tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Van Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20985-van-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 01.12.08 02:16

Van Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
KELEDOŞ
Bu yemeğin yapımında mahalli adlar taşıyan bir çok ot kullanılır. Biz en çok kullanıra Heliz otuna göre yemeğin tarifini yapalım:
Bol miktarda Heliz otu suda iyice kaynatılır. Piştikten sonra sıkılarak suyu süzülür. Daha sonra kavurma ile bir miktar mercimek ve Heliz otu üçü birden yeniden kaynatılmaya bırakılır. Yeterli bir kaynamadan sonra hazır olan yemek tabaklara doldurulur. Bunların üzerine de bir tarafta hazırlanmış kurut ve kurutun üzerine de soğan yağ dökülerek servis yapılır.

ASYA 01.12.08 02:17

Ayran Aşı-Van
 
Ayran Aşı
Kullanılan Malzeme:
Döğme (Den) 220 gr. Nohut 150 gr. Ispanak 500 gr.Evelik 8-1 0 Yaprak, Pazik 8-10 Yaprak Yabani Sarmaşık 1- 2 Dal Maydanoz, 1 Demet Yarpuz ,1 Demet Kişniş otu, 1 Demet soğan, 5-6 orta boy kıyma 250 gr. yoğurt 750 gr. taze kabak 1-4 Adet orta boy, Yumurta 1 adet.
Yapılışı: Döğme ile Nohut ayrı bir kapta haşlanır. Diğer bir kapta yoğurt bir yumurta ve iki kaşık un iyice çırpılır. Büyük bir tencereye yoğurt boşaltılır , iki su bardağı su ilave edilir .Pişirilmiş nohut ve döğme atılır bir iki taşım kaynatılır .Daha sonra yıkanmış ve doğranmış pazı, ıspanak, evelik, yabani sarmaşık, kişniş otu, yarpuz katılır. 1O-1.5 dakika bu malzemeler pişmeye yakın taze kabak kare şeklinde doğranır ve tencereye atılır hepsi birlikte kaynatılır.
Bu esnada aş sürekli tahta bir kaşıkla karıştırılır. Tuz atılır. Bütün malzemeler pişince ayrı bir tavada yağ eritilir. Soğanlar yarım ay şeklinde irice doğranır maydanoz doğranıp ve yağla birlikte kavrulur. Bu sos aşa dökülür ve ateşten indirilir.
Not: Çorbaya istenirse kıymadan küçük köfteler katılabilir. Ayrıca lezzet verir.

ASYA 01.12.08 02:18

Otlu PEYNİR-Van
 
Otlu PEYNİR

Malzeme
Süt, Maya, İsteğe göre siyabo, mend, so, sirk vb otlar


YAPILIŞ
I

Bir kazan dolusu süt hazırlanır, ateşin üstüne bırakılır, ılık durumuna gelince indirilir. Sonra mayası atılır ve 30 dakika beklemeye bırakılır 30 dakikadan sonra katılaşan süt kırdırılır. Daha sonra 10 dakika bırakılır (kırdırılmanın sebebi katılaşan sütün oluşturduğu suyun üste çıkmasıdır.)
Daha sonra su dökülür, kalan kısım daha tam katılaşmamıştır. Peynirin içine isteğe göre siyabo, mend, so, sirk vb.. yenilebilen tadı çok güzel olan otlar katılır (hepsi bir arada konulmaz) en son aşama ise bir torba getirilir ve içine dökülür, ağzı bağlanılır. torba düz geniş bir taşın üstüne bırakılır. onun üstüne de ağırca bir taş bırakılır tam bir gün beklemede bırakılır. peynir taşların altından alınır.
Tekerlek büyüklüğünde olan peynir düzce bir leğene bırakılır tuzlanır ve kesilir ve yemeğe hazır duruma gelir.



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:41 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2