tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Malatya Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20853-malatya-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

smtyksl 02.02.08 04:35

Malatya
 
BİLDİK DOLMASI
http://www.e-lezzet.com/resimler/bil...atya)-1954.jpg

Malzemeler :
  • 1 kğ. küçük domates -250 gr. kemikli et
  • 300 gr. yağlı koyun kıyması
  • 2 su bardağı pirinç 1 baş kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı yağ maydanoz Tuz-karabiber
Hazırlanışı :Küçük sert domateslerde kapak kaldırılarak içleri oyulur. Diğer tarafta; kıyma rendelenmiş soğan, pirinç, tuz, karabiber, salça oyulan domatesle­rin içleri katılarak yoğrulur. Hazırlanan hamur dolmaların içine doldurulur.Tencerenin içerisine yıkanmış kemikli et veya kemik dizilir. Üzerine dolmalar yerleştirilir. Dolmaların üzerine birer parça yağ konur, su ilâvesiyle pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Not: Kemikli et yerine kemik kul­lanılabileceği gibi, et suyu ile de pişirilebilir.

Güllü 21.02.08 15:02

Şam Kebabı (Malatya)
 


Malzemeler :


* 1/2 kg. kabak

* 2 yumurta

* 1 çay kaşığı kabartma

tozu

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı karabiber

* 5-6 yemek kaşığı un

* 1 su bardağı kızartma yağı

Hazırlanışı

Kabak yıkanır hazırlanır, geniş bir kaba rendelenir. İçerisine yumurta, un, tuz karabiber ve kabartma tozu ilâve edilerek iyice .

karıştırılır.Diğer tarafta bir tavaya yağ koyularak ısıtılır. Isınan yağın içerisine hamurdan birer kaşık konularak kızartılır. Kağıt yayılmış bir tepsiye çıkarılır. Hepsi tamamlandıktan sonra servis tabağına alınır, maydanozla süslenir. İsteğe bağlı olarak sıcak-soğuk servis yapılır.


http://img232.imageshack.us/img232/9...mage002wg0.gif



tualim 06.03.08 15:21

Fasulye Kavurması (Malatya)
 
Fasulye Kavurması (Malatya)






Malzemeler :

* 1 kg. yeşil fasulye

* 2 baş soğan

* 3-4 tane yeşil biber

* 3-4 tane domates

* 1 kaşık domates salçası

* 3 kaşık

tereyağı Tuz-karabiber

Hazırlanışı :

Fasulyeler ayıklanır, yıkanır, bir parmak kalınlıkta doğranır. Diğer tarafta kuru soğan küp şeklinde doğranır, bir tencerede yağla birlikte pembeleştirilir, içerisine incecik doğranmış yeşil biber konur. Birkaç kez de bununla karıştırılır, salçası ilâve edilir. Kabukları

soyularak küp şeklinde doğranmış domateste konarak bir müddet (domatesler ezilinceye kadar) pişirilir, fasulyeler konularak börktürülür. 1 su bardağı sıcak su konur tuz atılır, kapağı kapatılarak kısık ateşte suyu tamamen çektirilerek pişirilir. Gerekirse bir miktar daha sıcak su ilâve edilebilir. Servis

tabağına alınır, sıcak olarak servis yapılır.




ASYA 30.11.08 09:28

Malatya Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
MALATYA KEBABI

350 gr ince bulgur
350 gr kıyma
tuz,karabiber
kızartmak için:
2 yumurta
sıvıyağ

HAZIRLANIŞI:

Karıştırma kabına kıymayı, ince bulguru, tuzu, karabiberi alın ve yaklaşık yarım saat yoğurun.Yoğururken azar azar su ilave ederek yumuşatabilirsiniz.Yoğurduktan sonra yine elinizi suya batırarak yuvarlak yassı köfteler hazırlayın.Köfteleri kaynamış tuzlu suda yarı kıvama gelene kadar haşlayın ve süzün.Köftelerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra köfteleri önce çırpılmış yumurtaya daha sonra una bulayarak kızgın yağda kızartın. Bir peçetenin üzerinde yağını aldıktan sonra yeşilliklerle servis yapın.

ASYA 30.11.08 09:29

BİLİK-Malatya
 
BİLİK
Ölçüler:
l su bardağı süt veya yoğurt
1/2 su bardağı kuyruk yağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 kibrit kutusu yaş pakmaya
Tuz
Susam
Çörek otu
2 yumurta
Aldığı kadar un
Yapılış: Süt, eritilmiş kuyruk yağı, sıvı yağ pakmaya-tuz bir tencerede iyice karıştırılır. Aldığı kadar unla kulak memesi yumuşaklığından biraz sert hamur hazırlanır, iyice yoğrulur. Üzeri kapatılarak 30' mayalandırılmaya bırakılır.
Hamur mayalandıktan sonra 3-4 parçaya ayrılır. İki santim kalınlıkta açılır, bıçakla kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir veya daha küçük parçalara ayrılıp elle daire şekli verilerek tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu, susam dökülerek pembe renkte pişirilir. Sıcak, soğuk servis yapılabilir. Yöremizde ekmek yerine tüketilir.

