tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/)
-   -   Robert Boyle Hayatı ( Biyografisi ) (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/1220-robert-boyle-hayati-biyografisi.html)

Deniz 17.02.08 17:22

Robert Boyle Hayatı ( Biyografisi )
 
Robert Boyle Hayatı :

Robert Boyle 1627'de İrlanda'da Lismore'da dünyaya geldi. Ondört kişilik bir ailenin en küçük oğlu olmasına karşın, bolluk bereket içinde büyüdü. Babası ilk Cork Kontuydu. Robert Boyle'un annesi Kont'un ikinci karısıydı. Soylular arasında adet olduğu üzere, sekiz yaşındayken Eton'a, yatılı okula gönderildi. Dört yıl Eton'da kaldıktan sonra Cenova'ya giderek, kendisini bütünüyle matematiğe kaptırdı.

Cenova'da kendini iyiden iyiye bilime adamıştı. Bir akşam gümbürtüyle düşen yıldırım merakını uyandırdı; yıldırım neden kendisine çarpmamıştı?! Tanrının onu özel bir görev için ayırdığı düşüncesine kapıldı. O günlerde doğa dininin güçlü olduğu hesaba katılırsa, Tanrının büyüklüğünü, doğanın sırlarını çözerek göstermeye çalışmasında şaşılacak bir şey yoktu. Boyle Cenova'dan İtalya'ya geçti, Floransa'da bir süre kaldı. Orada Galileo'nun çalışmalarıyla ilgilendi.

İç savaş onu.İngiltere'ye dönmeye zorladı. Kral yanlısı olması beklenebilirdi. Ama çeşitli nedenlerden ötürü parlamento sempatizanı oldu. Bu, onu Samuel Rartlibb'le tanıştırdı. Rartlibb, Boyle'u, tıp çalışmaya özendirdi. Kimyaya ilgisi, ilaçlar hazırlamaya çalıştığı bu dönemde başladı.

1656'da Oxford'a, üniversite kolejine bitişik, şimdi gülünç Shelley Abidesine sahip olmakla övünen siteye yerleşti. Burada doğanın tanecikli yapısının ve mekanik kuramının deneysel kanıtını güçlendirmeye çalıştı. Zamanın önde gelen matematikçileri Wallis ve Ward'la dost oldu. Belki daha da önemlidir, mekanik doğa kuramının felsefi temellerini geliştiren John Lçıcke ve Christ Church'ün çevresine girdi. Bu döneme ait bilimsel etkinliklerini 1666'da yayınlanan ünlü çalışması The Origine of Forms and Qualities'de topladı.

Restorasyondan sonra Royal Society'nin kurulmasında çok aktif bir görev üstlendiği için .Londra'ya hareket etti. Dünyaya karşı sofuca yaklaşımı, onu dini propaganda yapan birçok projenin içerisine soktu. Bilimsel uğraşının her aşamasında küçük, eğlendirid denemeler yazdı. Kişisel aşkla dini görevler arasındaki çelişkiyi konu alan İngilizce ilk tarihsel romanlardan biri sayılan The Martyrdom of Theodora'yı yazmaya koyuldu. 1691'de Londra'da öldü.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:16 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2