tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Edebiyatçıların Hayatı(Biyografisi) (http://www.tualimforum.com/yabanci-edebiyatcilarin-hayatibiyografisi/)
-   -   Mirza Alekber Sabir Biyografisi - Mirza Alekber Sabir Hayatı - Mirza Alekber Sabir (http://www.tualimforum.com/yabanci-edebiyatcilarin-hayatibiyografisi/111000-mirza-alekber-sabir-biyografisi-mirza-alekber-sabir-hayati-mirza-alekber-sabir.html)

Başak 21.10.12 23:27

Mirza Alekber Sabir Biyografisi - Mirza Alekber Sabir Hayatı - Mirza Alekber Sabir
 
Mirza Alekber Sabir Biyografisi - Mirza Alekber Sabir Hayatı - Mirza Alekber Sabir Kimdir?

Sabir, Mirza Elekber Zeynelabidin oğlü Tahirzade (Azerbaycan alfabesi: Mirzə Ələkbər Zeynalabdin oğlu Tahirzadə) - Azerbaycan şairi, yeni satrik akımın kurucusudur.

"Sabir" sabr eden, sabırlı anlamı taşır.



Mirza Alekber Sabir

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...00px-Sabir.jpg

Mirza Elekber Zeynelabidin oğlü Tahirzade
Doğum30 Mayıs 1862
Şamahı
Ölüm12 Temmuz 1911
Şamahı


Tüccar olan babası oğlunu din adamı gibi görmek istiyordu ve 7 yaşında mollahaneye verildi. İlk şiirini 8 yaşında yazdı. 1874'de Seyid Ezim Şirvani'nin Şamahı'da açtığı yeni usûl-i cedid okulunda tahsil gördü.

Bir süre Aşkabat, Buhara, Semerkand, Merv, Horasan şehirlerinde yaşadı. 1903'de Tiflis'te, "Şark-i Rus" gazetesinde ilk şiiri yayınlandı. Bu aynı zamanda Sabir'in yazdığı sosyal işerikli ilk şiirdi.

1906'da Celil Memmedkuluzade'nin başyazarlığında Tiflis'te "Molla Nesreddin" mizahi dergisi çıkmağa başladı ve Sabir'in edebî başarısının ortaya çıkması da bu dergide yayınlattığı mizahî şiirleri ile gerçekleşti. "Hophop", "Ağlar güleyen", "Abunasr Şeybani", "Boynuburuk", "Sevdayi" ve diğer takma adları ile 1906-1911 yıllarda yayınlanan ve geriliği, cehaleti kamçılayan bu satirik şiirler ateş gibi yakıcıydı ve Azeri şiiri tarihinde yeni bir devrin başlangıcı oldu.

1908'de Şamahı'da "Ümid" adlanan okul açtı, 1910'da Bakü'ye göçerek Balahanı okulunda öğretmenlik yaptı. Ağır hasta olan şair aynı ilde tedavi için Tiflis'e gitti, ancak artık tedaviye geç kalındığından Şamahı'ya getirildi ve 12 Temmuz 1911'de burada 49 yaşında hayattan göçtü. "Şahi Hendan" mezarlığında defnedildi.

Sağlığında hiçbir kitabı basılmadı. Ölümünden sonra 1912 yılında bir çok Azerbaycan aydınlarının müşterek çabalarıyla gün yüzü gören "Hophopname" adlı kitabı kısa bir süre içinde Azerbaycanda çok popüler oldu.

Sabirabad şehri ve Sabirabad Rayonu adlarını Sabir'den aldı, Bakü'de ve Şamahı'da heykelleri dikildi.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:35 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2