ASYA 30.11.08 09:36

ÇÖKELEK SALATASI-Malatya
 
ÇÖKELEK SALATASI
Ölçüler:
500 gr. çökelek
150 gr. yeşil soğan
l demet maydanoz
l demet dereotu (8-10 dal)
Tuz-kırmızı biber
Biraz zeytinyağı
Yapılış: Maydanoz, dereotu, yeşil soğan ayıklanıp bol suyla yıkanır, incecik kıyılır. Çökeleğe karıştırılır, tuz, kırmızı biber, zeytin yağı katılarak iyece karıştırılır, servis tabağına alınır.

ASYA 30.11.08 09:37

SAMUT SALATASI (Dereotu salatası)-Malatya
 
SAMUT SALATASI (Dereotu salatası)
Ölçüler:
1/2 kg. dereotu
1/2 çay bardağı zeytin yağı
l limon
Tuz
kırmızı biber
5-6 dal maydanoz

Yapılış: Dereotu ayıklanır, bol su ile yıkanır. Maydanozla birlikte incecik kıyılır, limon suyu, tuz, kırmızı biber, zeytin yağı katılarak karıştırılır. Arzu edilirse 2 yumurta haşlanarak doğranıp içine koyularak karıştırılır, servis tabağına alınır.

ASYA 30.11.08 09:44

PAZI CACIĞI-Malatya
 
PAZI CACIĞI
Ölçüler:
l kg. pazı (pancar yaprağı)
1,5 kg. yoğurt
4-5 diş sarımsak
Tuz

Yapılış: Pazı ayıklanır, bol suyla yıkanır, bir tencereye konup kapağı kapatılır, kendi suyuyla 3-5' haşlanır. Soğuyunca sarımsaklı yoğurda karıştırılarak servis yapılır.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 09:44

PEPEKUŞU SALATASI-Malatya
 
PEPEKUŞU SALATASI
Ölçüler:
1/2 kg. pepekuşu
l kaşık erik ekşisi
Tuz
Biraz zeytin yağı
Yapılış: Pepekuşu ayıklanır, yıkanır. İncecik doğranır, erik ekşisi, tuz, zeytin yağı koyularak karıştırılır. Servis tabağına alınarak servis yapılır.
Not: Pepekuşu mayhoş tatta bir ottur. Özellikle ilkbahar mevsiminde bahçede toplanan otla bu salata yapılır. Diğer zararlı otlarla karıştırılabileceği için, bu ot gerçek tanıyan tarafından toplanır. Tere otuna benzer.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 09:45

PIRPIRIM SALATASI-Malatya
 
PIRPIRIM SALATASI

Ölçüler:
1/2 kg. pirpirim (semizotu)
l /2 çay bardağı zeytin yağı
1/2 limon
2-3 diş sarımsak
Tuz

Yapılış: Pirpirim dal dal ayrılarak ayıklanır. Bol su ile bir kaç kez yıkanır. Biraz suda bekletilerek iyice temizlenmesi sağlanır. Süzgece alınarak süzülür. İncecik kıyılır, zeytin yağı, limon suyu, tuz ve ezilmiş sarımsak katılarak karıştırılır. Arzu edilirse yaprak kırmızı biberde serpilerek servis tabağına alınır, servis yapılır.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 09:46

MERCIMEKLI BULGUR PILAVI-Malatya
 
MERCIMEKLI BULGUR PILAVI

Ölçüler:
2 su bardagi mercimek (kahverengi)
2 su bardagi bulgur
2 bas kuru sogan
4 kasik tereyagi
Tuz - karabiber

Yapilis: Mercimek yikanir ayiklanir. Bes bardak sicak su ile ates üzerine konur. Mercimekler pisinceye kadar haslanir. Küçük küplere dogranmis
sogan ilave edilir. Bir iki tasim kaynatilir. Tuz atilip bulgur salinir. Suyunu çekip göz göz olunca atesten alinir (suyunu çektigi halde bulgur pismemisse ates kapatilmadan biraz kaynar su gezdirilir. Diger taraftan kizdirilmis tereyagi servis tabagina alman pilavin üzerine gezdirilir.

