tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Hatay Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20816-hatay-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 30.11.08 07:30

Hatay Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
HATAY’DAN PİSİK UMACI
MALZEMELER:
1 adet bayat ekmek
500 gr. lor
bir bağ taze sogan
bir bağ maydanoz
bir bag taze sarımsak
toz biber
kimyon
karabiber
tuz
zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
Bayat ekmeğinizi suyla iyice ıslatıp suyunu sıkın.
daha sonra içine loru katın. üzerine doğranmış
soğan,maydanoz ve sarımsakları ekleyin.
üzerine zeytinyağı ,tuz ve baharatları da ekleyip
köfte gibi yoğurup çiğ köfte şeklinde sıkın. marul
yapraklarının üzerinde maydanoz ve limon dilimleri
ile servis yapın.bayat ekmekleri değerlendirmek
için güzel bir alternatif…

ASYA 07.12.08 02:34

Ağızlı Kadayıf (Hatay)
 
Ağızlı Kadayıf (Hatay)

Kullanılacak Malzemeler
3 su bardağı şeker
300gr tereyağ
Ağız lor
500 gr kadayıf
2 çorba kaşığı limon suyu


Hazırlanma Şekli
Yöremin ağızlı kadayıfı: Ağız, hayvanın yavrulamasından hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sütünün kaynatılıp koyulaşmasıyla elde edilen lordur. Kadayıf tereyağı ile ovulur. Tepsiye yayılır sıkıca bastırılır. Ağız üzerine yayılır. Onun üzerine tekrar kadayıf yayılır. Çok sıkı bastırılır. Üzerine parça parça tereyağı atılır. Kömür ateşinde döndüre döndüre pişirilir. Ters çevrilir. Öbür yüzüde pişirilir. Ilık olarak şerbeti dökülür.
ŞERBETİ: Üç su bardağı şekerle iki su bardağı su kaynatınp ineceğine yakın limon suyu koyun. 5-8 dakika daha kaynatıp ılıtın.

ASYA 07.12.08 02:44

Ekşi Aşı (Hatay)
 
Ekşi Aşı (Hatay)
1 kg. domates
1,5 çorba kaşığı margarin
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuru nane
100 gr. nohut

Soğan ve sarımsak yağda sarartılır. Domates soyulup, bir bardak suda eritilen un ve nar ekşisi süzgeçten geçirilir. 100 gr. haşlanmış nohut, şeker, tuz ve 4 bardak su ilave edilerek, oruk köfteleri katılıp kısık ateşte pişirilir.

ASYA 07.12.08 02:48

İç Baklalı Bulgur Pilavı (Hatay)
 
İç Baklalı Bulgur Pilavı (Hatay)

Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı bakla
3 çorba kaşığı tereyağ
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı bulgur
1 çorba kaşığı biber salçası

Hazırlanma Şekli
Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Biber salçasını ilave edip 1-2 dakika çevirin. Su ve baklaları ekleyin. Baklalar pişince içine bulguru ilave edin. Baklanın suyu bulgurun bir parmak üstüne çıksın.(Suyu az ise sıcak su ekleyin.)Suyunu çekene kadar pişirip ateşten indirin. Üzerine kağıt kapatıp kapağını örtün. 15 dakika demlendirin. Sıcak servis yapın.

ASYA 07.12.08 02:52

Kaymaklı Künefe (Hatay)
 
Kaymaklı Künefe (Hatay)
1 kg kadayıf
800 gr kaymak
300 gr tereyağı
100 gr ince çekilmiş antepfıstığı


Şurup için:
1 kg tozşeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

1. Şurup için; şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
2. Küçük bir tavada tereyağını eritip ılıtın. Kadayıfı tepsiye yayıp yağı üzerine gezdirin. Kadayıfı elinizle tel tel ayırarak ve ovuşturarak tereyağını iyice yedirin. Kadayıfı 2 ayrı tepsiye paylaştırıp elinizle bastırarak yerleştirin. Tepsileri ocağa alın ve kısık ateş üzerinde sürekli çevirerek kadayıfın altını kızartın. Her ikisini de ocaktan alıp birinin üzerine kaymağı yayın. Diğer kadayıfı kızarmış tarafı üste gelecek şekilde kaymağın üzerine alın.
3. Ilık şerbeti sıcak kadayıfın üzerine gezdirerek dökün. Antepfıstığı serpin. Dilimleyip servis yapın.


ASYA 07.12.08 03:00

Patatesli Biberli Ekmek (Hatay)
 
Patatesli Biberli Ekmek (Hatay)

Kullanılacak Malzemeler
3 su bardağı lor peyniri
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı susam
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay bardağı zeytinyağı(sıvı yağ)
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı maya
500 gr un
1 su bardağı süt
3 patates


Hazırlanma Şekli
Ilık sütün içine mayayı ve bir çay kaşığı şekeri koyun. Karıştırıp beş dakika tutun. Unun ortasını açın. Mayalı sütü boşaltın. Üzerine unu kenarlardan alarak yığın on dakika bekletin su ilave ederek yoğurun. Üzerine nemli bez örterek yarım saat bekletin. (İsterseniz hazır ekmek hamuru ile de yapılabilir.)
Patatesleri haşlayıp soyun. Ezerek püre haline getirin. Sıvıyağın yarısıyla birlikte mayalanan hamura ilave edip yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika dinlenmeye bırakın. Bir kapta lor peyniri, tozbiber, kekik, karabiber, susam, kimyon, pul biber ve kalan sıvıyağı karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Başparmağınızla ortasını biraz çukurlaştırıp pide gibi açın ve hazırladığınız peynirli malzemeyi açılan yere yerleştirin. Malzeme bitinceye kadar pide şeklinde biberli ekmeğinizi hazırlayın. Hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin.
NOT: Yuvarlak ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortasını çukur yapıp oraya da hazırlanan içi koyarak da yapabilirsiniz. Yörede ekmek fırınlarında pişirilir.

ASYA 17.12.08 16:34

Pirzolalı Yaprak Sarması (Hatay)
 
Pirzolalı Yaprak Sarması (Hatay)
750 gr taze asma yaprağı
500 gr pirzola
400 gr az yağlı koyun kıyması
2.5 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 soğan
4-5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1.5 çay bardağı su
1.5 limon, tuz, karabiber

1. Bir tencereye su doldurup tuz ve yarım limonun suyunu ekleyin. Ocağa alıp su kaynamaya başlayınca yaprakları ilave edip 5 dakika haşlayın ve süzgece alın.
2. Soğan ve sarımsağı temizleyin. 2 diş sarımsak ve soğanı rendeleyin. Pirinci iyice yıkayıp süzün. Bir kapta pirinç, kıyma, salça, yağ, soğan, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi yapraklara sarın.
3. Pirzolaları tuzlayıp biberleyin ve yayvan bir tencerenin tabanına dizin. Yaprak sarmaları pirzolaların üzerine yerleştirin. Kalan sarımsakları bütün olarak ilave edin. 1.5 bardak sıcak su ekleyip üzerine porselen bir tabak kapatın. 30 dakika pişirip üzerindeki tabağı alın. 1 limonun suyunu yemeğin üzerine gezdirin ve kısık ateşte 15 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:22 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2