tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yabancı Ressamların Biyografileri ve Eserleri (http://www.tualimforum.com/yabanci-ressamlarin-biyografileri-ve-eserleri/)
-   -   Antoni Tapies Biyografisi - Antoni Tapies Hayatı - Antoni Tapies Kimdir - Antoni (http://www.tualimforum.com/yabanci-ressamlarin-biyografileri-ve-eserleri/86171-antoni-tapies-biyografisi-antoni-tapies-hayati-antoni-tapies-kimdir-antoni.html)

Serap 12.11.11 17:06

Antoni Tapies Biyografisi - Antoni Tapies Hayatı - Antoni Tapies Kimdir - Antoni
 
Antoni Tapies Biyografisi - Antoni Tapies Hayatı - Antoni Tapies Kimdir - Antoni Tapies Yaşamı

Antoni Tapies i Puig, marques de Tapies (D. 13 Aralık 1923, Barselona, İspanya), Katalan ressam, heykeltraş ve sanat kuramcısı. Kendi kuşağının en ünlü Avrupalı sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...B3_IDIBELL.jpg

Antoni Tapies

Hayatı

1943'te Barselona Üniversitesi'nde hukuk öğrenimine başladı. Ama üç yıl sonra bütün zamanını resme ayırabilmek için okulu bıraktı. Sanatçı olarak kendi kendini yetiştirdi ve 1948'de Barselona'da gerçeküstücü sanatçı ve yazarların katıldığı ve şair Joan Brossa'nın kurucusu ve lideri olduğu Dau al Set (Yedili Zar) adlı gerçeküstücü ve dadaist grubun kuruluşuna katıldı. Özellikle Paul Klee ve Joan Miro'nun sanatından etkilenen grup aynı adlıhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgbir sanat ve edebiyat dergisi yayımlamaya başladı. 1950'de Barselona'da ilk kişisel sergisini açtı.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._a_Picasso.jpg

Homenatge a Picasso (Picasso'ya Saygı), Parc de la Ciutadella, Barselona.

1950'lerin başlarında Paris'ta yaşayan Tapies, burada Max Ernst'in Doğal Tarih adını taşıyan frotaj serisine karşılık aynı adı taşıyan ama sosyal içeriğe sahip bir resim serisi gerçekleştirdi. Gerçeküstücü ilk yapıtlarından sonra Fransız resminin etkisiyle soyut sanata yönelmiştir; 1950'de Jean Dubuffet'nin yapıtlarını gördükten sonra soyut resme yöneldi. Zamanla gerçeküstücü imgelerden uzaklaştı ve 1955'te kalın bir boyahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpghamuruyla (impasto) çalışmaya başladı. Soyut dışavurumucu resimleri anımsatan bu yapıtlarıyla ünü ülkesinin dışına da yayıldı. Sonraki yapıtlarında kova, ayna ve ipek çorap gibi gerçek nesnelerle çalışma masası gibi daha büyük nesneleri bir araya getirmeye başladı. “Samanlı Masa” adlı yapıtında gerçek bir masayı tual olarak kullandı. Şair Joan Brossa'yla birlikte pek çok resimli kitap gerçekleştirdi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._Catalunya.jpg

Tapies'e ait bir duvar resmi çalışması, Sevilla Dünya Sergisi, 1992.

1990'da Barselona'da, 2,000 kadar sanatçının yapıtının bulunduğu Antoni Tapies Vakfı (Fundacio Antoni Tapies) açıldı. Bu vakıf Antoni Tapies'in hayatına ve çalışmalarınahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpgadanmış olup, sanatta modernizmin anlaşılması ve yeni sanatçıların yetişmesi için örnek bir konuma sahiptir.

Ödülleri

Asturias Prensliği Sanat Ödülü (1990)

http://upload.wikimedia.org/wikipedi....Barcelona.JPG

Antoni Tapies Vakfı

Pelince 26.08.17 00:11

Antoni Tapies Biyografisi - Antoni Tapies Hayatı - Antoni Tapies Kimdir - Antoni
 
Antoni Tapies Biyografisi - Antoni Tapies Hayatı - Antoni Tapies Kimdir - Antoni Tapies Yaşamı

Teşekkürler


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:11 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2