![]() |
Yemek Masası Hazırlama ve Görgü Kuralları Güzel Bir Masa Hazırlamak İçin 1- Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün. 2- Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın. 3- Bir yemek listesinde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı. 4- Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur. Ancak yemek kuralları aynıdır. 5- Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir. 6- Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir. 7- Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir. http://img444.imageshack.us/img444/2...imforumcom.gif 8- Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir. 9- Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır. 10- Bardaklar her zaman sağda dururlar. 11- Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır, yerine tatlı kaşığı koyulur. 12- Çiçekler, şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır. 13- Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur. 14- Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. Eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir. 15- Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol tarafta çatalın önüne koyulur. 16- Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb. yaprağı konur. 17- El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir. 18- Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır. 19- İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur. 20- Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır. 21- Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır. 22- Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir. 23- Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır. 24- Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur. 25- Yemekten önce içki servisini yapılır. 26- Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz. 27- Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir. 28- Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir. 29- Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır. 30- Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır. 31- Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez. 32- Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez. |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:39 . |
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2