tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Üniversiteler-Açıkögretim > Üniversiteler
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Üniversiteler Üniversiteler hakkında bilgiler,Üniversitelerin tanıtımı,Üniversitelerin faliyetleri,Üniversitelerde okutulan okullar,Üniversitelerde okutulan bölümler vs...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sabancı Üniversitesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1340

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.03.08, 18:19   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 438
Konular: 256
Puan Grafiği
Rep Puanı:1185
Rep Gücü:0
RD:Burçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud ofBurçak has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 18
7 Mesajına 12 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Sabancı Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi


Sloganı Birlikte Yaratmak ve Geliştirmek
Kuruluş yılı 1994 Eğitim dili İngilizce
Türü Vakıf Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu
Öğrenci sayısı 3290 Akademik
Personel 321 Yeri İstanbul, Türkiye Web sitesi sabanciuniv.edu
Sabancı Üniversitesi İstanbul, Türkiye'de yerleşik özel bir araştırma kurumudur. 1994 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde Sabancı topluluğu tarafından kurulmuştur.
Sabancı Üniversitesi Türkiye'de liberal bilimler tarzı eğitim veren tek yüksek öğretim kurumudur. Bu sistem altında tüm öğrenciler ilk sene bir çekirdek ders grubuna tabi tutulmakta, ikinci sınıfta belirli bir bölüme odaklandıktan sonra, ikinci sınıftaki deneyimlerinin sonucunda üçüncü sınıfta bölümlerini seçebilmektedirler.
Sabancı Üniversitesi eğitimdeki yaklaşımından, akademik özgürlük bildirgesini kabul etmesinden, ve tartışmalı öğretim görevlilerine ev sahipliği yapmasından dolayı pek çok kişi tarafından beğenilmiş veya eleştirilmiştir.
Geçmiş
Sabancı Üniversitesinin kurulum süreci, yükseköğretim kurumlarının kurulup işletilmesi hakkının özel vakıflara da tanınmasıyla beraber başladı. Sabancı Topluluğu, Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde, Sabancı Üniversitesi'nin kuruluş kararını 1994 yılında aldı. Ağustos 1995'te, 22 değişik ülkeden, çeşitli üniversite, bilim merkezi ve disiplinlere mensup 50'nin üzerinde bilim adamı, araştırmacı, öğrenci ve işadamı İstanbul'da düzenlenen arama konferansında biraraya geldi. Konferans salonunda, kurulacak üniversitesinin felsefesinin "Birlikte yaratmak ve geliştirmek" olması kararlaştırıldı. Bu konferansı, öğrenci eğilimleri araştırmaları ile desteklenen tasarım komitelerinin çalışmaları ve oluşan akademik programlar izledi. Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşuna izin veren kanun, 5 Haziran 1996 tarihinde yasalaştıktan sonra, 31 Temmuz 1997'de Üniversite kampusunun temeli atıldı. Üniversite, Ekim 1999'da ilk öğrencilerini karşılayarak öğretime başladı.
Eğitim
Sabancı Üniversitesi tasarımı bakımından diğer üniversitelerle tamamen farklılık gösterir. Kuruluş ilkeleri doğrultusunda öğrencilerinin interdisipliner bir eğitim görmeleri amaçlanmış, okulun akademik yapısıda buna göre tasarlanmıştır. Sabancı Universitesi 4 fakülteden oluşmaktadır. Bunlar;
Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve dahilinde Istanbul Politikalar Merkezi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Yönetim Bilimleri Fakültesi
Diller Okulu'dur
Lisans
Diğer üniversitelerin aksine Sabancı Üniversitesi'nde okumak isteyen öğrenciler, okumak istedikleri programı değil, sadece Sabancı Üniversitesi ismini yazarak giriş yaparlar. Bu doğrultuda Sabancı Üniversitesine giriş lise diplomasının yapısına göre üç farklı puan grubuna göre yapılmaktadır. Sabancı Üniversitesine giriş yapan öğrenciler bundan sonra tek bir havuzdan okumak istedikleri konsantrasyonlara dağılırlar.
Temel Geliştirme Programı
Temel Geliştirme Programı Temel Geliştirme Yılı (TGY) ve Üniversite Dersleri'nden oluşmaktadır. Sabancı Üniversitesi'ne ÖSS üzerinden giriş yapan tüm öğrenciler İngilizce Dil Ölçme Sınavı (ELAE)'na girerler. Bu sınavda yeterli başarıyı sağlayamayan öğrenciler yoğun İngilizce ve Türkçe derslerinden oluşan Temel Geliştirme Yılına devam ederler. İngilizce Dil Ölçme Sınavı'nda başarılı olan öğrenciler ise birinci sınıfa başlarlar. Birinci sınıfta tüm öğrenciler çekirdek programa tabi tutulurlar. Bu doğrultuda girdiği fakülte'den bağımsız olarak bütün öğrenciler, lisans programının birinci sınıfında, iki dönem boyunca,
Siyasi ve Politik Bilimler
Modern Türkiye'nin Tarihi
Türk Dili ve Edebiyatı
Doğa Bilimleri
Matematik
İngilizce
derslerini alır.
Diploma Programı Seçimi
Üniversitenin ikinci senesinde öğrenciler okumayı planladıkları bölüme giriş derslerini alırlar. Örneğin Endüstri Mühendisliği okumayı planlayan, fakat Ekonomi ve/veya Bilgisayar Mühendisliğinde aklı kalan bir öğrencinin ikinci sınıf ilk dönemde alacağı dersler şöyle sıralanabilir;
Endüstri Mühendisliğine giriş
Lineer Cebir
İstatistiğe giriş
Mikroekonomiye giriş
Oyun Teorisine giriş
Bilgisayar Mühendisliğine giriş
Böylece ikinci senenin ilk döneminin sonunda öğrenci okumayı planladığı üç bölümede giriş yapmış olacak, bu derslerdeki deneyimleri doğrultusunda çok daha doğru bir karar verecektir. Bilgisayar Mühendisliğine karar vermesi durumunda, ileri derece Bilgisayar Mühendisliği dersleri, Ekonomiye karar vermesi durumunda ise ileri Ekonomi dersleri almaya karar verecektir.
Öğrenci ikinci sınıfın sonunda bir diploma programı bildirmek zorundadır. Fakat bu diploma programı mezuniyetten önce tekrar değiştirilebilir. Ayrıca tam olarak bir programa karar verememiş öğrenci diploma programi gerekliliklerini yerine getirdikten sonra istediği şekilde diğer branşlardanda ders alabilmektedir. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz öğrenci, diploma programını Endüstri Mühendisliği olarak seçtikten sonra tüm seçmeli derslerini Bilgisayar Mühendisliği ders grubundan alabilmektedir. Böylece hem öğrencinin verebileceği en sağlıklı kararı verebilmesi sağlandığı gibi, ayrıca interdisipliner anlayış doğrultusunda farklı alanlar seçen öğrenciler bu alana katkıda bulunacak şekilde diğer alanlardanda faydalanmaktadırlar.

Diploma Programları
Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi
Ekonomi
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
Kültürel Çalışmalar
Toplumsal ve Siyasi Bilimler
Yönetim Bilimleri
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği
Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği
Elektronik Mühendisliği
Üretim Sistemleri (Endüstri) Mühendisliği
Yerleşke
Sabancı Üniversitesi'nin ana kampüsü, İstanbul'un 15km doğusunda, Tuzla'da yer almaktadır. Cannon grup tarafından tasarlanan kampüsün yapımına 1998 de başlanmış, 1999 da inşaatı tamamlanmıştır. 2007 yılında tamamlanan yurtlarla öğrencilerin %90'ından fazlasının yurtlarda kalması planlanmış, İstanbul sınırları içinde kendi komünitesi olan bir yerleşke üniversitesi tasarlanmıştır. 1,353,000 m² alanı kaplayan yerleşke üç bölümden oluşmaktadır. Yerleşkenin en üst tarafında yurtlar, sağlık merkezi, posta merkezi ve fakülte üyelerinin lojmanları bulunmaktadır. Kampüsün ortasında ters bir U şeklinde fakülteler, rektörlük ve üniversite merkezi konuşlandırılmıştır. Kampüsün sol altında ise spor salonu, gösteri merkezi, futbol sahasi, göl ve koşu pisti yer almaktadır.
Gösteri Merkezi
SGM, Sabancı Üniversitesi kampüsünde bulunan bir gösteri sanatları merkezidir. Başta Anadolu Yakası olmak üzere, İstanbul'un kültürel yaşamına olumlu katkılarda bulunmayı, üniversite öğrenci ve çalışanlarının yanısıra çevredeki sanat severlere kültür - sanat hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. SGM düzenli olarak ünlü sanatçılara, orkestralara ve oyunculara ev sahipliği yapmaktadır.
SGM'deki güncel etkinliklere buradan ulaşılabilir.
Sakıp Sabancı Müzesi
Ana madde: Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan Atlı Köşk'te konuşlanmış, Sabancı Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan bir müze/eğitim kurumudur. Bu çerçevede müze'de çeşitli düzeyde eğitim programları yapılmakta, ayrıca hafta sonları müzik etkinliklerine de yer verilmekte, sürekli ve geçici sergiler yapılmaktadır.
Sakıp Sabancı müzesi yakın zamanda ev sahipliği yaptığı Picasso ve Rodin sergileri ile basında yer almıştır.