Afiyet Olsun

ASYA 30.11.08 09:47

SAÇAKLI PILAV-Malatya
 
SAÇAKLI PILAV
Ölçüler:
1 su bardagi yarmaca (nohut)
1 çay kasigi tel sehriye
2 su bardagi bulgur
4 kasik tereyagi
Tuz-Karabiber
Yapilis:
Yapilis: Aksamdan islatilmis nohut bir tencerede atese konur, üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edilerek; tuz atilir ve pisirilir. (Suyu tamamen çektirilir.)
Tel sehriyeler yagda kavrulur. Sehriye rengi önünce bulgur ve yarmaca ilave edilir. Birkaç dakika daha yagda dönderilir. Su ve tuz ilave edilerek kisik ateste suyu çekilene kadar pisirilir. Gerekirse karabiber atilir, servis tabagina alinir. Pisen pilava tereyagi dökülür. Sicak olarak servis yapilir.
Afiyet Olsun

ASYA 30.11.08 09:48

YARMACALI PILAV-Malatya
 
YARMACALI PILAV
Ölçüler:
1 su bardagi yarmaca (nohudun ikiye bölünmüsü)
2 su bardagi bulgur
4 kasik tereyagi
Tuz
Yapilis: Yarmaca ayiklanir, yikanir. 6-7 bardak su ile ates üzerine konur; yarmacalar pisinceye kadar haslanir. Içerisinde 4-4,5 bardak su kalinca tuz atilir. (Bu miktarda su yoksa ilâve edilerek saglanir.) Bulgur salinir kisik ateste suyunu çekip göz göz olunca atesten alinir. Kizgin tereyagi üzerine gezdirilir kapak ve tencere arasina temiz bir peçete konarak demlendirilir. Sicak olarak servis yapilir.
Afiyet Olsun

ASYA 30.11.08 09:49

PİRİNÇLİ HALLE-Malatya
 
PİRİNÇLİ HALLE


Ölçüler:
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
su

Yapılış: Bir kaşık yağ, pirinç ve tuz üzerini geçecek kadar suyla haşlanır, ayrı bir kasede iki kaşık un bir bardak suyla ezilir, iyice karıştırılır. Haşlanmış olan pirince karıştırılarak ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek iyice pişirilir, ateşten alınıp sıcak olarak servis tabağına yerleştirilir, üzerine kaşıkla göz göz çukurlar açılır, yakılmış yağ çukurlara doldurularak servis yapılır.

Not : Arzu edilirse tereyağı yerine tereyağında eritilmiş pekmez dökülerek servis yapılabilir. Bu şekilde hazırlandığı taktirde tatlı yerine yenir.

Afiyet Olsun

ASYA 30.11.08 09:50

AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE-Malatya
 
AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE
Ölçüler:
3 su bardağı yarma
1 /2 kg. kadar ayva yaprağı
3 yemek kaşığı tereyağı
1 kg. yoğurt
1 /2 kg. kuru soğan
2 kaşık un
1 yemek kaşığı erik ekşisi
Tuz
Yapılış: Yarma tuz ve su ilâvesi ile yoğrulur, yumuşak bir hamur hazırlanır. Ayva yapraklan yıkanır. Hazırlanan hamurla pamuklu tarafı içe, parlak tarafı dışa gelecek şekilde hamurla kalem gibi sarılır. Hazırlanan köfteler bir tencereye muntazam bir şekilde dizilir, tuz atılır, üzerini geçinceye kadar sıcak su ilâvesi ile pişirilir.
Diğer tarafta yoğurt-unla birlikte bir tencerede karıştırılır üzerine iki su bardağı kadar su ilâve edilir, karıştınla karıştırıla kaynatılır. Erik ekşisi, yoğurd-un-su karışımına ilâve edilir. Pişmiş olan köftelerin üzerine kaynamakta olan karışım boşaltılır, bir kaç taşım kaynatıldıktan sonra servis tabağına alınır. Üzerine küp şeklinde doğranmış tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilir, ılık olarak servis yapılır.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 09:51

YAVANDAN ETLİ PATATESLİ KÖFTE (Yeşilyurt yöresinden)-Malatya
 
YAVANDAN ETLİ PATATESLİ KÖFTE

Ölçüler:
2 su bardağı yarma
1/2 kg. patates 250 gr. parça et
1-2 baş kuru soğan
3 yumurta kadar yağ
2 yemek kaşığı salça

Yapılış: Et yıkanır, bir tencerede ateşe konur, bıraktığı suyu çekince yağı ilâve edilerek kızartılır.
Küp şeklinde doğranmış soğan konarak sarartılır. Salça ile de birkaç kez karıştırıldıktan sonra suyu ilâve edilir, pişmeye bırakılır.
Diğer tarafta; yarma, tuz, su ilavesi ile yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlanır. Patates yıkanır, soyulur, tekrar yıkanarak büyük küpler şeklinde doğranır. Pişen ete patates ve köfteler konur. Tuz atılır, pişirilir, servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

Not: 1. Arzu edilirse 1/2 çay bardağı akşamdan ıslatılmış nohutta kullanılabilir.
2. Nohut kullanıldığı zaman, et kullanılmayabilir. Nohut salçalı suda pişirilip köfte ve patatesi ilave edilir.

