tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/)
-   -   Lukretius Biyografisi,Lukretius Hayatı (http://www.tualimforum.com/yabanci-bilim-adamlarinin-hayati/32050-lukretius-biyografisilukretius-hayati.html)

Sude 11.06.09 00:56

Lukretius Biyografisi,Lukretius Hayatı
 
Lukretius Biyografisi,Lukretius Hayatı

Lukretius, (Titus Lucretius Carus) M.Ö. 99 - M.Ö. 55 yılları arasında yaşamış, yazılarını bitiremeden çıldırmış, kendi eliyle canına kıymış Roma dönemi şair ve filozof.

Eksik kalan yazılarını ölümünden bir süre sonra Cicero sona erdirmiş, derleyip düzenlemişti. Michel de Montaigne adlı yazarın denemelerinde de, bu ünlü şairin sözlerine rastlayabilirsiniz.

Altı kitaptan oluşan Doğa Üzerine adlı eseri yazmış olan Lukretius,

1. Hiçten hiçbir şeyin çıkmayacağı ve
2. Hiçbir şeyin ortadan kaldırılamayacağı
ilkeleriyle birlikte, maddi cismin ve boşluğun varolduğunu öne sürmüştür. Lukretius, daha sonra cismi de, bileşik ve basit diye, ikiye ayırmıştır. Bunlardan bileşik cisimler nesnelere, şeylere karşılık gelirler; buna karşın, basit cisimler atomlardır. Atomun varoluşunu öne sürdüğü için, maddenin sonsuzca bölünebilirliğine karşı çıkan Lukretius, bir yandan da atomların şekil ve ağırlıkları olduğunu, fakat renk, ses, koku ve tat gibi ikincil niteliklere sahip olmadığını iddia etmiştir.

Not: İnternetten alıntıdır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:44 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2