tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Elaziğ Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/1410-elazig-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

Cigde 21.02.08 01:37

Elaziğ Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
ERİŞTE ÇORBASI


Bir tencereye soğan küçük küçük doğranır, bir kaşık margarin veya kavurma konularak orta ateşte pembeleştirilir.Salça ilave edilip 4 kase su konularak kaynatılır.Erişte döküldükten sonra 15 dakika pişirilir.Ocaktan alındıktan sonra bir tutam nane atılıp tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika sonra servis yapılır.

Cigde 21.02.08 01:38

Dilim Dolma
 
500 Gr. yağsız kıyma,-750 Gr. ince bulgur,-1 baş kuru soğan,-3 ortaboy patlıcan-3 adet yeşil biber,-4 adet iri domates,-2 çay bardağı sumak,Yeteri kadar margarin-Salça,-Tuz ve karabiber.

HAZIRLANIŞI: -Tencereye yarım sana yağı konulup eritilir.-Bir kaşık salça ilave edilerek ocaktan alınır.-Bir kabın içerisine çok küçük doğranan soğan ,kıyma,kırmızı biber,tuz ve bulgur ilave edilerek az su ile yoğrulup bir kenara toplanır.-Patlıcanlar önce yuvarlak olarak 4-5'e bölünür.Daha sonra bölünen patlıcanlar dikdörtgen şeklinde 1cm.kalınlığında kesilir.-Domates ile biber de yemeklik şeklinde doğranır.Yoğrulan kıymadan küçük parçalar alınarak avuç içinde sıkılır harcı hazır olan tencereye dizilir.Üzerine patlıcan,domates ve biber serpiştirilir.Kıyma bitene kadar bu işleme devam edilir. Kıyma bitince sıcak su ilave edilerek pişirilir.-Ocaktan indirmeden sıcak suya konularak sumak süzülerek bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınarak servis yapılır.

Cigde 21.02.08 01:40

Kaburga Dolmasi
 
MALZEMELER: -2.5 Kg. kaburga (Koyun eti,sağ göğüs kısmı)-750 Gr. pirinç,-300 Gr. kıyma,-1 baş soğan,-150 Gr.kabuğu soyulmuş badem içi,-250 Gr. tereyağı, -2 kaşık salça,-1 demet maydanoz,-Yeteri kadar tuz,-Kırmızı biber,karabiber.


HAZIRLANIŞI: -Kaburganın yağlı kısmından ağzı açılır. Tencerede kabukları soyulmuş badem ile kıyma yağda kavrulur.-Soğan ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç, baharatlar ve tuz katılarak kavurma işlemi tamamlanır.-Pirinç miktarı kadar su ilave edilerek pirinç açılıncaya kadar düşük ateşte pişirilir,üzerine maydanoz ilave edilir. Hazırlanan bu pilav açılan kaburgaya doldurulur ve etin ağzı dikilir.-Etin iki tarafına salça sürülerek yağda kızartılır.-Daha sonra tencereye yarıdan fazla su konularak en az 3 saat pişirilir.

Cigde 21.02.08 01:42

Gömbe
 
MALZEMELER:-1.5 Kg. un,-750 Gr. kıyma veya kavurma,-200 Gr. ceviz,-750 Gr. soğan,-100 Gr. tereyağı,-Bir miktar pul biberı,-Tuz.


HAZIRLANIŞI: -Kepekli un'a bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.-Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar yağda kavrulur.-Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.-Soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek istağa bağlı olarak pul biber katılır.-Ceviz havanda dövülür.-Fırın tepsisinin altı yağlanır. Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak yufka açılıp tepsinin altına serilir.-Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yayılır.Harcın üzerine bir
yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.-Böylece bir harclı ,bir cevizli olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.-En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanı bıçakla ortadan ikikye bölünerek fırına atılır.-Altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üstteki kalın yufka kaldırılır.-Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde yenir.

enkidu 02.08.09 21:17

--->: Elaziğ Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ)









MALZEMELER : 6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker.





YAPILIŞI :



- Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır.



- Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.



- Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.



- Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.



HARPUT KÖFTE






enkidu 02.08.09 21:17

--->: Elaziğ Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
İÇLİ KÖFTE









MALZEMELER :



1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.



YAPILIŞI :

İÇİ



- Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.



- Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .

DIŞI



- Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur.Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.



- Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.



- Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.



- Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.



- Sıcak olarak servis yapılır.

enkidu 02.08.09 21:18

--->: Elaziğ Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
HARPUT KÖFTE













MALZEMELER :

1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydonoz ve reyhan.



YAPILIŞI :



- Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.



-Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur.Daha sonra yavaş yavaş bulgur

yoğrularak ete dahil edilir.Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.



- Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur



- Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür.



- Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.



- Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.







Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:46 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2