ASYA 30.11.08 09:52

YEŞİL FASULYELİ EKŞİLİ KÖFTE-Malatya
 
YEŞİL FASULYELİ EKŞİLİ KÖFTE

Ölçüler:
2 su bardağı yarma
1 /2 kg. yeşil fasulye
2 baş kuru soğan
3 yumurta kadar yağ
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı erik ekşisi varsa
1-2 yemek kaşığı kef

Yapılış: Soğanlar küp şeklinde doğranır. Geniş bir tencerede yağla birlikte kavrulur. Sulandırılmış salça ilâve edilir. Yağla çevrildikten sonra üzerine 7-8 bardak su ilâve edilir. Kaynamaya başlayınca ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış fasulyeler haşlanmaya bırakılır.
Diğer taraftan yarma, tuz, su ilâvesi ile yoğrulur. Yoğrulan hamur nohut büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvar­lanır. Pişmek üzere olan fasulyelere ilâve edilir. Tuz atılır. Erik ekşisi konur. Köfteler biraz pişince kef ilâve edilir, iyice pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Not: 1- Arzu edilirse salça kullanmadan da pişirilebilir.
2- Genellikle kış mevsiminde kurutulmuş yeşil fasulyeden yapılır.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 09:54

YUMRU KÖFTE (Cep köftesi)-Malatya
 
YUMRU KÖFTE (Cep köftesi)

Ölçüleri:
300 gr. yağsız iki kere çekilmiş kıyma
3 su bardağı orta bulgur
1 baş kuru soğan
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
Tuz-karabiber

Yapılış: Geniş bir kapta bulgur, kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, ince küp şeklinde doğranmış soğan su ilavesi ile yarım saat yoğrulur. Hamur kıvama gelince 1,5-2 fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlanır.
Diğer tarafta bir tencereye 5-6 bardak su konur, tuz atılır, kaynamaya başlayınca köfteler içine salınarak haşlanır. Suyu süzülerek servis tabağına alınır. Sıcak veya soğuk servis yapılabilir.
Not: İstenirse yağda boş olarak veya yumurtalı yağda kızartılarak servis yapılabilir.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 10:00

ETLİ DOLMA KÖFTE (İçli köfte)-Malatya
 
ETLİ DOLMA KÖFTE (İçli köfte)


Ölçüler: (Dışı için)
1 /2 kg. yağsız iki kere çekilmiş kıyma
1/2 kg. kuru soğan
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı yağ
Tuz-karabiber

Yapılış: içinin hazırlanması: Küp şeklinde doğranmış soğanlar yağ ile hafif sarartılır, kıyma ve tuz ilâve edilerek iyice kavrulur. Ateşten alınır, kıyılmış maydanoz ve karabiber ilâve edilir, soğumaya bırakılır.

Dışının hazırlanması: Orta bulgur, tuz su ilâvesi ile iyice yoğrulur. (30-40') Hamur macun kıvamına gelince yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. İçleri incecik oyulur, oyulan kısım hazırlanan içle doldurularak kapatılır.
isteğe göre; hazırlanan köfteler tuzlu suda haşlanarak veya bol kızgın yağda kızartılarak servise sıcak olarak hazırlanır.

Not: 1. Tuzlu suda haşlanırsa kapak kapatılmaz.
2. Kaynayan suyun üzerine süzgeç konur, süzgecin içerisine köfteler yerleştirilerek, kapak kapatılır ve buharda pişirilebilir.
3. Kızartılarak hazırlanıyorsa, kızaran köfteler kapaklı bir kaba alınıp yumuşaması sağlanır.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 10:01

AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE-Malatya
 
AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE

Ölçüler:
3 su bardağı yarma
1 /2 kg. kadar ayva yaprağı
3 yemek kaşığı tereyağı
1 kg. yoğurt
1 /2 kg. kuru soğan
2 kaşık un
1 yemek kaşığı erik ekşisi
Tuz

Yapılış: Yarma tuz ve su ilâvesi ile yoğrulur, yumuşak bir hamur hazırlanır. Ayva yapraklan yıkanır. Hazırlanan hamurla pamuklu tarafı içe, parlak tarafı dışa gelecek şekilde hamurla kalem gibi sarılır. Hazırlanan köfteler bir tencereye muntazam bir şekilde dizilir, tuz atılır, üzerini geçinceye kadar sıcak su ilâvesi ile pişirilir.
Diğer tarafta yoğurt-unla birlikte bir tencerede karıştırılır üzerine iki su bardağı kadar su ilâve edilir, karıştınla karıştırıla kaynatılır. Erik ekşisi, yoğurd-un-su karışımına ilâve edilir. Pişmiş olan köftelerin üzerine kaynamakta olan karışım boşaltılır, bir kaç taşım kaynatıldıktan sonra servis tabağına alınır. Üzerine küp şeklinde doğranmış tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilir, ılık olarak servis yapılır.



Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 10:01

SICAK ÇİĞLEME-Malatya
 
SICAK ÇİĞLEME

Ölçüler:
1 kase çiğleme (simitin irisi)
2,5 kase su
3 tane yeşil biber
2 tane kuru soğan
1 demet maydanoz
1 kaşık domates salçası
2 kaşık tereyağı
Tuz, karabiber
Kırmızı biber

Yapılışı: Soğan ve biber incecik doğranır, bir tencere tereyağı ile kavrulur. Bir kaşık salça ilâve edilerek bir iki kez karıştırılır, iki buçuk kase su konur, tuz karabiber, kırmızı biber atılarak karıştırılır. Kaynamaya başlayınca çiğleme ilâve edilir. Suyunu çekip göz göz olunca maydanoz kıyılarak ilâve edilir. Ateşten alınır. El dayanacak sıcaklığa gelince çiğ köfte gibi sıkımlanarak servis tabağına alınır, sıcak olarak servis yapılır.



Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 10:03

TİRİTLI DOLMA KÖFTE (Analı-kızlı köfte)-Malatya
 
TİRİTLI DOLMA KÖFTE (Analı-kızlı köfte)


Ölçüler:
İçi için:
250 gr. yağlı kıyma
2-3 baş kuru soğan
2-3 kaşık yağ
5-6 dal maydanoz
Tuz-karabiber

Dışı için:
1/2 kg. yağsız iki kere çekilmiş kıyma
1 kg. orta bulgur
Tuz

Tirit için:
1 kg. kemik
1 çay bardağı nohut
Tuz-2 yemek kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılış: İçinin hazırlanması: 250 gr. kıyma ile küp şeklinde doğranmış soğan, yağla birlikte kavrulur. Ateşten
alınarak tuz, karabiber ve kıyılmış maykirazdanoz ilâve edilerek karıştırılır. Bir kekiraznarda soğumaya bırakılır.

Dışının hazırlanması: Orta bulgur, yağsız kıyma tuz ve su ilâvesiyle iyice yoğrulur. Hamur macun kıvamına gelinkirazceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. (30 kadar hamur tüm olarak yoğrulduğu kaba yüksekten atılır. Tepsikirazye yapışmıyorsa olmuş demektir.) Yoğrulan hamur iki ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. İçi oyukirazlarak önceden hazırlanan iç konarak kakirazpatılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra geriye kalan hamur, nohut büyüklüğünde parçalara ayrılarak yukirazvarlanır.
Diğer tarafta; salçalı et suyu hazırlanır. İçerisine akşamdan ıslatılan nohut koyularak pişirilir. Tuz atılır. Nokirazhutlar pişince içli ve yuvarlak köfteler ilâve edilir. 5-6 taşım kaynatılarak ateşten alınır, sıcak olarak servis yapılır.




Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 11:26

SIKMA KÖFTE-Malatya
 
SIKMA KÖFTE

I. Yol
Ölçüler:
2 su bardağı yarma
1 /2 su bardağı orta bulgur
4-5 adet yeşil biber
4-5 adet domates
2 baş kuru soğan
2 kaşık salça
3 kaşık yağ 200 gr. kıyma
1 demet maydanoz
Tuz ve karabiber

Yapılış: Yarma, orta bulgur, tuz ve su ilavesi ile yoğrularak fazla yumuşak olmamak kaydıyla bir hamur yapılır. Hazırlanan hakirazmur fındık büyüklüğünde parçalara ayrılır, yuvarlanır. Ortasına hafifçe bastırılır. Kaynayan tuzlu suda haşlanır. (Haşlanıp haşlanmadığını anlamak için köfte alınır. Kaşıkla ikiye ayrılır, içerisinde kuru bulgur görünmüyorsa haşlanmış demektir.)
Diğer tarafta küp şeklinde doğranmış
soğanlar yağda kıyma ile birlikte kavrulur. İnce doğranmış biber, kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates, tuz ve biraz salça katılarak karıştırılır. Haşlanan köfteler, süzgece dökülerek süzülür. Hazırlanan sosun içerisine atılarak karıştırılır. En son kıyılmış maydanoz ve biber atılır. Sıcak olarak servis yapılır.

II. Yol
Ölçüler:
2 su bardağı yarma
1 /2 su bardağı orta bulgur
4 kaşık yağ
1 demet maydanoz
1 baş sarımsak
Tuz ve karabiber

Yapılış: Köfteler usul I'de olduğu gibi hazırlanır, tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta bir tava içerisinde tereyağı, soyularak çok az tuzla ezilmiş sarımsak karıştırılır, içerisine sıcak köfteler ilâve edilir. Bir kaç kez karıştırılarak sarımsağa tüm köftelerin bulunması sağlanır. Kıyılmış maydanoz, gerekirse tuz ve karabiber karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 11:31

PATLICANLI KÖFTE-Malatya
 
PATLICANLI KÖFTE-Malatya

Ölçüler:
1 su bardağı yarma
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı tereyağı
2 patlıcan
2 tane domates
2-3 tane yeşil biber
1 orta büyüklükte kuru soğan

Yapılış: Yarma tuz-su ilâvesiyle bir hamur yapılır, nohut büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlanır.
Diğer tarafta bir parmak kalınlığında, 4-5 cm. uzunluğunda kesilmiş patlıcan, biber ve halka şeklinde doğranmış soğan tereyağıyla birlikte kızartılır. Salçası ve kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domates ilâve edilir, yağla bir iki kez çevrilir. 6-7 su bardağı su konur kaynamaya başlayınca tuz atılarak köfteler konur ve pişirilir. Köfteler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: İsteğe bağlı olarak; soğuk veya ılık olarak da servis yapılabilir.

Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 11:39

Maş Çorbası-Malatya
 
Maş Çorbası

Malzemeler
1 su bardağı gendime (Dövme)
1 /2 su bardağı maş
1/2 su bardağı kara nohut
1 baş soğan
2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı salça Biraz tuz
Yapılış
Bir tencerede küp şeklinde doğranmış soğan yağla birlikte pempeleştirilir. Salçası konur, 1-2 kez yağla çevrilir. Suyu ilâve edilir. Akşamdan ıslatılmış maş, gendime nohut ilâve edi­lir. Tuz atılır. İyice pişirilir. Sıcak olarak servise alınır.

ASYA 07.12.08 02:07

Külah Dolması
 
Külah Dolması


Patlıcan, biber, salatalık kurusu
(yeterli miktarda)
250 gr. kıyma
2 su bardağı irinti (bulgurun en irisi)
1 baş soğan
2 kaşık salça
1 kaşık erik ekşisi
3 kaşık tereyağı Maydanoz nane Tuz karabiber

Yapılışı :
Külahlar haşlanarak, süzülür. Diğer taraftan kıyma, küp şeklinde doğranmış soğan, irinti, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, kuru nane karıştırılarak haşlanan külahlara doldurulur. Diğer tarafta yağ eritilerek, salça ilâve edilerek biriki kez karıştırılır. Suyu ve erik ekşisi koyulur. Hazırlanan dolma suyu, üzerine bir ağırlık koyulmuş olan dolmalara ilâve edilerek suyu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Not: Külah; biber, patlıcan ve salatalık gibi oyularak, ipe dizilip kurutulan kışlık sebzedir.

ASYA 07.12.08 02:11

Mıgla
 
MIGLA
Ölçüler:
1 kg. yeşil fasulye
2 baş soğan
3 yumurta
3 kaşık tereyağı Tuz-karabiber

Yapılışı :
Fasulyeler ayıklanır, yıkanır, bir parmak kalınlıkta doğranır. Bir tencerede üzeri geçecek kadar suyla ateşe konarak haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür.
Diğer tarafta soğanlar küp şeklinde doğranır, yağla birlikte pembeleştirilir, içerisine yumurtalar kırılır, akları katılaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Süzülen haşlanmış fasulyeler ilâve edilerek karıştırılır, tuz karabiber serpilir, servis tabağına alınır, sıcak olarak servis yapılır.

Not: Kış için kurutulmuş olan yeşil fasulye*den de yapılabilir. 1. Pazıdan da (pancar yaprağı) aynı yiyecek hazırlanabilir.



ASYA 07.12.08 02:12

Tirit
 
TİRİT
(Bayram Tiridi)

Ölçüler:
1 kg. kemikli et
2 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı salça 2 yemek kaşık yağ 1 avuç pirinç

Yapılışı :
Et yıkanır, bir tencereye kona*rak ateş üzerinde bıraktığı suyu çektirilir. Yağ ve halka şeklinde doğranmış soğan ilave edilerek kızartılır, sulandırılmış salçayla da bir iki kez karıştırıldıktan sonra üzerine bol miktarda su ilave edilir, pişirmeye yakın tuz atılır. Pişen ete ayıklanmış, yıkanmış pirinç ilâve edilir. Pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Pişen yemek servis tabağına alınır, üzerine kara*biber dökülerek servis yapılır.

Not: Özellikle bayram sabahlan kahvaltı yenine hazırlanan bir yiyecek olduğu için bayram tiridi denmektedir.

ASYA 07.12.08 02:13

Serun
 
SERUN


Ölçüler:
4 tane yufka ekmeği
1 Kgr. yoğurt 250 gr. kıyma
4 diş sarımsak
2 kaşık yağ

Yapılışı :
Kıyma yağla birlikte kavrulur, tuz karabiber atılarak karıştırılır. Açılarak saç üzerinde pişirilen yufkalar, ateşten alınır alınmaz kıymalı iç dökülerek oklavayla biraz genişçe sarılır. Dörder parmak arayla kesilerek servis tabağına yerleştirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. En son tereyağında kızdırılmış kırmızı biber gezdirilerek servis yapılır.

