tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   İçel Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20817-icel-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 30.11.08 07:31

İçel Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
LEPE-İçel
Malzemeleri:
1 su bardağı bulgur, 1 bas soğan, 4 tane patates, 1 yemek kasığı katı yağ, 1 kasık salça,
3 domates ve yeteri kadar tuz, 5 bardak su.
Yapılısı:
Patates, domates ve soğan ayrı ayrı doğranır. Bir taraftan da yağ eritilir. Eriyen yağda
soğan ile salça kavrulur. Patates ilave edilerek kavrulma islemine devam edilir. Bir süre
sonra domates ilave edilir. 5 bardak su konduktan sonra yeteri kadar tuz atılır. Su
kaynamaya bırakılır. Kaynayan hali devam ederken bulgur dökülür. 20-25 dakika pisirilip
dinlendirildikten sonra servis yapılır

ASYA 30.11.08 07:32

TOPALAK ÇORBASI--İçel
 
TOPALAK ÇORBASI
Malzemeleri:
1 kg bulgur, 150 gr nohut, 500 gr et, 1 tatlı kasığı karabiber ve kimyon, 2 kasık salça, 1
bas soğan, 1 miktar kuru nane (2 çorba kasığı), 2 adet limon, 250 gr irmik, 1 su bardağı
un, yeteri kadar tuz.
Yapılısı:
Ayıklanmıs nohut bir tencere içerisinde haslanır ve bir miktar karıstırdıktan sonra et ilave
edilerek birlikte haslanması sağlanır. Diğer taraftan genisçe bir kap içerisine bulgur alınır.
Bir kasık salça kıyılmıs soğan, kimyon, karabiber ilave edilerek yoğrulur. Biraz
yoğrulduktan sonra irmik ve un ilave edilerek hepsi birden yoğrulmaya baslanır. Đyice
yumusadıktan sonra fındık büyüklüğünde avunç içerisinde yuvarlanır. Daha önce
haslanan nohut ve et ile hazırlanan topalaklar birlikte kaynatılır. 20 dakika kaynatıldıktan
sonra eksisi ve tuzu atılır. Atesten indirilir. Yağ ve salçası kuru naneyle tavada eritildikten
sonra çorbanın üzerine ilave edilir. Çorba servise hazır hale gelmistir.

ASYA 30.11.08 07:32

YÜZÜK ÇORBASI-İçel
 
YÜZÜK ÇORBASI
Malzemeleri:
Yarım kilo kıyma, 2 bas soğan, l tatlı kasığı karabiber ve tuz, bir demet maydanoz, 1
yemek kasığı salça,1 kg un, 250 gr nohut, 3 limon, 1 yemek kasığı kuru nane, 1 çay
bardağı katı yağ, 2 yemek kasığı biber salçası, yeteri kadar su ve tuz.
Yapılısı:
Un bir tepside kulak memesi yumusaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamuru
hazırladıktan sonra aynı tepsi içerisinde üzerine nemli bir bez örtülerek biraz bekletilir.
Soğan ile maydanoz kıyılır, kıyma, karabiber, tuz, biber salçası ile bir karısım haline
gelecek sekilde hepsi birden karıstırılır. Hazırlanan kıyma bir tabak içerisine alınarak
kaldırılır. Bekletilen hamur bezeler halinde tahta üzerinde açılarak küçük kareler halinde
kesilir. Kesilen kareler içerisine hazırlanan kıymadan az az alınarak konulur. Kare
hamurun dört kösesi bir araya getirilerek kapatılır. Bu sekilde hazırlanan çorba unlanarak
bir kenara bırakılır. Diğer taraftan tencere içerisine bir miktar su konarak ayıklanan
nohutlar haslanır. Baska bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır, daha sonra
nohutla hazırlanan yüzük çorbası (sekillendirilmis hamur) kaynayan suyun içinde dökülür.
20 dakika kaynatılır o kaynarken sıkılan limonlar dökülerek atesten indirilir. Hava
içerisine konan yağ eritilir. Eriyen yağa salça ilave edilir, nanesiyle birlikte çorbanın
üzerine dökülür. Tabaklara konarak servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:33

