tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Edebiyatçıların Hayatı(Biyografisi) (http://www.tualimforum.com/yabanci-edebiyatcilarin-hayatibiyografisi/)
-   -   Heinrich Böll Biyografisi,Heinrich Böll Hayatı (http://www.tualimforum.com/yabanci-edebiyatcilarin-hayatibiyografisi/32138-heinrich-boll-biyografisiheinrich-boll-hayati.html)

Sude 11.06.09 20:28

Heinrich Böll Biyografisi,Heinrich Böll Hayatı
 
Heinrich Böll Biyografisi,Heinrich Böll Hayatı

1972 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Heinrich Böll, 21 Aralik 1917′de, Viktor Böll’ün ikinci esi Bayan Maria’dan, ailenin ücüncü çocugu olarak dogdu. Savas yillari olmasi sebebiyle, Böll ailesi, 1921′de, Köln-Raderberg’de, eski kentin güneyine tasindilar, ancak aile, 1930′un ilkbaharinda, para sikintisindan dolayi, evlerini satip, yeniden Köln’ün güney semtine göç etmek zorunda kaldi. Heinrich Böll, 1924 yilinda okula gitmeye basladi. 1928 yilinda da, Köln Hümanist Keiser-Wilhelm Gymnasium (lise) Devlet Okulu’na girdi. 1937 yilinda bu okulu bitirdi. Ayni yil Bonn’da, kitap saticisi olmak için, ögrenimine basladi ise de, bir yil sonra birakti.

Böll, 17 yaslarinda siir yazmaya basladi. 19 yasinda Annemarie Cech’le tanistilar ve 1942 yilinda evlendiler. Böll, 1938 yilinin sonbaharinda çalisma kampina, bir yil sonra da askare alindi. Piyade olarak, Dogu ve Bati Cephesi’ne gönderildi. 1945 yilinin Nisan ayindan Eylül ayina kadar, Ingilizlerin ve Amerikalilarin elinde savas esiri oldu.

Savas bitip Köln’e döndükten sonra, hem üniversite ögrenimini sürdürdü, hem de agabeyinin marangozhanesinde çirak olarak çalisti. 1947-48-50 yillarinda üç oglu, Raimund, Reni ve Vicent dogdu. 1947 yilinda, Böll’ün ilk kisa öyküsü “Haberci”, sonra ilk romani “Ademoglu Neredeydin ?”, “Ve O Hiç Bir Sey Demedi” yayinlandi. Daha sonra, ard arda öyküleri, romanlari, tiyatro oyunlari yayinlandi. Yapitlarinda, önceleri I. Dünya Savasi’ni, özellikle de insanlarin nasil savastiklarini, savasan yikintilarini ve acilarini anlatan Böll, daha sonraki yillarda da Alman refah toplumunu elestirdi.

Alman ve Uluslararasi PEN Dernegi’nin baskanligini da yapan Heinrich Böll, edebiyat yasamina öykü yazarak baslamis ve öykücülügü hep ön planda tutmustur. Ilk çalismalarindan en nitelikli yapitlarina kadar, Böll’ün öykülerinde keskin gözlemcilik yetenegi, çagdas ve elestirel düsünce yapisi, alayciligi, insancil yaklasimi kendini açikça belli eder. Böll’ün eserleri yalniz Almanya içinde ve Alman dilini kullanan ülkelerde degil, bütün dünyada yüzyilimizin önde gelen klasikleri arasina girmistir.

Savas sonrasi Alman yurttaslarinin yasadigi tedirginligi, savas sonucu sakatlarin psikolojisini basariyla edebiyata tasiyan Böll, uzun süren bir bronsit hastaliginin ardindan, 16 Temmuz 1985′de, 67 yasinda öldügü günden bir gün sonra, Bonn’da, Bornheim /Merten’de aralarinda yazarlarin, politikacilarin, Devlet Baskani Richard von Weizäcker’in de bulundugu, büyük bir halk kitlesinin katildigi törenle topraga verildi.

ÖDÜLLERI:
Grup 47 Edebiyat Ödülü’nü aldi. Daha sonra, sayisiz ödüller, nisanlar bunu izledi:
1967 “Georg-Bücher” Edebiyat Ödülü,
1971-74 “President des Internationalen PEN Clubp” (Dünya Yazarlar Birligi Baskanligi Ödülü),
1972 10 Aralik Nobel Edebiyat Ödülü,
1974 CARL-von- Ossietzky Madalyasi,
1983 Memleketi Köln’ün, Hemsehrilik Onur Profesörlügü.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:29 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2