tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Bitlis Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20772-bitlis-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 30.11.08 04:44

Bitlis Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
Şirin Kayganak
MALZEMELER
6 yumurta
100 gr tereyağı
2 su bardağı pekmez
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı tozşeker
1. Yumurtaları iyice çırpın. Tereyağını tavada kızdırın. Çırpılmış yumurtayı tel süzgeçten ince ince kızgın yağa akıtın. Tel tel olacak şekilde pembeleşinceye kadar çatalla karıştırın.
2. Pekmez, su ve tozşekeri bir tencereye alıp kaynatın. Kızartılmış yumurtanın üzerine gezdirerek dökün. Bir taşım daha kaynatıp servis tabağına alın. Sıcak olarak servis yapın.

ASYA 30.11.08 04:45

Etli Keşkek -Bitlis
 
Etli Keşkek
Malzemesi:
1 kg. kemikli et, 250 gr. nohut, 500 gr. dövme, 1 su bardağı yağ, tuz.
Hazırlanışı:
Nohut bir gün önceden ıslatılır. Pişirileceği zaman yıkanıp tencereye dökülür, üzerine et eklenerek 1 veya 1.5 litre su ilavesi ile yarım saat kaynamaya bırakılır. Bu arada yıkanan dövme tencereye dökülerek iyice karıştırılır ve kaynaması beklenir. susuz tane tane olan yemek piştikten sonra tabaklara konulup üzerine tereyağı dökülerek servise sunulur. Bu yemeğin Ramazan ayının ilk günü yapılması adettendir. Genelde kış aylarında yapılan bir yemek çeşididir.

ASYA 30.11.08 04:46

Bitlis Köftesi
 
Bitlis Köftesi
Bitlis kadını için yapılması açısından olgunluğun bir ölçüsü sayılan bu yemek için gerekli malzemeler ; 1 kg sinirsiz ve yağsız but eti, 1 kg ince bulgur, 1/2 kg şereh (beden) yağı, yarım baş soğan, bir miktar toz biber, kara biber, iki adet ekşi nar veya limon suyu ve yeteri kadar tuz.
İçinin hazırlanışı; Şereh yağı makinede iki kez çekildikten sonra içine yarım baş soğan rendelenerek, tuz, karabiber ve toz biber ile karıştırılır. Bu karışma ekşi nar içi, o yoksa limon suyu sıkılır.
Yapılışı; sinirsiz ve yağsız but eti iki kez makinede çekildikten sonra elde edilen bu kıymaya bir o kadar da ince bulgur karıştırılarak su ile yoğrulur. Yoğrulmuş olan hamur küçük parçalara ayrılır, bu parçalar birer birer sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet ve orta parmağı ile delinmeyecek şekilde oyulur. Bu oyuğun içine alabildiği kadar yukarıda tarif ettiğimiz içi için hazırlanmış karışımdan konulur. Daha sonra oyuğun ağzı kapatılarak sağ el suya değdirilmek suretiyle iki el arasında yuvarlayarak düzeltilir. Usta ev kadınlığının ifadesine göre köftenin en mühim tarafı ağzının kapatılması ile, dış kısım kalınlığının bir birine eşit olmasıdır. Sıra pişirilmesine gelmiştir. Köfteler kuvvetli bir ateş üzerinde fıkır fıkır kaynayan su dolu bir tencerenin içerisine taşmayacak şekilde elle atılarak alevin daha kuvvetlenmesi temin edilir. Bir müddet kaynadıktan sonra köfteler suyun yüzüne çıkınca piştiği anlaşılır ve sıcak servis yapılır.

ASYA 30.11.08 04:47

Çorti Aşı -Bitlis
 
Çorti Aşı
Malzemesi
500 gr. çorti (lahana turşusu), 1-2 kilo kemikli et, 3 su bardağı dövme, 2 su bardağı nohut, tuz, 1 su bardağı yağ, 1 adet ekşinar.
Hazırlanışı
Lahana turşusunun mahalli adı “çorti”dir. Sirke kullanmadan büyük küplerde yapılan bu turşunun yemekleri yapıldığı gibi turşu olarak da tüketilir.
Büyük bir tencereye önce kemikli et ve nohut konarak bunların üzerine gelecek kadar su seviyesi içerisinde yarım saat kaynatılır. Üzerine çorti (lahana turşusu), dövme yağ, nar veya nar kabuğu ile bir miktar su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Sulu yemek olan çorti aşı etin pişme durumuna göre pişirildikten sonra servise sunulur.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:33 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2