İçli Köfte-İçel
 
İçli Köfte
Malzemeleri:

3 kilo bulgur, 1 kilo kıyma et, yarım kilo döğmelik et, yeteri kadar soğan, bir tatlı kasığı
karabiber, 1 tatlı kasığı kırmızı biber, 1 ,5 yemek kasığı biber salçası, 1 ,5 su bardağı katı
yağ, 2 demet maydanoz, 3 bardak un.
Yapılısı:
Soğanlar doğranarak kıyılır. Salçası, yağı, tuzu, biberi ve karabiberi kıymayla birlikte ilave
edilir. Kıyılan soğan ve kıyma pembemsi bir renk alana kadar kavrulur ve soğumaya
bırakılır. Diğer tarafta bulgur ıslanır, döğmelik et, un ilave edilerek belli bir kıvama kadar
yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler fincan sekline gelinceye kadar
parmakla oyulur. Oyulduktan sonra soğuyan kıyma oyulan köftenin içerisine bir miktar
konur ve ağzı kapatılır. Bu suretle olusturulan köfteler kaynayan suyun içerisine atılır. 15-
20 dakika sonra çıkarılarak servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:34

TATAR ÇORBASI-İçel
 
TATAR ÇORBASI-İçel
Malzemeleri:
250 gr kıyma et, 1 bas soğan, 1 yumurta, 1 kilo un, 50 gr yağ
Yapılısı:
Yumurta, tuz , su ve un"dan elde edilen hamur ıslatılmıs bir peçete ile sarılarak 10 dakika
bekletilir. Bilahire tahta üzerinde yufka seklinde açılan hamur küçük kareler halinde
kesilir. Diğer tarafta yağda kavrulan soğan kıyma ve tuz hamurların ortasına konarak
üçgen sekline getirilip kapatılır. Kaynamakta olan et suyuna atılıp pisirilir. Bir süre
soğumaya bırakılır. Bu esnada yağ eritilir. Salça ilave edilir, nane atılır. Yağ, salça ve
nane karısımı üzerine dökülür. Servis esnasında çırpılmıs yoğurt ilave edilerek sofraya
konur.

ASYA 30.11.08 07:34

SUSAMLI KÖFTE-İçel
 
SUSAMLI KÖFTE
Malzemeleri:
1 kilo bulgur, 250 gr susam, 2 çay bardağı sıvı yağ, 2 bas soğan, 1 kasık salça, 1 tatlı
kasığı kimyon ve yeteri kadar tuz, 1 bağ maydanoz
Yapılısı:
l kilo bulgur bir tepsi içerisine ılık sula ıslanıp üstü örtülür. 250 gr susam kavrularak
dövülür. Soğanlar ince sekilde doğranarak 2 çay bardağı yağ ile kavrulur. Üzerine salça
ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Islanmıs olan bulgurun üzerine doğulmus olan
susam ilave edilir. Tavada hazırlanan yağ soğan ve salça beraberce yoğrulur. Biraz
yoğrulduktan sonra ince kıyılmıs maydanoz ve kimyon ilave edilerek yoğrulmaya devam
edilir. Belirli bir yumusaklığa geldikten sonra servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:35

ETLİ DÖĞME PİLAVI-İçel
 
ETLİ DÖĞME PİLAVI
Malzemeleri:
200 gr nohut, 1 kilo dövmelik buğday, 200 gr kus bası et, bir miktar tuz, bir miktar katı
yağ, yeteri kadar su.
Yapılısı:
Seçilen nohut bir tencere içine konur. Tencerenin yarısına kadar su doldurularak yüksek
ateste kaynatılır. Nohut tam olarak pistikten sonra üzerine tuz ile birlikte dövmelik
buğday ilave edilir. Đlave edilen malzemeler kaynayana kadar kusbası haslanır. Haslanan
et ayrı bir tabağa alınır. Diğer tarafta pisen döğmenin altı söndürülür. Bir tava içerisinde
yağ eritilerek pilava ilave edilir. Servis tabağına konur. Servis tabağına konan pilavın
üzerine kusbası haslanmıs et dökülerek servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:35

SARI KABAK KOMPOSTOSU-İçel
 
SARI KABAK KOMPOSTOSU
Malzemeler ve Yapılısı:
Kabaklan soyup ceviz tanesi kadar doğrarız, güzelce yıkarız. Yarım kilo sekeri kabakların
üzerine ekerek bir, iki saat dinlendiririz. Bilahare ocağa koyup bir iki defa kaynatırız.
Kaynadıktan sonra 250 gr çekirdeksiz üzüm koyup kabaklar pisinceye kadar kaynatırız.
Ocaktan indiririz sonra tabaklara servis yaparak 250 gr ceviz içini döverek baharatı ile
birlikte üzerine serperiz ve servise hazır.

ASYA 30.11.08 07:36

DOMATES REÇELİ-İçel
 
DOMATES REÇELİ
Malzemeleri:
4 kilo linda tipi domates, 1 kilo kireç suyu, 4 kilo seker, 150 gr fındık veya badem ve 1
adet limon.
Yapılısı:
Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra
dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o
kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo seker konduktan sonra koyduğumuzun sekerin
üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce
yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamıs suyun içine atılır, o
kaynatılmaya baslanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine
doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir.

ASYA 30.11.08 07:37

HUMUS YEMEĞi TARİFi--İçel
 
HUMUS YEMEĞi TARİFi
Malzeme:
Nohut, tahin, limon, sarımsak, maydanoz, sumak, kimyon, kırmızı toz biber, katı yağ.
Yapılısı:
Nohut suda iyice kaynayacak soğuduktan sonra, süzek veya et makinesinde güzelce
macun seklinde olacak ayrı bir kapta tahin, limonla sarımsak dövülerek kimyonda
karıstırılarak ezilmis nohutla beraber karıstırılacak, tavada yağ eriyecek toz biber yağda
yanacak servis yapılmıs malzemenin üzerine yeteri miktarda dökülecek ayrı yeten üzerine
kıyılmıs maydanoz, sumak konarak yemeğe hazırlanmıs olur ve servis hazır demektir.

ASYA 30.11.08 07:38

PALIZA, BANDIRMA VE MUSKA-İçel
 
PALIZA, BANDIRMA VE MUSKA


Palıza:
iyice olgunlasmıs üzüm toplanır. Bir torba içerisinde suyu sıkılarak çıkarır. Bu su kazan
içerisine dökülerek bir miktar beyaz toprak ilave edilir. Bu üzüm suyu durulunca baska bir
kazana alınır. Normal bir ateste pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra
indirilip biraz bekletilir. içerisine yeteri kadar nisasta ve seker ilave edilir. Bu karısım
yaklasık iki saat kaynatılır. Üzüm suyunun bu sekilde hazırlanısına palıza, önceden
hazırlanmıs ipteki ceviz veya fındık "in kaynatılan palızanın içerisine batırılıp çıkarıldıktan
sonra bir yere asılarak bir hafta kurutulmus haline bandırma, palızanın temiz bir bez
üzerine yufka ekmek kalınlığında serilmisine bu sekilde kurutulmus halinin küçük kareler
seklinde kesilerek içine ceviz içi veya fındık içi konularak üçgen seklinde durulup piyasaya
verilmis haline muska denir.

ASYA 30.11.08 07:39

MAHLÛTA-İçel
 
MAHLÛTA-İçel
Seçilmis çekik mercimek kaynar su içine atılır tuz ilave edilir. Mercimek tam pisinceye
kadar kaynatılır. Piserken ara sıra köpüğü alınır. Ayrı bir tavada yağ çintilmis soğan ile
kavrulur. Salça ilave edilir. Soğan pembelestikten sonra haslanmıs (pisirilmis) kırık
mercimek üzerine dökülüp karıstırılır. Bu sekilde hazırlanan yemek türüne mahlûta denir.

ASYA 30.11.08 07:40

BABUKANNUS (Patlıcan gömmesi)-İçel
 
BABUKANNUS (Patlıcan gömmesi)-İçel
Çekirdeklenmis olan iri patlıcanlar fırına yahut ta köze gömülür. Tam pistikten sonra
patlıcanların kabuklan soyularak sapları kopartılıp havanda iyice dövülür. Bir miktar
domates ve sarımsak da dövülüp tuz sirke eksi konduktan sonra karıstırılıp üzerine
maydanoz konularak servis yapılır.

