Konu: Tüp Bebek
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.11.10, 03:52   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
ASYA
Moderator
 
ASYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295
Puan Grafiği
Rep Puanı:9435
Rep Gücü:116
RD:ASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 118
480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Tüp Bebek

Tüp Bebek


Tüp bebek (IVF) nedir? Kısırlık olgularında yeri nedir?
Tüp bebek (IVF) kısırlık olgularında tedavide çığır açmıştır.Tüp bebek teknolojisi en gelişmiş kısırlık tedavi yöntemidir.Ülkemizde her yıl 4500 - 5000 tüp bebek doğduğu bildiriliyor, bu rakamlara göre bizde tüp bebek yapma oranı Avrupa ülkelerine göre hayli düşük.Bunun sebebi tüp bebek yönteminin pahalı olması.Bu nedenle tüp bebek planlayan çiftlerin tedavi olacakları merkezi iyi seçmeleri, tüp bebek başarı oranlarına dikkat etmeleri gereklidir.
Tüp bebek (IVF) masrafları devlet tarafından karşılanıyormu?
Son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle devlet tüp bebek uygulama masraflarının bir kısmını üstlendi, ortalama 3500-4000 ytl tutan masrafların yaklaşık 1000 ytl lik kısmını karşılıyor.Bunun için çiftlerin tüp bebek uygulaması yapan merkezlerden veya resmi sağlık kurumlarından sağlık kurulu raporu düzenletmeleri gerekiyor.Tüp bebek giderlerinin bir kısmının karşılanabilmesi için kadın 40 yaş altında olmalı, en fazla 3 uygulama yapılmalı.Bir sağlık kurulu raporu ile tüp bebek tedavi ihtiyacı bildirilse dahi, 40 yaş üstü kadında masraflar ödenmiyor.Yine daha önce çocuğu olanlarda da tüp bebek uygulaması masrafları karşılanmıyor.Tüp bebek tedavisine geçilmeden önce en az 3 kez rahim içine suni dölleme şartıda var.Kullanılacak ilaçların maksimum dozlarıda sınırlandırılmış.
Tüp bebek (IVF) yapmanın maliyeti nedir?
Tüp bebek en çok yumurtlama problemi olan kadınlarda,tüpleri kapalı olanlarda,erkekte sperm azlığında ve sebebi açıklanamayan olgularda planlanır.Maliyeti aylık uygulama başına merkezden merkeze farklılık gösterir, 2500-3500 dolar civarındadır.
Tüp bebek ( IVF) tekniği nasıldır?
Tüp bebek (IVF) ; yumurtalıkların çok sayıda yumurta sağlanması amacıyla uyarılması, sonra elde edilen bu yumurtaların toplanması ve döllenmesi işlemidir. Döllenmeden sonrası gelişen embryo rahime yerleştirilecekleri zamana kadar laboratuvarda inkübatörde saklanır ( 2-3 gün ).Genellikle 36 saat sonra rahime yerleştirme gerçekleşir.Embryo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik hormonu planlanır.Gebelik testi pozitif ise bir hafta sonra ultrason planlanır.Tüp bebek tedavisinde genellikle 3-6 aylık hormon tedavi protokolleri uygulanır.Tüp bebek uygulamalarında GnRH analogları, GnRH antagonistleri , ve yumurta uyarıcı ilaçlarla , gebelik destekleyici ilaçlar kullanılır. gibi ilaçlar Bu protokollerle yumurtalıklardan kontrollü yumurtalar elde edilir, ultrason takipleriyle 10-12 günlük bir süre sonunda 16 -18 mm ye ulaşan yumurtalarda çatlatma ilacı yapılır.Daha sonra özel iğnelerle yumurtalar ultrason eşliğinde hafif anestezi altında toplanır.Laboratuar koşullarında elde edilen yumurta hücresi erkekten alınan sağlıklı sperm ile döllendirilir.Özel ortamda bekletildikten sonra gelişen embriyo, rahim içine kateter ile verilir, bundan sonra sağlıklı bir gebelik için bekleme vaktidir.
Tüp bebek (IVF) başarısını etkileyen faktörler nelerdir?
Tüp bebek uygulamaları hemen hemen tüm kliniklerde standart olmasına rağmen , her merkezin gebelik ve sağlıklı doğum oranları ekip deneyimlerine göre değişiklik gösterir.Tüp bebek başarısını etkileyen faktörlerin en önemlisi kadın yaşıdır.Genellikle 30 yaş altı kısırlık olgularında % 50 lere ulaşan başarılar varken, bu oran 40 lı yaşlara yaklaştıkça anlamlı oranda düşer.
Tüp bebek uygulamalarında en büyük sorun ileri yaş kısırlık olgularındadır, hormonal değerlendirmede yumurtalık reservi düşmüşse tüp bebek tedavisine alınamazlar.( Genellikle 40 yaş üstü)Yine erkek sperm hücresindeki bozukluklar , hormonal sebepler , geçirilmiş eski hastalıklar, önceki düşükler başarıyı direkt etkiler.
Tüp bebek uygulaması öncesi rahim içi yerleşmiş polip miyom gibi kitleler histeroskopi ile temizlenmeli, rahim embryo transferine hazırlanmalıdır.
Tüp bebek (IVF) uygulamasının yan etkileri var mı?
Tüp bebek tedavisi esnasında en sık yaşanan problem , yumurtalıkların aşırı uyarılmasına bağlı karın şişliği, şiddetli karın ağrısı , kusma ,ishal ile karakterize Hiperstimülasyon sendromudur.Bu olguların % 1-2 sinde tablo ciddi hale gelebilir,hastanede yatış ve tedavi gerekebilir.
Tüp bebek uygulamasında fazla sayıda embryo tranferinin yapılmasıyla ikiz-üçüz gebelikler oluşabilir, ikiz gebelikte ek bir işlem yapılmazken,üçüz gebelikte bir embryo nun alınması önerilir.
Tüp bebek uygulamalarında dış gebelik riski vardır,ve % 1-3 aralığındadır.
Mikroenjeksiyon yöntemi de bir tüp bebek uygulaması olup, sperm azlığı olan erkeklerde tek bir sperm’in labaratuar koşullarında hazırlanmış yumurta içine zerk edilmesidir.
Tüp bebek (IVF) uygulamasında elde edilen yumurtalar artarsa , atılıyormu?
Tüp bebek uygulamalarında embryo transferleri sonrası artan kaliteli embryolar belli merkezlerde saklanabiliyor, böylece kadın ileride zahmetli tedavileri tekrarlamadan direk işleme alınabiliyor. Tüp bebek tedavisi sabır isteyen bir süreçtir, tedavide yaşanan başarısızlıklarda yaşanan hayal kırıklıkları , suçluluk duyguları psikolojik desteği gerektirebilir.
Tüp bebek (IVF) ile oluşan embryo 'nun sağlık durumu bilinebilirmi?
Preimplantasyon genetik inceleme , ailesel kalıtsal hastalıkların embryo aşamasında tanısının konulması için yapılan araştırmadır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
<a href=http://img841.imageshack.us/i/ojug.gif/ target=_blank><img src=http://img841.imageshack.us/img841/3248/ojug.gif border=0 alt= /></a>
ASYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla