tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Isparta Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20830-isparta-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 30.11.08 07:40

Isparta Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
Balık Doldurması-Isparta
Pirinç, soğan, maydanoz, nane, tarçın, fıstık, üzüm ve zeytinyağı maddeleri ile “iç” denilen bir malzeme hazırlanarak temizlenmiş büyük balıkların karnına doldurulur ve karın dikilir. Tepsinin içine döşenen balıkların üzerine salçalı yağ veya su gezdirilerek fırına verilir.

ASYA 07.12.08 02:47

Gül reçeli - Isparta
 
Gül reçeli - Isparta
Gerekli Malzemeler :
350 gr reçellik gül
6 su bardağı tozşeker
2.5 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı :
* Reçellik güllerin yapraklarını ayıklayıp yıkayın ve süzün.

* Gül yapraklarını tencereye alıp şeker ve limon suyunu ekleyin. Hafif ovup yarım saat bekletin. Suyu ilave edip tencerenin ağzı açık olarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Pişirme sırasında oluşan köpüğü kevgirle alın. Reçel kıvamına gelince tencereyi ateşten alıp soğutun. İyice soğuyan reçeli kavanozlara paylaştırın.

ASYA 07.12.08 02:50

Kabune (Isparta)
 
Kabune (Isparta)
Gerekli Malzemeler :
1 kg pirinç
500 gr kemiksiz et
3 soğan
2 çorba kaşığı margarin
Kaynar et suyu
Tuz, karabiber

Hazırlanışı :
* Soğanı temizleyip halka halka doğrayın. Tuz ve biberle ovup yıkayın. Pirinci ılık suda 10-15 dakika bekletin ve yıkayıp süzün. Eti haşlayıp tel tel ayırın.

* Bir tencereye sırasıyla soğan, et ve pirinci yerleştirin. Tuz ve karabiber serpin. Üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynar et suyu ilave edin. Kapağı kapalı olarak 25 dakika pişirin. 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip sıcak olarak servis yapın.


ASYA 07.12.08 02:55

Lokul (Isparta)
 
Lokul (Isparta)
Kullanılacak Malzemeler
1 su bardağı ince dövülmüş ceviz
5-6 adet dövülmüş karanfil
1 tatlı kaşığı tarçın
10-15 gül yaprağı
1 kahve fincanı tahin
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytin yağı (sıvıyağ)
1 tatlı kaşığı maya
1 tatlı kaşığı şeker
5 su bardağı un
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı süt (su)

Hazırlanma Şekli
Unu eleyin. Tuz serpip karıştırın. Unun ortasını havuz gibi açın. Maya ve şekeri birkaç kaşık ılık süt ile ezip unun ortasına yerleştirin. Üzerine biraz un serpip ılık ortamda maya kabarıncaya kadar 15-20 dakika bekletin. 3 çorba kaşığı yağı ayırıp kalan yağ, yoğurt sütü (su) azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlayın. Hamurun üzerini örtüp ılık ortamda 35-40 dakika bekletin. Tahinle ayırdığınız 3 kaşık yağı karıştırın. Ayrı bir kapta gül yaprağı, iki çorba kaşıği şeker, tarçın ve karanfili karıştırın.(Gül reçelide koyabilirsiniz.)
Hamuru 2 eşit parçaya ayırıp 50 cm çapında ve yarım cm kalınlığında açın. Üzerlerine önce tahinli yağ karışımını, sonra da gül yapraklı baharat karışımını(yada gül reçelini) sürüp ince dövülmüş ceviz içi serpin. Hamuru karşılıklı iki taraftan ortaya doğru gevşekçe rulo yapın. Ortadan boyuna kesip enine rulolara ayırın. Her bir ruloyu 8 parçaya kesin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Susamı 1 kaşık suyla ezin. Hamur parçalarını susamlı suya batırıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerini örtüp ılık ortamda 20-25 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 190 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:19 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2