tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Ressamların Biyografileri ve Eserleri (http://www.tualimforum.com/yabanci-ressamlarin-biyografileri-ve-eserleri/)
-   -   Theodore Robinson Biyografisi - Theodore Robinson Hayatı - Theodore Robinson Kimdir (http://www.tualimforum.com/yabanci-ressamlarin-biyografileri-ve-eserleri/86128-theodore-robinson-biyografisi-theodore-robinson-hayati-theodore-robinson-kimdir.html)

Serap 11.11.11 00:01

Theodore Robinson Biyografisi - Theodore Robinson Hayatı - Theodore Robinson Kimdir
 
Theodore Robinson Biyografisi - Theodore Robinson Hayatı - Theodore Robinson Kimdir

Theodore Robinson (D. 3 Temmuz 1852 - Ö. 2 Nisan 1896), izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış ABD'li ressam.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...lfPortrait.jpg

Otoportresi (yaklaşık 1884-1887)

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...e_Robinson.jpg

Theodore Robinson (1882)

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...l_at_Piano.jpg

Girl at Piano, (yaklaşık 1887)

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...nson_1887.jpeg

By the River (1887)

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...C_Robinson.jpg

Capri, 1890, Thyssen-Bornemisza Müzesi, Madrid

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...%281891%29.jpg

Pere Trognon and His Daughter at the Bridge, (1891)

(3 Temmuz 1852 - 2 Nisan 1896)

İzlenimci manzara tablolarıyla tanınmış ABD'li ressam. 1880'lerin sonlarında İzlenimcilik'le ilgilenmeye başlayan sanatçı, bu akıma ait eserler veren ilk ABD'li ressamlardan biridir. Robinson, bu dönemde Giverny'i ziyaret etmiş ve Claude Monet ile yakın arkadaş olmuştur.


Sanatçının bir çok çalışması Amerikan İzlenimciliği'nin başyapıtları kabul edilir.

Irasburg, Vermont'ta dünyaya gelen ressam ailesinin Wisconsin'e taşınmasının üzerine orada büyüdü. Sanat eğitimini ise Chicago'da aldı. 1874'te Art Students League ve National Academy of Design'da verilen derslerehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgkatılmak üzere New York'a gitti. 1876'da Carolus-Duran'nın ve Jean-Léon Gérôme'un öğrencisi olmak için Paris'i ziyaret etti. Bu şehirde École des Beaux-Arts'a da devam etti. Tabloları ilk kez 1877 yılında Paris'te sergilendi. Aynı senenin yazını Grez-sur-Loing'de geçirdi. Venedik ve Bologna'ya gidişinin ardından 1879'da Birleşik Devletler'e geri döndü. Bu dönem boyunca gerçekçi tablolar yapan Robinson, çoğunlukla insanları sessiz ev içi ortamlarda ya da kırda betimledi.

1884 yılında Fransa'ya geri dönen Robinson, bu ülkede sekiz sene yaşadı. Ressam, Claude Monet'nin etkisi altındaki Fransız izlenimcilerinin merkezi olan Giverny'de yaşamaya başladı.

Tarihçiler, Robinson ve Monet'nin ne zaman tanıştığı konusunda kesin bir açıklama yapamamaktadırlar. Fakat 1888 yılında Robinson'un ünlü izlenimci ile kapı komşusu olacak kadar yakın arkadaş olduğu bilinmektedir. Bu günlerde sanatçı Monet'nin etkisiyle geleneksel izlenimci tarzında eserler üretmeye başladı. Giverny'e gelen diğer ABD'li ressamların hiçbiri Monet'ye Robinson kadar yakın olamadı. Monet ressama sık sık tavsiyelerde bulundu ve onun kendi yaptığı tablolarla ilgili fikrini sordu.

Robinson, Monet'nin atölyesindeki tabloları da bol bol gözlemleme ve onlardan ilham alma fırsatı da buldu. Örneğin, 1890 yılında tamamladığı Capri isimli eserihttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgMonet'nin 1880'lerin başında yaptığı, Varengeville, Pourville ve Etretat bölgelerindeki uçurumlar ile Bell-Ile bölgesindeki kayalıkları betimlediği çalışmalarından esinlenilmiştir. Robinson'un Giverny'de yaptığı tablolar bazı sanat tarihçilerince tüm eserleri arasındaki en başarılı çalışmaları kabul edilir. Bu resimlerde çoğunlukla, farklı hava durumlarında en plain air (açık havada) geleneğini devam ettiren kırsal bölge manzaraları betimlenmiştir. Bu tablolarda zaman zaman poz vermiş kadınlara da rastlanır. Claremont California'daki Scripps College'ın koleksiyonunda yer alan La Débâcle (1892) bu çalışmalara örnek olarak verilebilir.

Robinson Fransa ve Monet'den son kez 1892 yılında ayrıldığında niyeti tekrar geri dönmekti. ABD'deki Brooklyn Art School'da ders vermeye başladı. Ayrıca, Catskill Dağları yakınındaki Napanoch'da yaz okullarının yönetimini yaptı. Bu bölgeyle ilgili pek çok manzara resmi de yaptı. Robinson, Evelyn College (Princeton, New Jersey) ve Pennsylvania Academy of the Fine Arts'ta da dersler verdi.

Ressam, İzlenimcilik'in ABD'li ressamlar arasında yaygınlaşmasında da aktif rol oynadı. Bu hareketin merkezi New York oldu. Robinson, John Henry Twachtman ve Julian Alden Weir gibi ressamlarla da yakındı ve zamanını Connecticut'ta bulunan Cos Cob Art Colony'de de geçiriyordu. Bu bölgedeki Riverside Yat Kulübü'nde yaptığı bir grup tekne manzarası tabloları vardır.

Önemli bir ABD'li izlenimci olarak ünü artmasına rağmen, Robinson geçinebilmek içinhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgöğretmenlik yapmaya devam etmek zorundaydı. Ayrıca, çalışmalarının kalitesiyle ilgili hâlâ şüphe içindeydi. 1895 yılında Vermont'ta verimli bir dönem geçirdi ve Şubat 1896'da Monet'ye Giverny'e döneceğini yazdı. Aynı yılın Nisan ayında geçirdiği bir astım krizi sebebiyle New York'ta 43 yaşında öldü.

Bugün Robinson'un eserleri New York'taki Metropolitan Museum of Art, Washington'daki Corcoran Gallery of Art ve Şikago Sanat Enstitüsü gibi pek çok önemli müzede sergilenmektedir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:19 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2