulları karnavalda birinci gelmek için yarışırlar. Bu amaçlı kurulan arena 90.000 kişi kapasiteli. yarışmalarda jüri müzik, elbise, hikaye, şarkı, ritim ve dans olarak hepsinden puan vermek durumundadır. Biletleri yerel seyahat acentası Riotur' dan yada Banco do Brasil' den temin etmek mümkündür. Rezervasyonlu katılım şiddetle tavsiye edilir.
Çevre :
Birleşik Devletler Çevre ve Gelişim Konferansı, Eko 92' den sonra Rio kendini dünyanın çevresel başkenti olarak kabul etti. Konferansa hazırlanırken, federal hükümet Rio' nun altyapı sistemi için 1 milyon dolardan fazla para harcadı. Şehrin yoksul bölgelerinde sağlık korumaları için daha çok harcama yapılmaktadır ve pek çok sağlık kliniği, okul, anaokulu ve halk merkezleri kurulmuştur.
Dil :
Portekizce Brezilya'nın resmi dilidir. Güney Amerika ve Afrika dillerinden birçok kelime kullanılır. Birçok yer isminde (Guanabara, Carioca, Tijuca ve Niteroi ) ve hayvan isimlerinde (Piranha, Capivara ve Urubu) bunun örneklerine rastlayabiliriz.

Portekizcenin yazılışı İspanyolcanın yazılışı ile benzeşmektedir, ancak konuşulan dil tamamen farklıdır. Brezeilyalılar, İspanyolların konuşmasını kolayca anlar ancak İspanyollar, Brezilyalıların konuşmalarını anlamakta zorluk çeker.

İngilizce, okullarda okutulmasına rağmen konuşma dilinde pek kullanılmaz. Kullanım sölüğü alacak olursanız İngilizce-Avrupa Portekizcesi değil, İngilizce-Birezilya Portekizcesi olmasına dikkat edin; çünkü bu iki dil birbirinden oldukça farklıdır.

İklim - Sıcaklık :
Rio tropik bir iklim kuşağında bulunmaktadır. Yaz boyunca ( Aralık' tan Mart' a kadar ) sıcak ve nemlidir. Günlük en yüksek sıcaklıklar 25 - 40 C arasındadır ve sağnak yağış görülür, fakat yağış nadiren uzun sürer. Kışları sıcaklık dereceleri 20 - 30 C arasında olup plaj için idealdir.

Gümrükler :
Turistler Brezilya' ya girerken 400 sigara, 250gr. tütün ve 25 puro; 2lt. alkol getirmelerine ; Brezilya serbest bölgesinden 2500 USD değerinde eşya almalarına izin verilir.

Ekonomi :
Rio gemicilik, bankacılık, kültürel, yayıncılık ve idari yönetim açısından hızla gelişmektedir. Liman ticareti her yıl 30 milyon tondan fazladır. Brezilya'ya gelen misafirlein %80' i Rio havaalanından gelir ve gider.

Sağlık ile İlgili Detaylar : Genel bir sağlık problemi yoktur. Devlet ve Özel Hastanelerin hizmet verdikleri Brezilya' da Özel Hastaneler tavsiye ediliyor...

Giyim : İklim ılık olduğundan günlük kıyafet standardında, akşamları serin olan dağlık bölgeye gezi düşünmediğiniz taktirde pek fazla kalın giyecek almanıza gerek yoktur. Fakat tropik kuşakta bulunan Rio' da yağmura karşı yağmurluk ve sweat-shirt bulundurmakta fayda var...

Önemli Telefonlar: Ülke Kodu ' 55
Türk Konsolosluğu : Ses Av - das Nacoeslote 23 70, 452 Brasilya Df, Tel : 61 242 1850
Rio De Janeiro Havalimanı : 21 398 4208 - 4209 Turist Ofisi. 242 1947 / 242 8000
Türkiye' ye Telefon Nasıl Açılır? 00 + 90 + alan kodu + telefon numarası.

Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler :
Bankalar : Hafta içi her gün 10:00 - 14:30
Dükkanlar : Pazar hariç 09.00 - 18.00



Dans :
Rio Bale Topluluğu da Kent Tiyatrosu bünyesindedir. Samba tüm şehirde yaygındır. Başlıca samba ve tango öğretilen dans okulları;
Elite; Rua Frei Caneca 4-1, Centro, Estudantina, Praca Tiradentes 79, Asa Branca; Adelzon, samba de raiz Alves, Avenida Mem de Sa 17...
Müzik :
Brezilya Semfoni Orkestrası, Kent Tiyatrosu'nun orkestrası olup Rio'dadır. The Theatro Municipal, Praça Floriano, Centro aynı zamanda Rio opera şirketlerinin de buluşma noktasıdır.
Din :
Brezilya ağırlıklı Katoliktir ve dünyanın en yoğun Katolik nüfusuna sahiptir. Brezilya ayrıca yandaşlarına büyük bir esneklik sağlayan farklı ve değişik din ve mezheplerden karma bir ırka sahip olması açısından da ünlüdür.

