tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Van (http://www.tualimforum.com/van/)
-   -   Başkale İlçesi Tanıtımı - Van Başkale İlçesi (http://www.tualimforum.com/van/59161-baskale-ilcesi-tanitimi-van-baskale-ilcesi.html)

Kedi 02.11.10 21:39

Başkale İlçesi Tanıtımı - Van Başkale İlçesi
 
Başkale İlçesi Tanıtımı
Van Başkale İlçesi

Eski ismi Elbak olan Başkale ilçemiz; Osmanlı Devleti’nin son döneminde (Cumhuriyet dönemine geçişte) uzun süre Hakkari livasının merkezliğini yapmış hareketli bir ilçe idi.Daha sonra yapılan düzenlemeler neticesinde Başkale ismini alarak Van İli’ne bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur.
İlçemiz tarih içerisinde Urartuların, Selçukluların ve Osmanlıların yerleşimine sahne olmuştur.
İlçemiz Rusların desteğiyle 02 Aralık 1915 tarihinden itibaren yaklaşık 3 yıl Ermenilerin işgalinde
kaldıktan sonra, 22 Nisan 1918’de, Ordu ve Milis (mahalli) Kuvvetlerinin kazandığı zafer sonucunda yeniden Türkiye topraklarına katılmıştır.


COĞRAFİ YAPI

Coğrafi Konumu
Yüzölçümü 2599 Km² olan ilçemiz Van İli merkezinin Güneydoğusunda Van-Hakkari karayolu üzerinde İspiriz Dağı eteklerinde kurulmuş olup, Van merkezine 112 km. Hakkari İline ise 90 km. uzaklıktadır. Güneyinde Hakkari İli, Kuzeyinde Saray İlçesi, Batısında Gürpınar İlçesi, Doğusunda ise İran Devleti toprakları ile çevrili olan İlçemizin merkezi İran sınırına 20 km. uzaklıktadır. İran Devleti ile yaklaşık 138 km. uzunluğunda sınırı olan Başkale ilçesi, 2460 metre ile en yüksek rakıma sahip ilçe merkezi konumundadır.

Arazi Yapısı
İlçemiz dağlık bir yapıya sahiptir. Mor Dağı, Herevil, Mengene ve Çekvan İlçemizin başlıca sıra dağlarıdır. Nebirnav, Kevçikan, Hanasor, Çekvan, Aşkitan (Ülya), Perihan, Meydan, Harinan, Terazın, Sülav, Medgezeren, Pistekan, Herevil-Şirez, Derevan, Derik, Bağarük, Düava ve Mengen ise başlıca yaylalarıdır. Zapsuyu ve Karasu Başkale’nin önemli nehirleri olup, bu iki nehir Hakkari ili sınırlarında birleşerek Irak Devleti topraklarına kadar uzanmaktadır.


İklim
İlçemizde karasal iklim hüküm sürmektedir. Yaz ayları az yağışlı ve serin, kışlar ise çok soğuk ve karlı geçmektedir. İlçemizde sıcaklık yaz aylarında 17-25 C’ye yükselmekte, kış aylarında –30 C’ye kadar düşmektedir. İlçemize bağlı köy yolları kış aylarında kar dolayısı ile kapanmakta ve ciddi bir kar mücadelesi gerekmektedir. Yağmur daha ziyade ilkbahar ve sonbaharda yağmakta, güneşli günlerin sayısı ise yıllık ortalama 100 gün civarındadır.


Bitki Örtüsü
Bölgemiz bitki örtüsü yönünden fakirdir. Arazi yapısı genel olarak sert kayalıklardan oluştuğundan, tarımsal faaliyetlere pek elverişli değildir.
İlçemizde orman yoktur.Yerleşim yerlerinde kavak ağaçlarına rastlanılmaktadır.Mevcut düz ve sulu alanlar daha çok mera ve otlakiye olarak kullanılmaktadır.


nüfusu
İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 55.563'dür.Bunun 14.114'ü ilçe merkezinde, 41.448'u ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.İlçe bağlısı olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 6 belde ve 62 köyden oluşmaktadır.



