![]() |
Mıcırık Aşı (Ezik Aşı- Börk) Mıcırık Aşı (Ezik Aşı- Börk) http://img688.imageshack.us/img688/7784/mcrka.jpg Malzemeler: 250 gr. yagsız iri kuzu kıyması 150 gr. kuru patlıcan 3 adet kuru kırmızı biber 1 çay bardağı pirinç yarım avuç domates kurusu 1 adet kuru soğan 3-4 diş kuru sarımsak yarım yemek kaşığı biber salçası yarım yemek kaşığı domates salçası 2 yemek kaşığı sadeyağ (tereyağ veya zeytinyagıda kullanılabilir) 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber 1 yemek kaşığı kuru nane 1 adet limonun suyu 1 çay kaşıgı karabiber Yapılışı: Patlıcan kurusu ve börkü yıkanıp, kaynar tuzlu suda 5-10 dk. haşlanıp 4-5 kez soğuk sudan geçirilir. Kıymaya yarım fincan su ilave edilerek, suyunu salıp çekinceye kadar sote edilir. Bir yemek kaşığı tereyağı ve ince kıyılmış soğan eklenip soluncaya kadar kavrulur. İçine sıcak su ve salçalar ilave edilir. Etler hafif pişinceye kadar bir iki taşım kaynatılır. Soğuk suda yıkanan pirinçle birlikte patlıcan eklenir. Soğuk sudan geçirilen domates ve biberler ufaltılıp yeterli tuz ile ilave edilir. Kısık ateşte pirinçler açılınca pişirilir. Limon suyu ve ince kıyılmış sarımsaklar da eklenip su ve tuz oranı kontrol edilir. 10 dk. daha kısık ateşte pişirilir, üzerine ısıtılan yağ, pul biber ve nane eklenip karabiberi ilave edilir. NOT : Patlıcanın yeşil sap kısmına da Börk denir. Yazın kışlık dolma kurusu yapılırken, patlıcanın başı bıçakla alınıp boyuna ortadan ikiye kesilir, ortasındaki odunsu sert bölümü çıkarılır, kalan kısımı kurutulur. Ayrıca oyulan tohumsuz iç kısmı ve dolma yapılamayacak patlıcanlar doğranıp hep birlikte kurutulur. Yörede bu patlıcan kurusu ile yapılan yemeğe tarifteki gibi farklı isimler söylenir. Hepsi de aynı yemektir. |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:15 . |
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2