Para Birimi :
Brezilya' nın para birimi REAL' dır. 100 centten meydana gelir bozuk olarak 1, 5, 10, 25 & 50. 1 tam real için 1 banknot vardır. Banknotlar değişik renklerden oluşur: 1 Real yeşil, 5 Real
mavi / mor, 10 Real kırmızı, 50 Real kahverengi ve 100 Real mavi.

Tiyatro : Oyun sahnelenebilecek kadar geniş kültür merkezleri ve müzeler haricinde Rio'da tiyatro için 60' tan fazla bina vardır. Bunların bazıları; Kent Tiyatrosu, Musea de Belas Artes, Avenida Rio Branco 199, Dulcina, Rua Alcindo Guanabera 17.
Carioca :
" Carioca " kelimesi, ülkenin ilk avrupalı zamanlarından kalma olup " beyaz adamın evi " anlamındadır ve eskiden Portekiz ticaret mekanı olarak tarif edilmiştir. Bu kelime bugün, doğumyeri, soy yada ikametten çok daha fazla anlam ifade etmektedir. Gurur, duygu ve hırsın hayata ithaf edildiğini anlatır. Carioca coşkusunun çoğu şehrin doğal görkeminden kaynaklanır: uçsuz gibi görünen plaj, heykeltraş elinden çıkmış gibi burunlar ve engin okyanus.

Film :
Carioca'lar, sinemanın müdavimleridir. Amerikan ve Avrupa filimlerini seyretmek ucuzdur ve Brezilya'da hemen gösterime girer. Orjinal dilleriyle Portekizce alt yazılı olarak sunulur. Sinema biletleri R$8 civarındadır.

Rio'nun en önemli filmi the Fred Astaire ve Ginger Rogers klasiği Copacabana Palace Hotel'de çekilen " Flying Down to Rio " (1933). En son Antonio Fagundes'in oynadığı " Bossa Nova " (1999) Rio' da çekildi.
Zaman :
Brezilya resmi olarak 4. zaman dilimindedir. Standart zaman dilimi Rio da dahil Brezilya'nın doğu, kuzeydoğu, güney ve güneydoğu bölgelerini kapsar. Bu zaman dilimi Greenwich'ten 3 saat geridedir. Rio'da öğlen iken Londra'da saat 15.00' dir; New York' ta sabah 10.00 iken San Francisco' da sabah 07.00, Sydney' de yada Melburne' da sabah 01.00 ve Yeni Zelanda' da akşam 11.00' dir. Yaz saati Ekim - Şubat arası uygulanır.


Ne zaman Gitmeli :
Şehir, Rio' nun ünlü karnavalı zamanında ziyaretçi ve turistlerce dolup taşar. Diğer zamanlarda ise fazla kalabalık olmadığından şehrin güzelliklerinin daha iyi görülebilmesi açısından tercih edilebilir. Güzel manzarası, dünyaca ünlü plajları, sıcak Carioca' lar gerçekten görülmeye değer.

Edebi Notlar :
Brezilya edebiyatının pekçok eseri İngilizce' ye çevrilmemiştir. Jorge Amado belki de Brezilya'nın en ünlü ulusal yazarıdır. Eserlerinden " Blues For A Lost Childhood " da, Rio'da yaşayan ama bu hayatı cennetten çok cehennemde yaşamaya benzeten gazeteci Antonio Torres'in hayatını anlatmaktadır.

Diğer Brezilyalı yazarlar arasında Carlos Drummond, Luis Fernando, Verissimo ve Ziraldo yer almaktadır.

Vücut Dili :
Brezilyalıların o kadar çok vücut dili vardır ki, bu sözlü iletişimi güçlendirir. Başparmağın hava gösterilmesi "tudo bem" tebrik için, tamam yada teşekkür anlamında kullanılır.

Amerikalıların baş parmağı ile işaret parmağını birleştirerek kullandıkları "tamam" işaretini kesinlikle kullanmayın, çok kaba bir el hareketi olarak algılanır. Acele - telaş bildirmek için, el bilekten sallanırken başparmak hafiften orta parmağa dokunur.

Eğer bir şey istemiyorsanız sanki geri kalan olaylardan kurtulmak istiyormuş gibi ellerinizi hızla birbirine vurmanız yeterli. Parmağınızla gözünüzün kenarına dokunmanız, "ben sana göre daha akıllıyım" anlamındadır.

Bahşiş :
Genelde %10 - 15 bahşiş beklenir. Restoranlarda servis ücreti zorunludur ve genelde hesaba dahil edilir. Eğer servisten fazla memnun kaldıysanız, artı bir bahşiş de bırakabilirsiniz. Hesaba dahil edilmemiş olsa bile %10 bahşiş gelenekseldir. Geleneksel olmadığı yerlerde mesela yerel kafeler, barlar, sokak ve plaj satıcılarında, bahşiş her zaman takdir edilir.

Park görevlilerinin maaşları yoktur, sadece bahşişe dayanırlar. Benzin istasyonları çalışanlarına, ayakkabı boyacılarına ve berberlere de genelde bahşiş verilir. Taksilere, yeni müşteri alacaklarından bahşiş verilmez.

