tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Uşak (http://www.tualimforum.com/usak/)
-   -   Uşak Adının Tarihi (http://www.tualimforum.com/usak/41998-usak-adinin-tarihi.html)

Kedi 27.12.09 05:33

Uşak Adının Tarihi
 
Uşak Adının Tarihi

Uşak yöresi tarihin bilinen dönemlerinden beri bir yerleşim bölgesidir. Kentin bilinen en eski adı Temenothytiadır. Kent bu adı Heraklilerden Aristomakhosun oğlu Temenostan almıştır. Temenoshttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Roma İmparatorluğu dönemi sikkeleri üstündeki Temenos Oikistes (Kurucu Temenos)
ya da Ktistes yazıtları ve Temenos tasvirleriyle bilinmektedir.

Temenothyriahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Flavuslardan sonra Flaviopolis adını almıştır. Türkler 11. yüzyılda Ege Bölgesi'ne geldiklerinde kente Uşşak diyorlardı. Uşşak kelimesi iki anlama gelmektedir. İlki oğulhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg çocukhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg torun; ikincisi Aşıklar Diyarıdır. Evliya Çelebi ünlü Seyahatname'sinde bu adı Aşıklar Diyarı olarak yorumlamıştır.


EVREN DEDE SÖYLENCESİ

Uşak'ta saz ve söz ustası birçok aşık yaşamıştır. Aşıklar halk arasında dilden dile yayılan söylencelere de konu olmuştur. Bunlardan biri Evren Dede söylencesidir. Anlatılanlara göre bir zamanlar Uşak'ın Banaz ilçesinin günümüzde Evren Dede koruluğu denilen bölgesindehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg
türküler çalıp söyleyen bir Türkmen koca yaşamaktadır. Ezgiler o kadar güzeldir ki; ezgiyi duyan sese doğru koşar ve Evren Dede susmadıkça da yanından ayrılamaz. Bir gün gelir ve artık koruluktan ses gelmez olur. Koruluğa gidenler isehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Evren Dede'den hiçbir iz bulamazlar.
Ama Uşak'lılar onun sazından gelen nağmelerin koruluğa sindiğine ve hala rüzgar estikçe onun sazının nağmelerinin duyulduğuna inanırlar.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:48 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2