tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Uşak (http://www.tualimforum.com/usak/)
-   -   Banaz İlçesi- Uşak Banaz İlçesi (http://www.tualimforum.com/usak/41999-banaz-ilcesi-usak-banaz-ilcesi.html)

Kedi 27.12.09 05:45

Banaz İlçesi- Uşak Banaz İlçesi
 
Banaz İlçesi- Uşak Banaz İlçesi

BANAZ
http://img37.imageshack.us/img37/7069/banaz.jpg
Banazhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Uşak - Ankara karayolu üzerinde il merkezine 33 km mesafededir. Kuzeyde Kütahya’nın Gedizhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Dumlupınar ve Altıntaşhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpghttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg güneyde yine Sandıklı ve Sivaslıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg
Denizden yüksekliği 914 metre olan ilçenin yüzölçümü 1063 km²'dir. İl genelinde en fazla orman Banaz ilçesindedir. Genelde çam ormanıdır. İlçenin hemen civarında başlayan çam ve meşe ormanlarıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg tepe ve dağları tamamen örtmüştür. Gerek dağ eteklerindehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg gerek ovanın düzlüklerinde
45 tane köyle ilin en büyük topraklarına sahiptir.

Banaz'da genellikle Ege Bölgesi'nin yumuşak ve İç Anadolu Bölgesi'nin sert hava şartları bir arada görülür. Yazın Ege'nin yakıcı sıcağıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kışın iç Anadolu'nun sert soğukları Banaz'ı fazla etkilemez. Yıllık yağış 60-70 cm. arasındadır. Nispi rutubet normaldir.

En yüksek dağıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg ilçenin kuzeyinde bulunan ve asıl zirve kısmı Kütahya'nın Gediz İlçesi sınırları içinde bulunanhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg 2312 metre yükseklikteki Murat Dağı'dır. İlçe sınırları içerisinde 1200-1800 metreye kadar olan tepe ve yaylalar bulunmaktadır. Bu tepe ve yaylalar zengin çam ormanları ve
otlaklarla kaplıdır. İlçenin adı ile anılan Banaz Ovası kuzeydoğudan güneybatıya uzanır. Yaklaşık 65.000 dönüm olan ovahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Uşak ilinin en büyük ve verimli ovasıdır.

Düz olan bu ovayıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg ortasından geçen Banaz Çayı sulayarak verimli bir hale getirir. Banaz Çayıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg Murat Dağı'ndan doğar. Kuzey-güney doğrultusundan akarak Denizli ili sınırları içinde Büyük Menderes Nehri'ne ulaşır. Çayın uzunluğu 165 km'dir.

İlçede tarım ürünlerinden yetişmeyen ürün yok gibidir. Ağırlıklı olarak şeker pancarı ve haşhaş üretimi yapılır. Suyu ve iklim şartları uygun olan ilçenin içerisi çiçek bahçesi gibidir her evin mutlaka bir bahçesi vardır. Bahçeler güller ve çiçeklerle kaplıdır.