Pasaport ve Vize :
Avusturalya, Amerika, Yeni Zelanda ve Kanada pasaportuna sahip kişilerin Brezilya' ya girmek için vize almaları gerekmektedir. İngiliz vatandaşların vize alması gerekmemektedir. Vize işlemleri Brezilya diplomatik ofislerinde yapılır ve Brezilya'ya giriş için işlem tarihinden sonra 90 gün boyunca
geçerlidir. Brezilya'ya girdiğinizde iki nüshadan oluşan Turist Kartı doldurmanız gerekmektedir; bir nüsha pasaportunuza iliştirilirken, diğeri memurda kalır.

Kültürel Olaylar : Rio, Karnaval ile eş anlamlıdır; ancak her yıl, yıl boyunca genel ve eğlence şovları gibi birçok kültürel olaya da ev sahipliği yapar. The Rock in Rio For a Better World Festivali geleneksel olarak Brezilyalı ünlü sesleri ve Sting, Oasis, REM, Britney Spears, Sheryl Crowe ve Neil Young gibi uluslararası şarkıcıları bir araya getirir. Ağustos' ta Serbest Jaz Festivali düzenlenir, jaz dünyasında yeni bir olaydır. Uluslararası Film Festivali, Rio-Cine , her sene Kasım'da yapılır ve ünü o kadar büyüdü ki şimdi Cannes' a ve Montreal' e rakip olmuştur.
Rio' daki kültürel olayların takvimi :


Ocak
New Year's Eve and Festa de Iemanja :
Noel arifesi, binlerce itfayecinin şehri ıslatması ile Rio' da görülmeye değer bir olaydır ve ayrıca Deniz Tanrıçası Iemanja Festivali ile de çakışır. Bu festival cüppeli inananlarca çiçekler fırlatılarak ve adaklarla dolu küçük botlarla kutlanır.


Dia de Sao Sebastiao :
Şehrin Koruyucu Aziz' inin kutlamasıdır ve anma günü 20 Ocak' ta, Rio de Janeiro Başpiskopos' unca takdis edildiği Metropolitana Katedrali' nin imgesi taşınarak kutlanır.
Şubat
Carnival :
Her yıl binlerce insan dünyanın en ünlü yol partisi için Rio' ya akın eder. Samba okulları öğrencilerin provalarını izlemeleri için ziyarete açılmadan bir ay önce hazırlıklara başlanılır. Rakip okulların asıl gösterisi bu amaçlı Sambodromo' da izlenilir, 16 en iyi okuldan biri kazanır ve Rio' nun gururu olur. Herkesi etkileyen bu şenlik tüm şehre yayılır. Her köşebaşında Karnaval Balosu' na rastlanır ve otelin kendi kutlamasının da tadını çıkarabilirsiniz.

Dia da Fundação da Cidade (20th February 2000) :
1565' te şehrin kurulması anısına Tijuca' daki Sao Sebastiao' da toplanılarak kutlanır.
Mart
Sexta - Feira da Paixao :
Kutsal Cuma tüm şehirde en önemli kutlama olarak, Via Sacra' nın yeniden çıkarılmasını konu alan dini bir törenle Acros da Lapa altında 100' e yakın aktörle kutlanır.
Haziran
Festas Juninas :
Geleneksel festival şehrin önemli meydanlarında 13, 24 ve 29 Haziran tarihlerinde kutlanır.
Temmuz
Festa da Sao Pedro do Mar :
3 Temmuz' da kutlanan denizle ilgili bu törende, hayatını denizden kazananların Aziz' lerine hürmetlerini sunmak için süslü gemileriyle Sao Pedro Urca' ya yol alırlar.
Ağustos
Festa de N S da Glória do Outeiro :
Meryem Ana' nın göğe yükselişinin anısına bu gün kiliseden başlayıp caddeler boyunca devam eden kutsal geçiş törenidir. Kilise ışıklandırılır, dükkanlar renklenir ve müzik yayını yapılır.
Eylül
Dia de Independencia do Brasil :
Rio de Janeiro' da 7 Eylül' de kutlanan Bağımsızlık Günü, askeri geçit töreni halinde Vargas Özgürlük Meydanı boyunca yapılır.
Ekim
Festa da Penha :
Ekim ayının her Pazar günü ve Kasım' ın ilk Pazar günü düzenlenir; bu dini ve popüler festivaller Igreja N S da Penha de França, Largo da Penha 19' da oldukça canlı bir biçimde kutlanır.
Resmi Tatiller :
Devlet daireleri ve dükkanlar aşağıdaki ulusal günlerde kapalıdır;
1 Ocak
4 - 8 Mart ( 2000 Karnavalı ) : Her yıl değişiiyor
21 Nisan
Good Friday
1 Mayıs
3 Haziran ( Corpus Cristi ) : her yıl değişiyor
9 Temmuz ( Sadece Sao Paulo' da )
7 Eylül ( Ulusal Gün )
12 Ekim
2 Kasım
15 Kasım
Noel Günü
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 22.04.09, 18:16   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c

Rio de Janeiro, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkentidir. Çok gelişmiş modern bir şehirdir.















.

.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
de, janerio, rio


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:21 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2