tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Ressamların Biyografileri ve Eserleri (http://www.tualimforum.com/yabanci-ressamlarin-biyografileri-ve-eserleri/)
-   -   Karel Appel Hayatı ( Biyografisi ) (http://www.tualimforum.com/yabanci-ressamlarin-biyografileri-ve-eserleri/23552-karel-appel-hayati-biyografisi.html)

Renklerin Dansı 24.12.08 00:24

Karel Appel Hayatı ( Biyografisi )
 
Karel Appel
d. 25 Nisan 1921, Amsterdam, Hollanda - ö 3 Mayıs 2006, Zürih İsviçre ), çok renkli ve yarı soyut kompozisyonlarıyla tanınan Hollandalı ressam ve heykelci.
Kuzey Avrupalı dışa vurumcu sanatçıların 1948 - 1949'da oluşturduğu Kobra topluluğunun kurucularından biridir. 1940 - 1943 arsında Amsterdam Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gördü ve 1948'de Kobra topluluğunun önceli olan "Reflex" kurubunun kurulmasına katıldı. 1950'de Paris'e yerleşti. 1960'lardan beri de New York kentinde yaşamaktaydı.
Kobra topluluğu sanatçıları, kısmen De Stijl hareketlerinin kısır bir akademizm olarak yorumladıkları anlayışına tepki duyarak, halk sanatı, çocuk sanatı ve Jean Dubuffet'in ham sanatı (art brut) gibi, içten geldiğince yapılan sanat türlerinin etkilerini özümsediler. Yapıtlarında betimsel öğeleri bir ölçüde korumakla birlikte, çağdaş Amerikan hareketlisoyut anlayışının kendiliğinden oluşma ve yoğunluk gibi ilkelerini sonuna değin kullandılar. Appel'in üslubunun özellikleri kalın boya katları, sert fırça darbeleri ve kaba, basite indirgenmiş figürlerdi.
ABD'ye ilk kez 1957'de giden Appel, burada Miles Davis ve Dizzy Gillespie gibi ünlü caz müziği ustalarının portrelerini yaptı. 1954'te Venedik Bienali'nde UNESCO Ödülü'nü kazandı ve bir grup sanatçıyla birlikte kuruluşun Paris'teki yapısı için bir duvar resmi yapmak için seçildi. Appel'in ahşap ve metal kullanarak yaptığı figüratif heykellerde de resimlerindeki kaba ve yaratıcı dışavurumculuk görülür.

Alıntı.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:12 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2