tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Uşak (http://www.tualimforum.com/usak/)
-   -   Uşak Coğrafyası (http://www.tualimforum.com/usak/41994-usak-cografyasi.html)

Kedi 27.12.09 05:31

Uşak Coğrafyası
 
Uşak Coğrafyası

UŞAK COĞRAFYASI

Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde yer alan Uşakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kuzeyde Kütahyahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg doğuda Afyonhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg güneyde Denizli ve batıda Manisa illeri ile çevrilidir. İl arazisi genel olarak dalgalı plato görünümündedir.
Kuzey ve doğu kesimleri dağlıkhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg güney ve batı kesimleri ise ovalar ve dalgalı arazilerden oluşmaktadır. İçbatı Anadolu Bölümünün orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerinde kurulmuş olan Uşak’ın kuzeyini Murat Dağıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg doğusunu Ahır Dağı( 1.915 m.)
ile Bulkaz Dağlarının batı uzantıları engebelendirir. İlin en yüksek noktası Murat Dağı’nda Kartaltepe’dir (2.309 m.). İl merkezindeki Elma Dağı (1.805 m)http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Tahtalı Tepe (1.644 m.) ve Kocatepe (1.298 m.) ilin diğer yükseltileridir.
Bunlardan Elmalı Dağı’nın üzerinde geniş yayla ve otlaklar bulunmaktadır.

İl toprakları vadilerle yarılmışhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg engebeli yaylalar görünümündedir. Gediz vadi tabanının genişlediği alanlarda Küçük Banaz ve Uşak ovaları bulunmaktadır. Bu ovalar akarsuların taşıdığı alüvyonlarla kaplı oluphttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg il yüzölçümünün %5http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg5’luk bölümünü kaplarlar.
Uşak Ovası il merkezinin kenarındahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg deniz seviyesinden 890 m. yüksekliğindehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Bu ovanın üzerinde yüksekliği az olan volkanik tepeler sıralanmıştır. Büyük Menderes Nehrinin önemli kollarından Banaz Çayı kenarındahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg
kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan Banaz Ovası yer almaktadır.

İl topraklarından kaynaklanan sular Büyük Menderes Nehri ve Gediz Nehri aracılığı ile Ege Denizi’ne dökülür. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda akan Banaz Çayı Ulubey’in yakınlarında Kazancı (Yavu) Deresi ile birleştikten sonra il sınırları dışında
Büyük menderes Nehri’ne katılır. İl topraklarından kaynaklanan Hamam Çayı da yine il sınırları dışında Büyük Menderes Nehrine katılır. Karayol (Güre) Çayı ise kuzeybatıdaki Gediz Nehri’ne katılır. Büyük Menderes Nehri üzerindeki sulamahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg enerji ve
taşkınları önleme amaçlı Adıgüzel Baraj Gölünün kuzey kesimi de il sınırları içerisindedir. Bunun dışında il toprakları içerisinde doğal bir göl bulunmamaktadır.

İlin yüzölçümü 5.341 km2 oluphttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 322.313’tür.

Akdeniz iklimi ile Karasal iklim arasında geçiş özelliği gösteren bir iklime sahiptir. Sıcaklık ve yağışhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Ege bölgesine göre düşükhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg İç Anadolu bölgesine göre daha yüksektir. Kışlar Ege’ye göre daha sert geçmektedir. Yağışlarda ilkbahara doğru bir kayma dikkati çekmektedir.
Yıllık sıcaklık ortalaması değeri 12http://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg3 derecedir.

Uşak’ın bitki örtüsü genelde step görünümünde oluphttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Nehir boylarında söğüthttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kavak ağaçları ve tarım alanları yer almaktadır. İlin yüksek kesimlerinde meşehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kızılçamhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg karaçam ve ardıç ağaçlarından oluşan ormanlar bulunmaktadır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:59 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2