ASYA 07.12.08 02:36

Batırık (İçel)
 
Batırık (İçel)

Kullanılacak Malzemeler
1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı limon suyu
4-5 taze soğan
1 çorba kaşığı salça
2 orta boy domates
1,5 su bardağı bulgur
1,5 su bardağı tahin
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1demet maydanoz
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanma Şekli
Kuru soğanı doğrayın, soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Bulgurun üstüne 2 su bardağı kaynar su dökün. Tencerenin kapağını kapatın 15-20 dakika demlendirin. Demlenen bulgurun içine kuru soğan, kimyon, susam, tuz, domates, karabiber, salça, yeşil soğan, maydanoz, kırmızı biber ve tahini karıştırıp hamur gibi yoğurun ve sıvıyağı ve limon suyu ekleyin. Biraz daha yoğurun. Elinizle sıkarak köfte şekli verin. Marul yapraklarının içine koyarak servis yapabilirsiniz. Yanına turşuda koyabilirsiniz.
NOT: Batırık ismi aynı olsada yörelere göre içindeki malzemeler değişebilir. İçel'de fıstık da konur. Ermenek'te içine dövülmüş ceviz içi konur. Seydişehir'de sade olarak yapılır. Malatya bölgesindeki batırık başka tarifle yapılır. Bu bölgelerde kışın kurutulmuş domatesle yapılır. İçel'de susamın diğer adı KİNCİdir.

ASYA 07.12.08 02:37

Ciğer Dürüm (İçel)
 
Ciğer Dürüm (İçel)
400 gr kuzu ciğeri
Kuyruk yağı
Nane, kimyon, kırmızı tozbiber
4-6 lavaş ekmeği
Tuz
Garnitür malzemesi:
4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
Sumak
Tuz

1. Ciğer ve kuyruk yağını çok küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir parça ciğer, bir pparça kuyruk yağı sıralamasıyla şişe geçirin. Şişleri mangal ateşi üzerinde çevirerek pişirin.
2. Garnitür için domatesleri küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayıp sumakla karıştırın. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.
3. Ciğerleri şişten çıkarıp lavaşların üzerine yerleştirin. Garnitür malzemesini ciğerlerin yanına yerleştirin. Ciğerlerin üzerine kırmızı tozbiber, nane, kimyon ve tuz serpip dürüm yapın.


ASYA 07.12.08 02:57

Mercimekli Kabak (İçel)
 
Mercimekli Kabak (İçel)
1 su bardağı yeşil mercimek
5 kabak
2 orta boy soğan
1.5 su bardağı su
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
4 diş sarımsak
3-4 çorba kaşığı limon suyu
Tuz

1. Mercimeği akşamdan ıslatın. Yıkayıp süzün. Soğanları soyup küp küp doğrayın. Kabakları temizleyip iri küpler halinde doğrayın.
2. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Mercimek ve suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca kabakları ekleyip 30 dakika pişirin. Tuz serpip karıştırın.
3. Sarımsakları soyup ezin. Limon suyu ve sarımsağı bir kapta karıştırıp yemeğe ilave edin. Tencereyi ocaktan alıp servis yapın.


ASYA 07.12.08 02:58

Nar Ekşili Acılı Ezme Salata (İçel)
 
Nar Ekşili Acılı Ezme Salata (İçel)
3-4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tutam kimyon
Yarım limon suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, kırmızı pulbiber

1. Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın. Maydanozu incecik doğrayın.
2. Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın.

ASYA 17.12.08 16:33

Pekmez Helvası (İçel)
 
Pekmez Helvası (İçel)
2 su bardağı un
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
1.5 su bardağı pekmez
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
1. Tereyağını tavada kızdırıp unu hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pekmez ve suyu bir kapta karıştırın. Azar azar una ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Cevizi ekleyin ve karıştırın.
2. Helva sıcakken kaşıkla şekil verip servis tabağına yerleştirin. Ilık olarak servis yapın.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:35 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2