tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/)
-   -   Frederick Sanger Hayatı Biyografisi (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/21473-frederick-sanger-hayati-biyografisi.html)

tualim 07.12.08 00:15

Frederick Sanger Hayatı Biyografisi
 
Frederick Sanger (1918-...)
Adı biyomoleküllerin dizilimini bulma ustası olarak geçecektir tarihe Frederick Sanger ın..ve tabi ünlü 'Sequences, sequences, sequences' makalesiyle* anılacaktır(malesef henüz okuyamadım..) ve tabi benim Heisenberg ve Pauling den sonra en çok saygı duyduğum üçüncü şahıs olarak..
Biyomoleküllerin yapi tayinine daha önce değinmiştim. İşte Frederick Sanger, Cambridge'de Medical Research Council'de 10 küsur yıllık bir çalışmanın sonucunda, 1955'te insülinin amino asit dizilimini ortaya koyarak 1958 Kimya Nobel'ini almaya hak kazandı. DNFB kullanılarak N-terminalinin bulunduğu Sanger methodu ünlüdür.
Peki bundan sonra ne yaptı Sanger? Proteinlerden nükleik asitlere yöneldi ve yapısı 1953'te çözülmüş olan DNA'nın baz dizilimini bulmak için uğraş verdi. φX174 adlı bakteriyofaj üzerinde çalıştı, çünkü 5000 nükleotidiyle en küçük DNA moleküllerinden biriydi bu. Bu çalışmanın ayrıntılarını başka bir yazıda yazıcam ama şunu belirtmek gerekir ki nükleik asit dizileriyle çalışmak proteinlerden çok daha zordu; öyle ki proteinlerde olduğu gibi belli yerlerden hidroliz edecek enzimler mevcut değildi ve yepyeni bir metod bulmak gerekiyordu. İşte Sanger bu noktada kanımca dahiyane olan dideoksi metodu denilen bir methodu keşfetmiştir ve bu da işleri acayip kolaylaştırmıştır.. Bu metodun ayrıntılarına da sonra gireceğim. Sonuç olarak bu çalışma 1980 Kimya Nobel'inin dörtte birini Sanger'a getirmiştir ve ona bu ödülü iki kez alan dördüncü kişi ünvanını kazandırmıştır.
Sonuçta hocam bilim dünyasının Frederick Sanger gibi zeki insanlara ihtiyacı vardır. Karşılaşılan ciddi sorunlara yaratıcı ve gerçekten yeni çözümler bulan insanlara...


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:09 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2