tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Edirne Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20794-edirne-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 30.11.08 05:38

Edirne Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
Tava Ciğeri
Açık bir müze olan sevgili Edirne’miz Türk mutfak kültür yapısına 1940′lı yıllarda Tava Ciğeri
sokmuştur. Edirne, mistik havasının yanında tava ciğerin o enfes kokusunu da sunar ziyaretçilerine.
Karaciğer bir salgı bezidir. İki tür salgı üretir. Bunun yanında arıtma, temizleme, birleştirme ve
depolama görevleri vardır. Karaciğerden yemekler değişik şekillerde Türk Mutfağında yer almaktadır.
Hatta 18. yy.da yazılmış bir eserde Arnavut Ciğerinin tarifleri dirhemleri verilerek anlatılır.
Edirne’mizde tavada pişirilen ciğer 1940′lı yıllarda seyyar satıcı Mustafa Efendiyle başlar. İri
parçalar halinde doğradığı ciğeri kavurur, biber, soğan, ekmek içine koyarak satar. Sonra kuyumcular
çarşısından Süleyman Ağa ve Hanımı Zindanaltında Ahmet Usta ve Kadir Ağa’nın tava ciğer kültürüne
katkıları olmuştur. Daha sonra Yemeniciler Çarşısında, 1950′lerde Hot marka pompalı gaz ocağı ile
tava ciğer satan Necati Usta (Yaykın), onun bugün hayatta olan kalfaları tava ciğeri bugünlere getirmişlerdir.
Halen tava ciğer mesleğini sürdüren bizler; büyük bir yarış ile yarınlara daha geliştirerek taşıma azmindeyiz.
Bu yarışa Kırklareli, Çorlu, UzunköPage Rankingü, Keşan, Havsa, Babaeski, Lüleburgaz gibi yerleşim birimleri de
katılmışlardır.
Yapılışına gelince; yağ tavada kaynama noktasına kadar getirilir, ince doğranan dana karaciğeri unlanır,
pişme (isteğe göre, yumuşak veya gevrek) tamamlandıktan sonra kurutularak pişirilmiş kuru biber ile istenirse
soğan da konularak servis yapılır.

ASYA 30.11.08 05:40

Mamzana Edirne
 
Mamzana Edirne
1 veya 2 adet patlican, kozlenmis ve dogranmis
1 adet kirmizi biber, kozlenmis ve kucuk dogranmis
2 adet taze sogan, kucuk dogranmis
1 adet domates, kucuk dogranmis
1-2 adet carliston biber, kucuk dogranmis
2-3 yk maydanoz, kucuk dogranmis
Tuz
Karabiber
Sos:
1-2 dis sarimsak, tuz ile dovulmus
1 kap yogurt, oda sicakliginda
Uzeri icin:
1 yk sivi yag
1 tk aci kirmizi biber
Servis tabagina, kozlenmis patlicanlari yerlestirin. Uzerine kozlenmis kirmizi biber, taze sogan, domates, yesil biber ve maydanozu ilave edin. Tuz ve karabiberi serpin. En uste sarimsakli yogurdu koyun. Cicek yaginda kizdirilmis kirmizi biberi yogurdun uzerinde gezdirin ve servis yapin.
Her cesit Kebap ile birlikte ikram edin.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:31 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2