Öğrenciler ve Yaşam
Öğrenci Profili
Sabancı Üniversitesi'nin yıllık kontenjanı 650 kişidir. Bu sayının %1.7 si ilk 100'den, %11.8'i ilk 1000'den ve %23.1'i ilk 3000'den gelmektedir. Başka bir deyişle ÖSS'de ilk 100'e giren öğrencilerden 12 si Sabancı Üniversitesi'ni seçmektedir. Ayrıca 650 kişilik kontenanın yaklaşık %37i girişten burs almaktadır. Tüm okul nüfüsunun yaklaşık %47 si gerek sonradan edinilen başarı bursu, gerek eğitim süresince başvurulabilen ihtiyaç bursu olmak üzere bir tür maddi yardım almaktadır. Sabancı Üniversitesi öğrencileri Türkiye'nin 67 farklı şehrinden gelmektedir.
Öğrenci Kulüp ve Etkinlikleri
Müzikus
Ana madde: Müzikus Sabancı Üniversitesi'nin ilk öğrenci kulüplerinden biri olan Müzikus 1999 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden beri aktif yönetim kuruluyla ve kulübü destekleyen yüksek sayıdaki üyeleriyle müzikle ilgili her alanda faaliyet göstermektedir. Kulüpler arası en yüksek bütçeye sahip kulüp,okulda eksik olan müzik eğitimi gibi açıkları kapamakla beraber öğrencilere ve çalışanlara müzikal anlamda eğlence imkanı sunmaktadır.
SUŞenlik
SUŞenlik, her sene Mayıs ayında düzenlenen Sabancı Üniversitesi bahar şenliğidir. Bu sene yedincisi gerçekleştirilen SUŞenlik 26 Mayıs 2007 tarihinde yapılmış olup, Gogol Bordello, Brainstorm ve Nil Karaibrahimgil gibi ünlü isimler sahne almıştır.
Mezunlar
Sabancı Üniversitesi, 2000 yılından bugüne kadar (30 Eylül 2006), 885'i lisans olmak üzere toplam 1532 mezun vermiştir. Üniversitenin bugüne kadar verdiği mezunların %49'u profesyonel iş hayatına geçmişken, %33'ü ise eğitimlerini lisansüstü düzeyde sürdürmeyi tercih etmiştir.
Lisansüstü eğitim yapan öğrenciler Berkeley, Brown, Caltech, Carnegie Mellon, Cambridge, Chicago, Columbia, Dartmouth, Harvard, Heidelberg, Kellogg, LSE, MIT, Oxford, Princeton, Yale gibi okullarda eğitimlerine devam etmektedirler. Sabancı Üniversitesi mezunlarından bir bölümü ise girişimci olmayı hedefleyerek, yurtiçinde ve yurtdışında Bilgi Teknolojileri, Yazılım, Proje, Gelişmiş Malzemeler ve Danışmanlık gibi alanlarda kendi işlerini kurmuşlardır. Mezunların çalışmakta olduğu kuruluşlar arasında; Alcatel, Beko, Beymen, Bosch, Coca Cola, Eczacıbaşı Holding, Zorlu Holding, Sabancı Holding ve bünyesindeki çeşitli firmalar ile Ernst&Young, L’Oreal, Mercedes Türk, PricewaterhouseCoopers, Pepsi, Procter&Gamble, Schwarzkopf & Henkel, Siemens, Turkcell, Unilever gibi uluslararası şirketler bulunmaktadır.
Ünlü akademisyenler
Ahmet Alkan, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı
Albert Kohen Erkip, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı
Ali Alpar
Cemil Koçak
Cihan Saçlıoğlu
Erdal İnönü, TÜBİTAK'ın kurucusu
Halil Berktay
Hasan Bülent Kahraman
İbrahim Al-Marashi
Halil Mete Soner
Şerif Mardin
Tosun Terzioğlu, Rektör
William Hale
Burçak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
sabanci, üniversitesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ömer Sabancı Biyografisi - Ömer Sabancı Hayatı - Ömer Sabancı Kimdir? Başak Diger Ünlülerin Biyografileri 2 28.11.17 23:18
Serra Sabancı Biyografisi - Serra Sabancı Hayatı - Serra Sabancı Kimdir? Başak Diger Ünlülerin Biyografileri 1 22.10.15 22:27
Hüseyin Sabancı Biyografisi - Hüseyin Sabancı Kimdir - Hüseyin Sabancı Hayatı Kartal Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 10.10.12 20:21
Şevket Sabancı Biyografisi - Şevket Sabancı Hayatı - Şevket Sabancı Kimdir? Başak Diger Ünlülerin Biyografileri 0 11.03.11 00:13
Sabancı Üniversitesi 2010 Bahar Şenlikleri tualim Kültür-Sanat Haberleri 0 29.04.10 14:40


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:22 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2