*********
TARİH

Banaz ve çevresinin yontma ve cilalı taş devirlerindeki yerleşme yerleri henüz daha açıklığa kavuşmamıştır. Bakır devrinde (M.Ö 5000-3000) sadece iki yerleşim yeri tespit edilebilmiştir. Bunlar; Banaz Hanüstü ile Paşacık Köyü Mercimekli Tepesidir. M.Ö.3000-2000 yıllan arası ilk Tunç devridir. Bu devirde yerleşim yeri olarak Banaz Öksüz Susuz I Dolay, Ahurhisar, Nohutova, Çeçe, Yenice, Dümenler, Karaardıç Dedesi, Oturak (Kabaklar Öreni) köyIerindeki höyükler karşımıza çıkmaktadır. Bu yerleşim yerlerindeki medeniyet oldukça ileriydi. Bu yörenin merkezi kesin olarak belli olmamasına rağmen Çivril Beyce Sultan höyüğünün merkez olması muhtemeldir. Etiler zamanında bu çevredebüyük şehirler kurulmuştur. Banaz, İmrez ve Kediyünü höyükleri bu şehirlere örnek sayılabilir. Etrafı surlarla çevrilişehirlerin batısında boy veya kral sarayları bulunmaktadır. Şehirler bir yol ilebirbirine bağlıydı İzmir Manisa yolu Elmacık höyüğüne, oradan Kediyünü, Nohutova ve Banaz höyüklerinden Hamamboğazı’ndan doğuya doğru giderdi. Nohutova’dan ayrılan diğer bir yol da Sandıklı’ya geçmektedir. Bu şekilde iyi bir ticaret yolu kurulmuştur.M.Ö.1200-334 tarihleri arası, Anadolu’da Frikyalılar devridir. M.Ö.1200-700 yılları arasında Anadolu Trakya’dan inen kavimlerin akınına uğradı. Bunlar Frikler ve Muşkiler’dir. Anadolu’yu yıkıp yakan bu kavimle daha’ ziyade yerleşim yeri olarak yüksek yerleri seçtiler. Bakır ve Tunç medeniyetleri daha ziyade ovalarda kuruldu. İlk Kurulan şehir ve köyler Banaz höyüğüdür. Daha sonraları Banaz deresi arasına inmişlerdir. İleriki yüzyıllarda bugünkü İstasyona kadar geldiler. Fakat şehir su baskınına uğradığından Roma döneminde İslam mahallesine geçtiler. Friklerin M.Ö. 700 yılında yaptıkları akın neticesinde Ahat, Oturak (Kabaklar Öreni), Banaz, Koçaklar Öreni, Yenicekılşar, Düzlüce’ nin batı tarafı, Kaplangı, Öksüz, Folos yıkıldı. Yörenin idaresi Lidyalıların eline geçti. Persler devrinde Ahat Köyü, Anadolu’nun en büyük şehirlerinden birisiydi.Türklerin 1071 yılında Malazgirt Savaşı’nı kazanmasından sonra Anadolu Türkleşmeye başladı Anadolu Selçuklu Devleti, 1176 tarihinde Banaz ve yöresini, başka el değiştirmemek üzere aldı. Yüzyıllık bir dönem içerisinde istilalara sahne olduğu için köyler şehirler yakılıp yıkıldı. Hasanköy, Kızılhisar ve Oturak’ın kuzeyinde bulunan Hisarkaleleri inşa edildi. Selçuklu Devleti’nin zayıflaması üzerine Banaz ve civarının idaresi Germiyan Beyliği’ne geçti. 1302-1429 tarihleri arasında Germiyan Beyliği’nin bir kazasıydı. Germiyan Beyi Süleyman Şah, kızı Devlet Hatunu II. Murat’ın oğlu Yıldırım Bayezid’e verdi. Süleyman Şah’ın kızına çeyiz olarak Kütahya ve civarının yanında Banaz’ı da verip vermediği bilinmemektedir.
Germiyan Beyliği’nin ortadan kaldırılması ile Osmanlı Devleti’nin idaresine geçti. Osmanlı Devleti döneminde Kütahya sancağının Uşak kazasına bağlı bir nahiye oîan Banaz, 1912 yılında Kütahya Valisi Gedik Ahmet Paşa tarafından köy statüsüne indirildi. Bucak merkezi İslamköy’ e taşındı. Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmesinden sonra İç Anadolu’ya doğru işgal zamanla ilerledi. 25 Mart 1920 tarihinde Banaz, Yunan işgaline uğradı. Başkomutanlık Meydan Savaşı’ndan sonra Yunan kuvvetlerinin batıya doğru çekilmesiyle 31 Ağustos 1922’de Türk Ordusu Banaz’a girdi. Böylece Banaz düşman işgalinden kurtuldu.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Uşak, Kütahya vilayetinin bir kazası olarak kaldı. 1953 yılında Uşak’ın il olmasıyla Banaz nahiyesi kaza haline getirildi.
COĞRAFYA
Banaz, Uşak-Ankara karayolu üzerinde il merkezine 33 km mesafededir. Kuzeyde Kütahya’nın Gediz ve Altıntaş, doğuda Afyon’un Sincanlı ve Sandıklı, güneyde Sandıklı ve Sivaslı, batıda merkez ve Gediz ilçeleri ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 914 metre olan ilçenin yüzölçümü 1032 Km2 dir. 669 Km" lik alanla ii genelinde en fazla orman Banaz ilçesindedir. Genelde çam ormanıdır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:35 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2