Not: Saç üzerinden alman yufkalar oklavayla boş olarak sarılır. İnce ince kıyılarak servis tabağına yerleştirilir, üzerine kavrulan kıyma döşenir, sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılabilir. Bazı yörelerimizde servin, yukarıdaki gibi de hazırlanmaktadır.

ASYA 07.12.08 02:14

Kömbe
 
KÖMBE
Ölçüler:
1/2 ekmek mayası veya
1/2 kibrit kutusu kadar pak maya
1/2 kg. kuşbaşı et
3-4 yemek kaşığı tereyağı
Tuz - susam -1-1,5 kg. un

Yapılışı :
Kuşbaşı et küçük parçalara ayrılır, yıkanır. Bir tencerede ateş üzerine koyulur. Kendi bıraktığı suyu çekince 2 kaşık yağ ilâve edilip, iyice kavrularak pişirilir. Diğer taraftan geniş bir tepsiye un elenerek ortası havuz gibi açılır. Ortasına maya, kenarlarına tuz
serpilir. Ilık su ilâvesi ile yumuşak bir hamur yapılır. Üzerine nemli bez örtülerek mayalandırılır, (yarım saat) Mayalanan hamur iki parçaya ayrılır. Hamur parçalarından biri yağlanmış tepsiye açılarak ya da elle yayılarak yerleştirilir. Arasına kavrulmuş et yayılır. Diğer hamur parçası üzerine kapatılır. Hamurun üzeri kalan yağla yağlanır, susam dökülerek fırında pişirilir. Dilimlenerek servise alınır.

Not: Tereyağında kavrulmuş et yerine çökelekli, peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı harçta kullanılabilir. Ne kul*lanılmışsa onun ismini alır. Patatesli kömbe gibi.

ASYA 07.12.08 02:14

Incik Kebabı
 
İNCİK KEBABI

Ölçüler:
İncik eti
Domates
Yeşil biber

Yapılışı :
Koyun, kuzu ve keçinin bacak etlerine incik denir. Kemikli olarak salçalı suda haşlanır. Haşlama esnasında suyu çektirilir, tereyağında kızartılır. Közlenmiş biber, domatesle servis yapılır.

Not: (Haşlama işlemi için toprak kaplar tercih edilir.)

ASYA 07.12.08 02:15

Fındık Yaprağından Sarma
 
FINDIK YAPRAĞINDAN SARMA
Ölçüler:
Bir miktar fındık yaprağı 2 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı salça 500 gr. orta yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç 1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı yağ Tuz - karabiber

Yapılışı :
Yapraklar dizilerek bir kaba yerleştirilir, su ilâve edilerek kapağı kapatılır, haşlanır. Haşlama işlemi; yaprağın yeşil rengini verinceye, kurumuş bir yaprak renk ve görünümü alıncaya kadar devam eder. Diğer tarafta kıyma, pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, bir kaşık salça, rendelenmiş soğan hepsi karıştırılarak biraz su ilavesiyle yoğrulur. Hazırlanan iç haşlanan yapraklara sarılarak düzgün bir şekilde yerleştirilir. Üzerine ağırlık konarak salçalı et suyu ile pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır

ASYA 07.12.08 02:16

şam Kebabı
 
ŞAM KEBABI
Ölçüler:
1/2 kg. kabak
2 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
5-6 yemek kaşığı un
1 su bardağı kızartma yağı

Yapılışı :
Kabak yıkanır hazırlanır, geniş bir kaba rendelenir. İçerisine yumurta, un, tuz karabiber ve kabartma tozu ilâve edilerek iyice karıştırılır.
Diğer tarafta bir tavaya yağ koyularak ısıtılır. Isınan yağın içerisine hamurdan birer kaşık konularak kızartılır. Kağıt yayılmış bir tepsiye çıkarılır. Hepsi tamamlandıktan sonra servis tabağına alınır, maydanozla süslenir. İsteğe bağlı olarak sıcak-soğuk servis yapılır.


ASYA 07.12.08 02:17

Papaz Yahnisi
 
PAPAZ YAHNİSİ
Ölçüler:
1 Kr. arpacık soğan 1/2 kg. kuşbaşı et
2 kaşık salça 4 kaşık yağ Tuz-karabiber

Yapılış:
Et yıkanır bir tencerede ateşe konur. Kendi bıraktığı suyunu çekince yağ ilavesiyle kızartılır. Salça ile de bir iki karıştırıldıktan sonra üzerine sıcak su ilave edilerek pişmeye bırakılır. Diğer tarafta arpacık soğanlar kabuklarından temizlenir, yıkanır. Pişmek üzere olan ete bütün olarak atılır. Tuz atılır. Pişince ateşten alınarak servis tabağına konur, sıcak olarak servis yapılır. Arzuya göre karabiber kullanılır.

Not: 1. Piştikten sonra yemekte kalan su oranı 1/3 dür. 2. Pişme esnasında suyun renginin kararmaması için tane karabiber kullanılabilir.

