tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/)
-   -   Buckminster Fuller Hayatı ( Biyografisi ) (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/21495-buckminster-fuller-hayati-biyografisi.html)

Metrix 07.12.08 01:49

Buckminster Fuller Hayatı ( Biyografisi )
 
Buckminster Fuller Hayatı ( Biyografisi )

C60'ın İsim Babası
Evet, tahmin ettiginiz üzere Buckminster Fuller'den bahsediyorum. Kimya camiasında, C60' in bulunmasından sonra çokca ismi geçen, arkadaşlarının ifadesiyle Bucky'den Einstein'in "gen. adam, beni şaşırtıyorsun" dedigi Buckminster Fuller'den.

Kısaca Bucky demek geliyor içimden, kolay olması açısından ama hakettigi saygı nedeniyle, Buckminster Fuller demeyi tercih ediyorum. Kendisi Kimyager degil ama kimyager hariç birçok şey. O bir Mimar, Mühendis, Matematikçi, Filozof, Şair, Kozmolog; O bir Bilim Adamı idi.

Buckminster Fuller'in yaptıklarına bakıldıgında, yaşadıgı zamanın önünde giden bir insan oldugu görülüyor.

Hayatına (1895-1983) sıgdırdıgı şeylerden bazıları;
25 Patent
28 Kitap
47 Fahri doktora ünvanı (Sanat, Bilim, Mühendislik dallarinda)
12 Mimarlik Ödülü ki içlerinden biri, Amerikan Mimarlar Enstitüsünün ve İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitusünün verdigi Altın madalya.
Kendi adına kurulmuş Enstitü. ( Buckminster Fuller Enstitüsü )
Dünyanın birçok müzesinde bulunan dizayn eserleri.

Buckminster Fuller, en çok " küresel kubbe " buluşu ile tanınmıştır demek yanlış olmaz. Şu ana kadar dizayn edilmiş, en hafif, en güçlü, en ucuz malzeme ile yapılabilen yapılar olan "küresel kubbelerin" en ünlüsü, Montreal'deki sergi binasının küresidir herhalde. Binanın kubbesi demek biraz hatalı olur gerçi. Binanın kendisi bir küre şeklinde oldugu için "kubbesi" diye ayrı bir şeyden bahsetmek biraz abes kaçıyor. Yani, klasik anlamda kubbe kavramından, "küresel kubbe" şeklinde bina kavramına geçişi gerçekleştirmiştir Buckminster Fuller.

C60 molekülüne isminin verilmesinin nedeni ise bu küresel kubbelerden çok, bozulmuş ikozahedral yani klasik futbol topu görüntüsündeki C60 yapısının, oldukça kararlı oldugunu göstermesi ve bununla ilgili birçok çalışma yapmış olmasıdır.

Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının (güneş, rüzgar, dalga enerjisi gibi) ilk öncülerindendir ki bunu da yaptıgı dizaynlarda görmek mümkün. Şu sözü de bunu açıkça ortaya koymakta:
Enerji krizi diye bir şey yoktur, sadece ihmalkarlık krizi vardır.
Fosil ve nükleer yakıtlar dışındaki enerji kaynakları ile insanların enerji ihtiyaçlarının %100'ünü saglayabileceklerini gösteren, Buckminster Fuller, ABD'deki tüm yüksek akım transfer direklerinin üzerine kurulacak rüzgar jeneratörleri ile ABD'nin gelmiş geçmiş tüm enerji harcamaların 3.5 katı kadar enerji saglanabilecegini göstermiştir ki bu sanırım oldukça çarpıcı bir gerçek.

Buckminster Fuller'in en çok sevdigim yapıtı ise -haritalara olan ilgimden dolayı sanırım- Uzay Gemisi Dünya, ya da diger adıyla Dymaxion Haritası. Bu haritanın çekiciligi, patenti alınmış ilk kartografik ürün olmasının dışında, dünyayı, tüm kıtaları tek parça kagıt üzerinde, gözle görülmeyen bir bozunma ile gösterebilen tek harita olmasından gelmektedir.

Benim bahsetmekte eksik kaldıgım, dizayn bilimi ve sanatı konusunda da, gerek kagıt üzerinde kalmış gerek esere dönüşmüş sayısız ürün sahibi olan Buckminster Fuller'i rahmetle anıyoruz.




Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:18 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2