tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/)
-   -   James Maxwell Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/21520-james-maxwell-biyografisi-hayati.html)

Metrix 07.12.08 03:02

James Maxwell Biyografisi ( Hayatı )
 
James Maxwell Biyografisi ( Hayatı )

13 Haziran 1831 tarihinde İskoçya'nın Edinburg kentinde dünyaya gelen James Maxell elektro-magnetizma kuramını geliştirmiştir. Modern fiziği etkileyen fizikçiler arasında en büyüğü kabul edilen Maxwell bilime yaptığı katkılarla Newton ve Einstein'la aynı düzeyde tutulur.

James Maxwell
Maxwell Edinburg'un tanınmış ailelerinin birinin çocuğuydu. 1841-1847 arasında Edinburg akademesi'nde okudu. İlk bilimsel makalesini 14 yaşındayken yayımladı. 1847'de Edinburg Üniversitesine giren Maxwell, 1850'de Cambridge Üniversitesine geçti. Ve buradaki Trinity College'dan 1854'de mezun oldu. 1855'de Trinity College'da öğretim görevlisi olan Maxwell babası hastalanınca İskoçya'ya döndü. Ertesi yıl Marischal College'da doğa felsefesi profesörü oldu. College'ların birleştirilmesinden dolayı işsiz kaldı. İş bulamayınca İskoçya'dan ayrıldı. 5 yıl King's College'da görev yaptı. Bu dönemde elektro-magnetik kuram üzerine çalıştı. 1865'de görevinden ayrıldı. İskoçya'ya çekilen Maxwell buradaki çalışmalarını 1873'de yayınlayarak bütün elektro-magnetik olayları 4 yalın denklemle açıklayarak büyük bir başarı kazandı. Böylece elektro-magnetik olaylar sağlam bir temele oturtulmuş oldu. Fiziğin başka alanlarında da çalışmalar ortaya koyan Maxwell 5 Kasım 1879 tarihinde Cambridge kentinde bir hastalık sonucunda ölmüştür. Hayatı boyunca hiçbir unvan ve ödül almamıştır.
Maxwell'in önemi mekanik olayları açıklayabilecek birleştirici kuram ortaya koyan Newton'dan sonra elektro-magnetik olayları açılayabilen birleştirici kuramı ortaya atmış bir kişi olmasıdır.




Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:58 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2