ASYA 07.12.08 02:17

Ayva Dolması
 
AYVA DOLMASI
Ölçüler:
6-7 tane ekmek ayvası
(orta büyüklükte)
250 gr. orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç 4 kaşık tereyağı
2 kaşık salça-1 baş kuru soğan 4-5 dal maydanoz
4-5 dal taze nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane Tuz-karabiber

Yapılış:
Ayvalar yıkanır, kabukları soyulur, kapak açılarak kesilir, ayvaların içi oyulur, (domates veya biber dolması için hazırlanan sebze gibi ) kararmaması için suya atılır, diğer tarafta; kıyma, pirinç, kıyılmış maydanoz, nane, küp şeklinde doğranmış soğan, tuz karabiber su ilavesiyle yoğrularak dolma içi hazırlanır. Ayvaların içerisine doldurulur. Kapak parçaları kapatılır. Bir tence*reye aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Bir tava içerisinde yağ eritilir. Sulandırılmış salça koyularak karıştırılır, iki su bardağı kadar su ilâve edilir, tuz atılır, kaynamaya başlayınca ayvaların üzerine boşaltılır, suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


ASYA 07.12.08 02:17

Pazı Sarması
 
PAZI SARMASI
Ölçüler:
1 kg. Pazı (pancar yaprağı)
1 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı salça 500 gr.
Orta yağlı kıyma 2 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı yağ Tuz - karabiber

Yapılışı :
Pazı yaprakları haşlanarak süzülür. Diğer tarafta kıyma rendelenmiş soğan, ayıklanmış yıkanmış pirinç, salça, tuz, karabiber, maydanoz ilavesiyle yoğrulur. Pazı yapraklarına sarılarak salçalı et suyunda iyice pişirilir. Yoğurtla birlikte servis yapılır.

ASYA 07.12.08 02:19

Kaburga Dolması
 
KABURGA DOLMASI
Ölçüler:
2 kg. bir kaburga
2 su bardağı pirinç
3 baş kuru soğan
3-4 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
2 kaşık domates salçası 2 tane domates
Tuz - karabiber

Yapılışı:
Kaburganın üst derisi kaldırılarak bir oyuk meydana getirilir. Pirinç ayıklanır, yıkanır geniş bir kaba alınır. İçerisine kıyılmış maydanoz, küp şeklinde doğranmış soğan, kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates, tuz, karabiber, bir kaşık salça koyularak karıştırılmak amacıyla yoğrulur.
(Varsa; etin kenarından alman yağ da doğranabilir) Kaburganın oyulan yerine hazırlanan iç doldurularak dikilir. Tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır. Diğer tarafta küp şeklinde doğranan soğan pembeleştirilir, salça ilâve edilir, suyu konur. Hazırlanan salçalı suya kaburga yavaşça konur, kapağı kapatılarak kaynayıncaya kadar harlı, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 2-3 saat pişirilir. Pişen kaburga geniş bir tepsiye alınarak, üzerine salçalı sostan dökülür ve fırında biraz kızartıldıktan sonra servise alınır.

Not: Arzu edilirse mevsime göre, biber, patlıcan, patates kızartılıp firma konmadan önce tepsiye yerleştirilen kaburganın yanma konarak fırınlanır.


ASYA 07.12.08 02:22

Sümüt Pılavı
 
SÜMÜT PILAVI
Ölçüler :
2 Bas Kuru sogan
2 Kaşık tereyagi
1 Kase sümüt
2 Kase et suyu veya su
2-3 Adet yesil sivri biber
1 Kaşık domates salçasi
1 Tatli kasigi biber salçasi

Yapilis : Pilav tavasinda küp seklinde dogranmis sogan yagla öldürülür, salçasi ilave edilir. Suyu konur. Su kaynayinca tuz ilave edilir. Sümüt salinir. Kizgın ateste suyu çekinceye kadar pisirilir.
Servis tabagina alinir. Üzerine arzu edilirse kizdirilmis tereyagi gezdirilir. Yesil sogan ve tursu ile servis yapilir.

ASYA 07.12.08 02:28

Yarmacalı Pılav
 
YARMACALI PILAV
Ölçüler:
1 su bardagi yarmaca (nohudun ikiye bölünmüsü)
2 su bardagi bulgur
4 kaşık tereyagi
Tuz

Yapilis: Yarmaca ayiklanir, yikanir. 6-7 bardak su ile ates üzerine konur; yarmacalar pisinceye kadar haslanir. Içerisinde 4-4,5 bardak su kalinca tuz atilir. (Bu miktarda su yoksa ilâve edilerek saglanir.) Bulgur salinir kisık ateste suyunu çekip göz göz olunca atesten alinir. Kizgin tereyagi üzerine gezdirilir kapak ve tencere arasina temiz bir peçete konarak demlendirilir. Sicak olarak servis yapilir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:03 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2