---------------------------------

Yüzölçümü 2599 km2, denizden yüksekliği 2400 m, ortalama karla kaplı gün sayısı 140 gün, enlem 38. 03, boylam 41.01 ortalama sıcaklığı 5.8 C Van'a uzaklığı 120 km olan Başkale Van'ın Güneydoğusunda yer alır. İspiriz dağı eteklerinde kurulmuştur.Kuruluşu çok eskilere dayanan Başkale'nin ilçe oluşu Cumhuriyetin kuruluş yıllarına rastlar. 371900 küçükbaş 11500 büyükbaş 25790 kıl keçisinin bulunduğu ilçede halkın çoğunluğunun geçim kaynağı hayvancılıktır.Toprakları geniş bir vadi halinde olan ilçenin Zap nehrinin ayaklarına yataklık etmesi ayrı bir özelliğidir. İlçenin tarım alanı 35534 hektardır.Kuzeyinde Van'a bağlı Özalp, doğusunda Türk-İran sınırı, güneyinde Hakkari’ye bağlı Yüksekova, batısında ise Van'a bağlı Gürpınar ilçesi bulunan Başkale eski geçmiş yıllara nazaran yol bakımından oldukça ilerleme kaydetmiştir. İlçenin Van'ı Hakkari’ye bağlayan asfalt ve düzgün karayolunun üzerindedir. Karayolu bakımından problemi yoktur. Merkez Bucak ile Albayrak bucağı dahil toplam 62 köyü vardır. Küçük büyük 70 mezraya sahiptir. Merkezde 8 mahalle bulunmaktadır. Bunlar Camii-Kebir, Samandöken, Cevkan. Kale,
Hafiziye, Tarım ve Yakınyol mahalleleridir.Başkale Doğu Anadolu Bölgesinde Van iline bağlı ilçedir. Yüzölçümü 2599 km olan Başkale ilçesi Kuzeydoğu ve Doğuda İran, Güneyde Hakkari, Batıda Gürpınar, Kuzeyde de Saray ilçeleriyle çevrilidir.Van ilinin güneydoğusunda yer alan ilçe toprakları çok dağlık ve engebelidir. Kuzey-güney doğrultulu yüksek dağ dizileri arasındaki bir vadiden oluşur. Doğu kesimi Yiğit dağı olarak bilinen Haravil Dağı (3468 m) Batı kesimini Başkale Dağı adıyla anılan İspiriz Dağı ( 3668 m.), Güneybatı kesiminde Gökdağ (3604 m.) engebelindedir. Dicle en önemli kollarından büyük Zap suyu, Haravil Dağı ile doruğu ilçe sınırları dışında kalan Mengene Dağı yamaçlarından doğan suların birleşmesiyle oluşur. Bu akarsuyun derin vadisi tabanında bazı dar düzlükler vardır.Başkale ilçesi halkının ana geçim kaynağı hayvan yetiştiriciliğidir. Özellikle koyun beslenir. Gerek iç gerek dış pazarlara canlı hayvan satılır. Bitkisel üretim iklim şartları nedeniyle gelişmemiştir. Bundaki en önemli etmen bitkisel üretime elverişli toprakların çok az olması ve iklimin sertliğidir. Buğday, arpa ve patates en önemli ürünleridir. Partlar'ın kurduğu bir sınır yerleşmesi olan Başkale İ.S. 3. yüzyılda Sasaniler'in, 6. yüzyılda Bizanzlılar'ın eline geçti. 645'te ki Arap işgalinden sonra 1100'lerde kurulan Sökmenliler'e (Ahlat Şahlar) bağlandı, 1245'te Moğol saldırısına uğrayan yöre kısa sürede yerel beylerin yönetiminde kaldıktan sonra 1386'da Timur'un ardından Karakoyunlular'ın, 16. yüzyıl başlarında Safeviler'in egemenliğine girdi. Başkale yöresinin kesin olarak Osmanlı Devletine bağlanması Kanuni Sultan Süleyman döneminde l6,yüzyıl ortalarına rastlar. Eskiden Kotur-Albak adıyla anılan yöre 19. yüzyıl sonlarında Van vilayetinin Hakkari sancağına bağlı Albak (Elbak) kazasının sınırları içerisinde idi. Kazanın adı Cumhuriyet döneminde Başkale olarak değiştirildi.İspiriz Dağı'nın eteğinde büyük Zap suyu vadisinde kurulmuş olan Başkale kenti gelişmekte olan bir yerleşim merkezidir. Van-Hakkari yolu üzerinde yer alan kent il merkezi Van'a 112 km. uzaklıktadır. Başkale Belediyesi 1926 da kurulmuştur, İlçe merkezinin nüfusu 1990 sayımına göre 15597'dir. Köylerle birlikte ise 55597'dir.

BAŞKALE'NİN KURTULUŞU :
1915 yılında Ruslar tarafından yakılıp yıkılarak işgal edilen Başkale, 22 Nisan 1918 yılında kurtarılmıştır. işte o gün bugündür her yıl 22 Nisanlar Milli birlik. beraberlik ve aynı heyecanla,aynı ruhla Başkale de coşkuyla kutlanır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:14 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2